FOTO: REUTERS/AFP
FOTO: REUTERS/AFP

Veče sreće za napaćene: Od Gaze do Beit Sahura slaviće se istorija palestinskog fudbala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.01.24. | 18:16

Sve što su Lavovi Kanana prikazali u Dohi oličenje je nacionalnog ponosa

Država je u haosu i preti joj nestajanje, stanovništvo živi najtragičnijim životom, niko ne zna da li će dočekati novi dan... U moru unesrećenih mesta na svetu, sve što se prethodnih meseci dešava u Palestini najžalosnija je pojava na planeti.

Bar na veče jedna tačka svetlosti primetiće se u tmini Gaze, Beit Sahura, Hebrona, Kan Junisa i razgaliti naciju. Fudbaleri Palestine savladali su Hong Hong 3:0 i tako obezbedili prvi prolazak grupne faze na Azijskim kupovima u istoriji reprezentacije. Minuti su je delili i od proboja na drugu poziciju, ali su Ujedinjeni Arapski Emirati dali gol za ublažavanje poraza od Irana 2:1, pa će Palestina među 16 najboljih na najmnogoljudnijem kontinentu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

Izabrane vesti

Više od dve trećine stanovništva Gaze raseljeno je u prethodnim mesecima, oko 60 odsto infrastrukture uništeno ili oštećeno, oko 25.000 stanovnika izgubilo život i ovo je sve samo ne običan turnir za izabranike Makrama Dabuba. Dok većina fudbalera prolazi kroz uobičajene rituale koji podrazumevaju brige o oporavku posle utakmica, saniranja povreda, sportske masaže, hidratacije i ostalih tekovina moderne pripreme, igrači Palestine provode dane u Kataru nikada ne znajući da li će im tog dana biti dojavljena tragična vest o pogibiji nekog od članova porodice. Nažalost, to je najjezivija moguća istina. Napadač Mahmud Vadi pre pet dana dobio je vest o smrti brata od strica, a još dva igrača selekcije su u poslednje dve sedmice pred početak turnira takođe ostali bez po jednog člana porodice.

U takvim uslovima 26 igrača ovog januara u misiji je da izmami osmehe ubogih sunarodnika, a u tome su prvi put uspeli pre par dana osvajanjem boda protiv UAE-a. Bilo je jasno posle remija sa velikim favoritom, da će bilo kakva pobeda protiv najslabijeg tima turnira Hong Konga biti Palestincima dovoljna za plasman u osminu finala, a već u 12. mrežu selekcije sa Dalekog istoka zatresao je najbolji igrač tima Odaj Dabag, član belgijske Šarlroe. Nisu popularni Lavovi Kanana (nadimak dobijen po civilizaciji koja je govorila semitski u regionu južno od Levanta) stajali dok nisu dotukli protivnika i obezbedili pobedu. Mogao je Hong Kong da smanji rezultat u nadoknadi vremena, ali je naturalizovani igrač Everton Kamargo pogodio prečku.

Ostaje žal Palestincima za drugom pozicijom, jer bi u tom slučaju igrali protiv Tažikistana u osmini finala. Ovako su dva su potencijalna rivala Katar i Australija i ko god im bude rival jasno je će biti pred praktično nemogućom misijom. Emiraćani su uprkos porazu od Irana 2:1 završili grupu C na drugom mestu i igraće protiv pomenutog Tadžikistana u osmini finala. Iranci su još jednom autoritativnom partijom obezbedili prolaz grupe s maksimalnih devet bodova i još jednom stavili do znanja da su verovatno taktički najpotkovaniji tim na turniru. Biće Persijanci veliki favoriti u susretu osmine finala sa Sirijom.

AZIJSKI KUP - TREĆE KOLO

Grupa B

Australija - Uzbekistan 1:1

/Bojl 45+1 pen - Turgunboev 78/

Sirija - Indija 1:0

/Hribin 76/

Grupa C

Iran - UAE 2:1

/Taremi 26, 65 - Al Gasani 90+3 /

Hong Kong - Palestina 0:3

/Dabag 12, 60, Al Kanbar 48/



tagovi

Reprezentacija Palestinehong kongReprezentacija Iranaujedinjeni arapski emirati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara