Foto: crvenazvezdafk.com
Foto: crvenazvezdafk.com

Utisci sa Zvezdine premijere: Blago mučenje Falka, Ohi može da zaustavi patnju za Dijegom

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.01.22. | 09:43

Jasna je ideja Dejana Stankovića da poboljša agresivnost na protivničkoj polovini

 Prvi pripremni meč Crvene zvezde u turskoj Antaliji protiv slovenačkog Maribora bio je pravi sparnig, koji teško može da posluži Dejanu Stankoviću da stekne bilo kakav uvid. Šef stručnog štaba srpskog šampiona dao je šansu gotovo svim igračima, izuzev odsutnih reprezentativaca, odnosno Milana Rodića i Aleksandra Dragovića, do kojih je došlo do zamena materijala.

Imali su crveno-beli dobre momente, imali su i trenutke ozbiljne patnje i na kraju nisu uspeli da savladaju tvrdog lidera slovenačkog prvenstva (1:1), što je i najmanje bitno. Navijačima je upao u oči izjednačujući pogodak Ohija, koji je spretnom reakcijom između dvojice štopera Maribora skinuo veliko opterećenje sa leđa. Vide u njemu u Ljutice Bogdana Ričmonda Boaćija iz 2017. godine, napadača koji bi trebalo da predstavlja referentnu tačku kada je u pitanju standard Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Na stranu pogodak, ali prvi utisak, iako je 60 minuta prijateljskog fudbala suviše mali uzorak, govori da bi prvi strelac norveškog prvenstva mogao da zaustavi patnju Dejana Stankovića za Dijegom Falčineliijem. Nije Italijan imao istorijski golgeterski učinak prethodne sezone (13 golova), ali je bio jedan od najvažnijih igrača u sistemu osvajača duple krune i učesnika evropskog proleća. Falčineliji je imao uticaj na kolektivni presing, davio štopere na protivničkoj polovini i agresijom značajno pomagao crveno-belima da brzim oduzimanjem lopte konstruišu napade na nepostavljenu odbranu rivala. Ta sekvenca je i te kako nedostajala Zvezdi tokom prvog dela sezone u mečevima lakšeg intenziteta, kada je trebalo otvoriti rivala u uvodu.

O tome je pričao i Dejan Stanković u nedavnom intervju za MOZZART Sport.

„Bazirali smo igru na oduzimanju lopti na protivničkoj polovini. Bili smo prvi u ligi prošle godine, sada smo treći otpozadi u našoj ligi. To je jedan od ozbiljnih problema. Onda nam se dešava da celo prvenstvo igramo na postavljenu odbranu. To se odmah vidi ove sezone, posebno ako ne damo gol iz prve ili druge šanse. Prošle godine nam se dešavalo da imamo 30 šuteva ka golu, od toga 15 ili 16 u okvir. Stalno smo bili u visokom pritisku. Na tome ćemo posebno raditi tokom zimskih priprema. To je jednostavno moderan fudbal“, poručio je Dejan Stanković.

Pokušavali su igrači srpskog šampiona da poboljšaju detalje o kojima je pričao Dejan Stanković. Bilo je brzo oduzetih lopti tandema Krstičić-Stanić, ali je Maribor iz tranzicije u pojedinim trenucima ozbiljno ugrožavao srpskog šampiona. Tako je i dao gol. Teško je očekivati da posle 12 dana rada agresivnost i kolektivna odbrana Zvezde rade kao švajcarski sat. Međutim, kada god su Slovenci odigrali poprečni ili loš prvi pas, sa klupe Crvene zvezde je stizala direktiva Dejana Stankovića:

„Hajde sad...“

Ponovo je u igri Crvene zvezde mnogo toga zavisilo od Aleksandra Kataija. Zvezdin Magiko je bio najraspoloženiji, mogao u gol da pretvori jednu od dve dobre situacije. Međutim, nije imao Katai adekvatnu podršku, posebno sa bokova gde nije bilo Milana Rodića.

Očigledno je Dejan Stanković odlučio da uradi sve kako bi podigao nivo igre Italijana Filipa Falka. Biće to, po svojoj prilici, dugačak proces. Imao je bivši ofanzivac Lečea dobre trenutke protiv Maribora, lep pas ka Kataiju, ali se ponovo blago mučio. Posebno u duel igri i pokušajima da uz desnu aut liniju napravi višak. Imao je i nekoliko izgubljenih lopti, koje su rezultirali polukontrama rivala. Međutim, na zimskim priprema 2020. godine, kada je Dejan Stanković, tek zadužio opremu matičnog kluba Mirko Ivanić je izgledao daleko gore. Znamo kako se to na kraju završilo.

Crvena zvezda je u poslednjih 30 minuta Crvena zvezda je igrala sa podmlađenom postavom. Videli smo Radulovića na poziciji levog beka, zatim Nikolu Mituljikića, Stankovića, Đurića, Mustafu, Đurića i golmana Gordića. Zvezdina deca su bez većih problema održala nulu. Nedostajalo je malo ofanzivne kreacije.

Crvena zvezda naprednu utakmicu igra za dva dana protiv LASK Linca. Biće to još jedna provera u rangu ove, za konkretnije zaključke moraće da se sačeka Šahtjor iz Donjecka.


tagovi

Ohi OmoidžuanfoDejan StankovićFilipo Falko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara