Emil Forsberg i Kilijan Mbape (©Reuters, ©Shutterstock)
Emil Forsberg i Kilijan Mbape (©Reuters, ©Shutterstock)

Vatreno krštenje Tri krune u grupi smrti

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.09.20. | 12:12

Francuska večeras gostuje Švedskoj u okviru 1. kola Grupe 3 najjače divizije Lige nacija

Teže nije moglo. Za svakog od četiri učesnika Grupe 3 najjače divizije Lige nacija. Proboj u narednu fazu biće vraški težak posao za Švedsku, Francusku, Portugaliju i Hrvatsku. Čini se, ipak, najteži mogući za selekciju Tri krune, koja večeras u Solni dočekuje Svetskog prvaka, Francusku, u okviru 1. kola takmičenja (20.45).

Uprkos tome što je Liga 1 prekinuta još u martu, te da su timovi u novoj sezoni francuskog prvenstva odigrali tek dve utakmice – neki ni toliko – aktuelni vladar planete je u nedavnoj završnici Lige šampiona imao dva predstavnika. Stoga selekcija Francuske, čiji sastav uglavnom i čine fudbaleri iz domaćeg šampionata, odnosno timova učesnika elitnog evropskog takmičenja, manje-više spremna dočekuje mečeve Lige nacija.

Izabrane vesti

Ne u potpunosti, jer je nedugo pošto je spisak fudbalera na koje Didije Dešan računa objavljen, Pol Pogba otpao sa istog jer je bio pozitivan na korona virus, pa je umesto veziste Mančester junajteda priliku, prvi put, ugrabio talentovani 17-godišnji Eduardo Kamavinga. Šansu da upišu debitantski nastup dobili su i Husem Auar i Dajo Upamekano, ali će vezista Liona na debi morati da pričeka do narednih mečeva Galskih petlova. Ovog puta je na kraju ipak izostao. Razlog? Pogađate – korona.

Švedska težu grupu nije mogla da zamisli. Ova skandinavska država takmičiće se sa svetskim šampionom, vicešampionom Hrvatskom i braniocem trofeja Lige nacija Portugalijom. Zaista, pakao čeka selektora reprezentacije Tri krune, Janea Andersona. Kormilar Šveđana bio je primoran da minimalno promeni prvobitan spisak. Martin Olson, u čijem je timu, Helsinborgu, određeni broj saigrača bio pozitivan na virus korona, iz predostrožnosti je izostavljen, a umesto njega je „uleteo” Alavesov Džon Guideti. Anderson neće moći da igra na kartu fizičke spreme jer je tek šestorici njegovih izabranica prvenstvo počelo.

Švedska će biti prisutna na Evropskom prvenstvu sledećeg leta, uživajući u impresivnoj kvalifikacionoj kampanji, završivši kao druga iza Španije u Grupi F sa 21 bodom. Glavni fokus žuto-plavih biće na pripremama za turnir sledeće godine, iako u ovaj meč ulaze u dobroj formi, pobedivši u šest od poslednjih osam utakmica u svim takmičenjima.

Sa druge strane, Trikolori spadaju među glavne favorite za pehar na kontinentalnoj smotri, koja bi trebalo da se održi u junu 2021. godine. Dešanova ekipa prošetala se kroz svoju kvalifikacionu kampanju za EURO, pobedivši u osam od 10 mečeva, sakupivši 25 bodova završivši ispred Turske. Poput Švedske, i Francuzi će ući u ovaj meč sa formom oličenom u vidu šest slavlja na proteklih sedam mečeva.

Očekuje se da će Švedska u prvih 11 imati centralnog beka Mančester Junajteda Viktora Lindelefa, dok bi veteran Sebastijan Larson trebalo da zauzme mesto u veznom redu. Još jedan vremešni as Markus Berg naći će se u špicu, a radi se o vodećem strelcu ekipe sa 21 golom u dresu selekcije Tri krune, dok bi partner trebalo da mu bude Robin Kuaison. Što se tiče Francuske, Plavci imaju na raspolaganju većinu svojih zvezda, a Rafael Varan, Antoan Grizman i Kilijan Mbape cementirani su u startnoj postavo.

Dve selekcije su se u ovoj deceniji sastajale četiri puta, a zanimljivo je da su pobede uvek odnosili domaćini – po dve na obe strane – a na poslednja dva meča došla je igra GG&3+.

LIGA NACIJA A - 1. KOLO

GRUPA 4

Četvrtak

Nemačka - Španija 1:1 (0:0)

/Verner 51 - Gaja 90+5/

Ukrajina - Švajcarska 2:1 (1:1)

/Jarmolenko 14, Zinčenko 68 - Seferović 41/


GRUPA 1

Petak

Italija - BiH 1:1 (0:0)

/Sensi 67 - Džeko 57/

Holandija - Poljska 1:0 (0:0)

/Bergvajn 61/

GRUPA 2

Subota

18.00: (9,50) Island (4,90) Engleska (1,35)

20.45: (3,60) Danska (3,45) Belgija (2,05)

GRUPA 3

Subota

20.45 (1,90) Portugalija (3,40) Hrvatska (4,30)

20.45: (5,10) Švedska (3,50) Francuska (1,75)

***kvote su podložne promenema



tagovi

Liga nacijareprezentacija ŠvedskeFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara