Uzbudljiv finiš kvalifikacija: Pet viđenih direktnih okršaja za Katar, a možda bude još neki...

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.10.21. | 11:27

Biće zanimljivo 14. novembra...

Čini se da evropske kvalifikacije odavno nisu bile uzbudljive i neizvesne kao tekuće za Katar 2022. godine. Činjenica da su uoči poslednje reprezentativne akcije u ovoj godini tek dve selekcije (Nemačka i Danska) osigurale put na Mundijal govorili u prilog tome.

Trenutna situacija u grupama takva je da nas gotovo izvesno očekuje najmanje pet direktnih okršaja što će odlučiti ko će direktno u Svetsko prvenstvo, a ko će za vizu morati da se bori kroz baraž.

Izabrane vesti

Pa da prođemo kroz te duele...

GRUPA A

Portugal - Srbija (14. novembar)

Nas svakako najviše interesuje Grupa A i situacija s Piksijevim Orlovima. Naša reprezentacija drži prvo mesto, međutim Portugalci će nam ga preoteti ukoliko slave u Irskoj 11. novembra. Pa čak i ako odigraju nerešeno, jer imaju bolju gol diferenciju. Situacija je, dakle, jasna kao dan: Irci nam uslugu čine samo ako dobiju Ronalda i drugove. U svakom drugom slučaju Srbiji će u Lisabonu biti potrebna pobeda. S porazom Portugalije u Irskoj odgovarao bi nam i remi u tom odlučujućem okršaju.

A šta možemo da očekujemo od Iraca? Pa ne baš mnogo. Ova selekcija nema veliki skalp punih šest godina, još otkako je 2015. tukla tadašnjeg svetskog prvaka Nemačku. U međuvremenu u Dablinu su je tukle ekipe poput Finske i Luksemburga, a odoleli Bugari, Azerbejdžanci, Severni Irci...

Kada govorimo o Portugalu i našem predstojećem gostovanju, odnosno šansama Orlova: Ekipa Fernanda Santoša u prethodnih sedam godina kod kuće je izgubila samo dva puta - od Francuske i Albanije.

GRUPA B

Španija - Švedska (14. novembar)

Ako ćemo po tabeli, favoriti za prvo mesto su Šveđani. Ali ako u obzir uzmemo snagu Španaca onda tas ipak ide na stranu trenutno drugoplasiranog tima. Pre međusobnog okršaja u poslednjem kolu i Švedska i Španija moraju da odrade po još jednog rivala. Šveđani idu u Gruziju i biće im nešto lakše nego Špancima u Grčkoj, međutim onda dolazi dan odluke i prednost Furije postaje domaći teren.

Treba imati na umu da Švedska nije poražena od Španije na tri poslednja susreta (pobeda u ovim kvalifikacijama i prethodno dva remija). Takođe, važan detalj pred rasplet može da predstavlja činjenica da Heleni po tradiciji umeju da namuče Furiju. Na tri poslednja susreta dali su im četiri gola, uz bod odnet iz Granade na startu tekućih kvalifikacija.

Samo uz eventualni novi kiks Španije protiv Grčke i pobedu Švedske u Gruziji poslednje kolo gubi na značaju...

GRUPA C

Italija - Švajcarska (12. novembar)

Ovde je situacija vrlo prosta: Italijani i Švajcarci sve rešavaju kolo pre kraja. Pobednik nosi sve, poraženi mora u baraž. Bod više paše Italijanima, jer imaju za dva bolju gol razliku, ali onda bi konačna odluka ipak bila odložena za poslednje kolo. Pošto igraju kod kuće sa slabašnim Bugarima Sajdžije bi videle određenu šansu da poprave gol-razliku i nekako ipak preteknu Azure, koji će imati kud i kamo teži posao u Belfastu. Irci na poslednja dva susreta kod kuće nisu primili gol...

GRUPA G

Holandija - Norveška (16. novembar)

Od Holanđana i Norvežana se očekuje da rutinski "odrade" Crnogorce i Letonce, pa da onda u poslednjih 90 minuta u grupi G reše pitanje direktnog putnika na Mundijal. Na prvi pogled čini se kako bi Halanda i društvance skupo mogao da košta remi u Turskoj pre dve runde. Tada su Holanđani stekli dva boda viška... Ali nije baš tako. Usled mnogo bolje gol razlike (+23 naspram +9) selekcija Luja van Gala bila bi u pol poziciji čak i da su izjednačeni po broju bodova. Dakle, Holandiji je praktično dovoljno da do kraja uzme dva boda. Norveškoj su za preuzimanje prvog mesta potrebna dva trijumfa, od čega bi taj drugi u Roterdamu verovatno bio jedan od najvećih u fudbalskoj istoriji ove nacije.

GRUPA H

Hrvatska - Rusija (14. novembar)

Hrvati su sami sebi zakomplikovali život odigravši 2:2 sa Slovačkom pre nekoliko dana, pa su se Rusi "ni krivi ni dužni" našli u idealnoj poziciji da se osvete Vatrenima za eliminaciju u četvrtfinalu na Mundijalu 2018. Zbornaja treba da dobije Kipar kod kuće, a onda da odoli u našem komšiliku kako bi zadržala prvo mesto. Sve to pod pretpostavkom da Dalićevi momci trijumfuju na Malti kolo pre kraja i ostanu u igri...

***

Ovo su već viđeni dueli odluke. Nije, međutim, isključeno da pretposlednje kolo režira još koji ovakav okršaj za poslednje. Ovde pre svega mislimo na grupu D, gde su tri selekcije u trci za baraž - Bosna i Hercegovina, Finska i Ukrajina. Za doigravanje se bore Česi i Vels (grupa E), odnosno Rumuni, Makedonci i Jermeni (grupa J).


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara