Čekamo bombastične transfer (©Reuters)
Čekamo bombastične transfer (©Reuters)

Haland i Adejemi otvorili sezonu lova na rasne golgetere: Mbape, Leva, Mane, Darvin Nunjez, Nkunku...

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.05.22. | 11:11

Ali i Lukaku, Žezus, Lakazet...

Juventus se zimus obezbedio sa Dušanom Vlahovićem, Mančester Siti je požurio da na vreme završi sve sa Erlingom Halandom i tako nas lišio višemesečne sage, Borusija je odgovorila sa Karimom Adejemijem, ali ova poslednja dvojica su samo – pouvkli nogu i njihovi transferi trebalo bi da budu samo početak ludog leta u kojem mnogi asovi ostaju bez ugovora ili ulaze u poslednju godinu, a mnogi veliki klubovi traže napadače koji garantuju golove.

Najbolji primer je svakako Kilijan Mbape, već godinama ga čekaju u Realu i sada se u Madridu nadaju da su se sve kockice poklopile, jer francuski reprezentativac će na leto biti slobodan igrač, mada se u Pari Sen Žermenu još nadaju da će uspeti da ga ubede da se predomisli i za ogromne pare ostane na Parku prinčeva.

Izabrane vesti

Nedoumica i u Minhenu, Robert Levandovski je bez sumnje prva zvezda Bajerna, “devetka“ kakvu bi svi poželeli, strelcu 49 golova u tekućoj sezoni. I on ipak ima rok trajanja, a ulazi u poslednju godinu ugovra i pragmatični Nemci razmišljaju: da li da obnove saradnju ili da iskoriste poslednju šansu da zarade oziljan novac? Prave zamene nema na vidiku i to bi moglo da upropasti ambiciju Barselone da Poljaka dovede na stadion Kamp Nou i tako oživi katalonskog giganta.

Druga ideja Barelone je Sadio Mane. I on ulazi u poslednju godinu ugovora sa Liverpulom, koji više nije strogo zavistan od triliga Mane – Mohamed Salah – Roberto Firmino. A i Salah će biti slobodan igrač na leto 2023, pa upravu Liverpula čeka ozbiljan posao. I izbor: produžiti ugovor sa već dobrano izraubanovim igračima koje u narednim sezonama svakako spori pad ili naplatiti njihovo znanje dok su na vrhuncu i budućnost graditi na Luisu Dijazu i Diogu Žoti? Svakako neće Redsi dozvoliti da odu i Mane  i Salah. Mada ih opterećuje to što bi eventualno podizanje plate Salahu automatski sa sobom značilo i povišice za sve ostale igrače, a tako se najlakše ulazi u problem. Divok Origi bi svakako trebalo da ode u Milan.

Barse ima toliko u ovim redovima, jer bi mogla da ostane bez Usmana Dembelea, jedan njegov menadžer je prihvatio da produži boravak na stadionu Kamp Nou, drugi insistira na odlasku i proviziji, ugovor mu ističe na kraju sezone, samo treba videti da li će se javiti ozbiljan kupac da istrpi i njegovu platu i često ne savršeno profesionalno ponašanje.

Kad već pomenusmo menadžere, da se vratimo na Levandovskog, odnosno njegovog agenta Pinija Zahavija, preuzeo je on brigu o Poljaku kada je ovaj trebalo da pređe u Real pre koju godinu. To se nije desilo i verovatno ni neće, ali Zahavi ima i novu zlatnu koku. Kristofer Nkunku blista u Lajpcigu, postigao je 20 golova u Bundesligi i 11 u Evropi i privukao pažnju mnogih klubova, od Čelsija i Milana, preko Mančester junajteda i Barselone. On bi koštao, jer mu ugovor ističe 2024. godine.

Čelsijev slučaj je posebno interesantan, jer bi Plavci da isprave grešku napravljenu pred početak ove sezone. A greška se zove – Romelu Lukaku. Belgijanac je od malih nogu Čelsijev navijač, ali valjda je to neki usud da svuda funkcioniše bolje nego na Stamford Bridžu. Posle sezone u dresu Intera sa kojim je dominirao u Seriji A potpuno se izgubio u taktici Tomasa Tuhela i sada se spekuliše da bi saudijski vlasnici Njukasla voleli da ga dovedu na Sent Džejms Park i time označe početak nove ere u crno-belom klubu. Teško je reći da li je to realno.

Gagrijel Žezus kaže: zovite me! (©Reuters)Gagrijel Žezus kaže: zovite me! (©Reuters)

Viškova ima i po drugim klubovima. Recimo, Gabrijel Žesuz ima svoju ulogu u Sitiju, ali je jasno da će mu se posle Halandovog dolaska značajno smanjiti minutaža. Što će reći da je i Žezus na prodaju, pitanje je samo gde? Po medijima se spekulisalo da je zainteresovan Arsenal, koji će ostati bez Aleksandra Lakazeta, još jednog slobodnog igrača.

S druge strane, čeka se da Engleska poludi za Darvinom Nunjezom, 22-godišnji Urugvajac iz Benfike bi trebalo da postane nova planetarna zvezda. Ove sezone 34 gola na 41 utakmici, odavno se piše da je Nunjezovo ime u tefterima odgovornih ljudi iz Njukasla, Mančester junajteda, Čelsija, pa i Pari Sen Žermena. Baš danas na naslovnoj strani portugalskog O Žoga nekako stidljivo plasirana informacija da je PSŽ spreman da ide i do 120.000.000 evra. Sumnjamo da je tako, ali bi Nunjez sa projektovanom cenom od oko 70.000.000 evra vrlo lako mogao da nadmaši i Halandov transfer.

Značajno talasanje mogao bi da izazove i Viktor Osimen, mada niko ne može da predvidi na koju nogu će ustati kontroverzni gazda Napolija Aurelio De Laurentis, koji sada tražio 100.000.000 evra za svog napadača. Drugi problem je što se i ovde pominju Mančester junajted i Njukasl, koji neće u Ligu šampiona, a Napoili hoće. Zato je najverovatnija opcija Arsenal, ali samo ako De Laurentis bude raspoložen za prodaju.

NAPADAČI KOJI BI OVOG LETA MOGLI DA PROMENE KLUBOVE

Usman DembeleUsman Dembele

Kilijan Mbape – slobodan igrač – hoće ga Real, hoće da ga zadrži i PSŽ

Robert Levandovski – poslednja godina ugovora – tiha patnja Barselone, Bajern okleva sa prodajom, jer nema zamenu

Mohamed Salah – poslednja godina ugovora – problem za Liverpul je što njegov ostanak zahteva značajnu povišicu, baš pred pregovore oko budućnosti mnogih drugih važnih igrača

Sadio Mane – poslednja godina ugovora – hoće ga Barselona, teško će Liverpul pustiti i njega i Salaha

Usman Dembele - slobodan igrač - Barsa nudi novi ugovor, dvojica menadžera imaju sukobljena mišljenja

Kristofer Nkunku – 31 gol u Lajpcigu, prate ga Čelsi, Milan, Mančester junajted, Barselona...

Romelu Lukaku – saudijski šeici žele da ga spasu Tomasa Tuhela i odvedu iz Čelsija u Njukasl

Gabrijel Žezus – višak posle dolaska Erlinga Halanda – ugovor nudi Arsenal

Aleksandar Lakazet – slobodan igrač – pominjali se Vest Hem, Atletiko, Juventus, ali čini se da je prvi favorit matični Olimpik Lion

Darvin Nunjez – jedan od najatraktivnijih igrača Evrope, motre Njukasl, Mančester junajted, Čelsi, PSŽ, trebalo bi da košta oko 70.000.000 evra

Viktor Osimen – gazda Napolija traži okruglo 100.000.000 evra i to bi moglo da blokira posao za Arsenal, Mančester junajted, Njukasl...


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Kilijan EmbapeRobert LevandovskiMohamed SalahSadio ManeKristofer NkunkuRomelu LukakuGabrijel ŽesusAleksandr LakazetDarvin NunjezViktor Osimen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara