© AFP
© AFP

Vejn Runi: Mančester je trebalo da zadrži Van Gala, od njega sam naučio više nego od Fergusona

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.05.20. | 10:40

Da li je Junajted pogrešio?

Otkaz Luju van Galu, samo 24 sata pošto je u maju 2016. osvojio FA kup, predstavljao je grešku Mančester junajteda. Bar tako kaže dugogodišnji vođa navale Crvenih đavola, Vejn Runi, uveravajući ostrvsku javnost kako je Holanđaninu trebalo dati šansu da dovrši posao i izgradi sistem prema sopstvenim zamislima.

A nije. Engleski velikan se opredelio za Žozea Murinja, uzeo s Portugalcem Ligu Evrope, Liga kup i još jeda FA kup, ali takođe nije bilo strpljenja da i on izgradi tim i igru kakvu je očekivao.

Izabrane vesti

Runi zato upire prst krivice ka čelnicima kluba, što nisu bili dovoljno strpljivi. Naročito u slučaju Van Gala, koji je posle bronzane medalje na Mundijalu u Brazilu stigao na Teatar snova s velikim očekivanjima. Štaviše, ističe kako je od bivšeg stratega Barselone i Ajaksa naučio više nego od svih ostalih trenera u karijeri, samim tim i od Aleksa Fergusona s kojim je sarađivao devet sezona.

Bio sam razoren kad su smenili Van Gala. Osećao sam apsolutno zadovoljstvo radeći sa njim. Trebalo da je ostane na klupi i treću sezonu. Bili bismo znatno jači. Osetio sam da napredujemo, da igrači počinju da upijaju njegovu viziju fudbala. Za dve godine, koliko je proveo na Old Trafordu, od njega sam naučio više nego od svih ostalih trenera tokom karijere. Zbog toga ću mu večno biti zahvalan. Ne samo usled činjenice da me je promovisao u kapitena, već i zbog poverenja koje je imao u mene“, rekao je Runi.

Pod Van Galovim vođstvom Mančester je u prvoj sezoni izborio plasman u Ligu šampiona osvajanjem četvrtog mesta, ali je u narednoj omanuo, tako što je završio tek peti na tabeli.

„Ionako nismo imali najbolju ekipu u Premijer ligu, ali nismo mogli da priuštimo sebi da imamo 12 povređenih igrača tokom sezone. Da su nam svi bili zdravi sve vreme, da je Van Gal bio u prilici da sastavi najboljih 11 sigran sam da bi to bilo dovoljno za neku od pozcija koje vode u Ligu šampiona, međutim, kad su povrede počele da se nižu jedna za drugom počele su nevolje, pošto nismo imali širok kadar kao godinama pre toga“.

Ističe Runi da ga je dvogodišnje poznanstvo sa Van Galom usmerilo i ka trenerskom pozivu.

Taj period mi je koristio, jer sam upravo za vreme Van Galovog boravka prelomio da ću se u budućnosti baviti trenerskim poslom. Rad sa Van Galom nije imao cenu, s obzirom koliko sam naučio od njega. Nisam mogao da poželim bolji primer od njega“, dodao je Vejn Runi.

(FOTO: AFP)


tagovi

Vejn RuniLuj van Gal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara