Aleksandar Čavrić u driblingu protiv Lila (©Reuters)
Aleksandar Čavrić u driblingu protiv Lila (©Reuters)

Uvredio celu naciju: Čavrić uzeo slovački pasoš, pa odbio da igra za reprezentaciju

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.03.24. | 12:23

Meč Slovačke i Austrije (subota, 18) potpuno u drugom planu zbog „driblinga“ nekadašnjeg mladog reprezentativca Srbije

Danima duva košava u slovačkim medijima zbog odluke Aleksandra Čavrića da se ipak ne odazove pozivu tamošnje reprezentacije. Dugo je trajala borba sa birokratijom, bivši napadač Slovana iz Bratislave se svojski trudio da dobije pasoš Slovačke, zvanično da bi igrao za tamošnji nacionalni tim, ali kada mu je tamošnji Fudbalski savez završio papire i selektor Frančesko Kalcona ga pozvao za prijateljski meč sa Austrijom (subota, 18) – Čavrić se zahvalio.

Ovaj 29-godišnjak rođen u Vukovaru je igrao sedam i po sezona za Slovan, zbog dobrih partija u kontinuitetu zavoleli su ga i tamošnji navijači. Pet titula je doneo klubu iz Bratislave, igrao je sa njim evropska takmičenja i, kako selektori reprezentacije Srbije uopšte nisu imali Čavrića u svojim planovima, Slovaci su to želeli da iskoriste.

Izabrane vesti

Oni već nekoliko godina imaju problem sa napadačima, glavni centarfori su im 33-godišnji Robert Mak, koji nastupa za australijski Sidnej, te devet godina mlađi Robert Boženik iz Boaviste, koji ima potencijal, ali ne pruža kvalitetne partije u kontinuitetu. Zato, Slovaci su mislili da će sa Čavrićem dobiti tog napadača kojeg čekaju.

18.00: (3,40) Slovačka (3,30) Austrija (2,20)

I zaista, Čavrić mesecima unazad je pričao u medijima kako mu je velika želja da dobije pasoš Slovačke i da zaigra na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Činilo se da je to to, FS Slovačke je završio svu neophodnu papirologiju sa FIFA i UEFA kako bi nekadašnji fudbaler OFK Beograda dobio dozvolu da promeni nacionalnost. Sve mu je završeno na vreme za ovo okupljanje u martu, da to Čavriću bude generalna proba, da se upozna sa ostalim reprezentativcima i spremi za EP.

Međutim, u međuvremenu je tokom januara Čavrić promenio klub. Otišao je iz Slovana u japansku Kašimu Antlerse koju trenira Ranko Popović. Tamo je prvenstvo tek počelo pre mesec dana, još uvek je uvodna faza i Čavrić je rekao selektoru kako bi radije ostao u Japanu da se privikne na novu sredinu.

Naravno, to je razbesnelo Slovake. Selektor Kalcona nije krio razočaranost.

Čavrić je dobio priliku da dođe u martu. Nije došao. Nastavljamo dalje sa onim igračima koji su ovde. Oni zaslužuju poštovanje. Fudbaleri koji su se odazvali pozivu su ponosni na slovačke boje. Ti momci su mi se dokazali. Stručni štab i Savez će odlučivati ko će da dolazi da igra za reprezentaciju, ne fudbaleri“, besan je Kalcona.

Na Srbina je ljut i predsednik FS Slovačke Jan Kovačik.

Selektor sam sastavlja spisak. Tokom telefonskog razgovora sa Aleksandrom sam stekao drugačiji utisak, nisam mislio da ne želi da dođe na martovsko okupljanje. Između ostalih stvari, želeo sam da mu skrenem pažnju na to da smo mu pružili šansu da postane reprezentativac najranije što je to legalno bilo moguće. Da nije tako, postavljalo bi se pitanje zašto smo mu pomogli da dobije slovačko državljanstvo“, kazao je Kovačik.

Da li to znači da je za Čavrića priča o slovačkoj reprezentaciji završena? U medijima se sada mnogo spekuliše, novinari imaju teoriju čak i da je novi fudbaler Kašime procenio da može da se nada pozivu selektora Srbije Dragana Stojkovića.

Gledamo samo činjenice. Selektorova reč je najvažnija i odlučujuća. Što je bilo do Saveza, mi smo uradili sve što smo mogli. Preciznije, pomogli smo Aleksandru Čavriću da dobije slovačko državljanstvo kako bi imao pravo da obuče nacionalni dres. Prema njegovim željama“, dodao je Kovačik.

Čitava ova priča ne bi mogla da prođe bez Borisa Sekulića, momka rođenog u Zemunu koji je takođe promenio državljanstvo i zaigrao svojevremeno za Slovačku. Sadašnji štoper Gornika iz Zabžea je odigrao četiri utakmice za reprezentaciju.

Boris Sekulić (©AFP)Boris Sekulić (©AFP)

Sekulić i Čavrić su bili saigrači u Slovanu od 2016. do 2018. godine, posle toga su ostali dobri prijatelji. Naravno, razgovarali su privatno o čitavoj novonastaloj situaciji, a u intervjuu za Šport Sekulić je otkrio da je Čavrić odlučio da ne želi da igra na Evropskom prvenstvu.

Aleksandar mi je veoma dobar prijatelj, redovno smo u kontaktu. Pričali smo prošle nedelje, tako da sam unapred znao šta će da se desi. Nije znao kako to da uradi, šta da kaže medijima. Pričao je sa predsednikom saveza, shvatio je da je mnogo ljudi bilo umešano u procesu dobijanja pasoša, pa se zabrinuo. Problem je što je razgovarao sa trenerom i sportskim direktorom u Kašimi, a oni bi bili razočarani da ode na Evropsko prvenstvo. U tom slučaju bi propustio najmanje 10 utakmica u prvenstvu Japana, što bi uticalo na njegovu minutažu i na drugim utakmicama, na njegov status u ekipi. Da ne pričam o tome što ima problem sa povredama, koje bi mogle da mu se vrate ako se preforsira“, rekao je Sekulić.

Nekadašnji reprezentativac Slovačke, a kasnije selektor kadetskog tima Slovačke Ljubomir Moravčik takođe je stao u Čavrićevu odbranu.

Razumem Čavrića. Evropsko prvenstvo je lepa stvar, ali on sada mora da misli na svoju budućnost. Posle fudbalske karijere ima još 30 ili 40 godina života pred sobom. Ako sada zabrlja, moći će samo da plače. Uz to još jedna stvar – Aleksandar je Srbin. Njemu slovački dres verovatno nije tako blizak srcu kao nama“, realan je Moravčik.

Čavrić je odigrao 22 utakmice za mladu reprezentaciju Srbije i postigao četiri gola. Orliće je predstavljao na dva kontinentalna šampionata, 2015. i 2017. godine, a oba turnira je naša selekcija završila u grupnoj fazi bez ijedne pobede.

Klupsku karijeru je Čavrić počeo u Banatu. Kasnije ga je Genk kupio od OFK Beograda za 1.500.000 evra, a preko pozajmice u Orhusu je stigao 2016. u Slovačku.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Subota

17.00: (1,55) Obala Slonovače (3,80) Benin (7,00)

18.00: (4,00) Republika Irska (3,45) Belgija (1,95)

18.00: (3,40) Slovačka (3,30) Austrija (2,20)

20.00: (6,00) Baskija (3,90) Urugvaj (1,60)

20.00: (2,20) Danska (3,35) Švajcarska (3,35)

20.00: (2,15) Engleska (3,50) Brazil (3,70)

21.00: (1,80) Francuska (3,60) Nemačka (4,60)

21.00: (6,50) Tunis (3,80) Hrvatska (1,58)

Nedelja

21.00: (2,10) Italija (3,35) Ekvador (3,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Boris SekulićAleksandar Čavrićreprezantacija SlovačkeFudbalska reprezentacija SlovenijeFrančesko KalconaEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara