(©Reuters)
(©Reuters)

Velika debata u Nemačkoj - da li je Sane kalibar za najbolji klub na svetu i može li nešto da promeni "prašenje zadnjice"?

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.12.20. | 05:21

Flik ga ponizio protiv Leverkuzena i dobio podršku svih struktura u klubu, kao i javnosti...

Krenulo je kao u snu. Na debiju gol i dve asistencije. Onda povreda, kraće odsustvo, pa još dva važna gola, od čega jedan u derbiju sa Dortmundom. I od tada ništa. Ni da opepeli. Leroj Sane u velikoj je krizi i to izaziva diskusije u Minhenu i nemačkoj štampi.

Da li je zaista u pitanju samo prolazna kriza ili Sane nije karakter za Bajern?

Izabrane vesti

Neko će reći - rano je. Ali Nemci ne beže od polemike. Vide problem i žele da ga što pre lociraju. Pre svih čelnici Bavaraca za koje 45.000.000 uloženih u bivšeg igrača Mančester Sitija nije mala stvar. Tako je to u Bajernu. Kad plate - a svoj novac i te kako umeju da cene, iako ga imaju ohoho više od mnogih koji rasipaju - žele rezultat, žele maksimum. I ništa manje od maksimuma.

Hansi Flik ponizio je Leroja Sanea u derbiju jeseni protiv Bajer Leverkuzena kada ga je prvo ubacio u igru umesto povređenog Kingslija Komana, a onda nedugo potom povukao iz igre. Naljutio se nemački reprezentativac, jasno je to i pokazao (seo na tribine bez maske i nezainteresovano gledao u prazno), međutim ljudima iz Bajerna ne pada na pamet da se dodvoravaju svojoj zvezdi. Kritike pljušte na sve strane...

"Učinili smo mnogo toga da ga dovedemo u Minhen. Ohrabrujemo ga kao i svakog igrača, motivišemo... Ali moramo i da ga izazivamo, da mu postavljamo najviše ciljeve", kazao je prvi čovek kluba Karl Hajnc Rumenige. "Jednostavno je - on mora da napravi sledeći korak. Mora da prilagodi svoj karakter Bajernu. Mora da nauči da pobeđuje, da ne odustaje. Da takav bude iz utakmice u utakmicu".

Rumenige je svestan da je Sane uvređen posle svega, ali...

"Znamo da nije srećan što je tako brzo zamenjen posle ulaska, to je razumljivo. Bog mu je dao neverovatan talenat koji on ne koristi maksimalno. Tomas Miler je juče bio naš heroj. Videli ste kako je marširao gore-dole celu utakmicu. A Tomas nema takav talenat... Na tome Sane mora da poradi, da se više trudi na terenu. Još nije pokazao ono što od njega očekujemo".

Ipak...

"Verujem da Leroj može da ima veliku karijeru u Bajernu i radićemo na tome da mu pomognemo. Ako bude potrebno isprašićemo mu guzicu", zaključio je u šaljivom tonnu Rumenige.

Za kratko vreme protiv Leverkuzena Leroj Sane uspeo je da izgubi čak devet lopti, a ni dodavanja mu nisu išla mnogo bolje. Hansi Flik je kazao da prosto nije imao izbora.

"Kada pravite izmene to morate da radite veoma pažljivo i da budete razumni. Pogledajte drugo poluvreme... Tomas Miler mi je bio neophodan, Serž Gnabri se mnogo popravio u odnosu na prvi deo. Zato sam morao da zamenim Sanea. Nisam imao drugih mogućnosti".


Lotar Mateus redovan je gost na sportskim stranicima nemačkih listova. Tako ga nije zaobišla ni ova tema. Nekadašnji trener Partizana bio je vrlo konkretan:

"Da bi bio redovan Sane mora da bude bolji od Komana i Gnabrija. Konkurencija je zaista velika, a on je često povređen. Moraće da se navikava na sistem u Bajernu, na to da Flik teži visoko postavljenoj odbrani gde svi moraju da kidišu na rivale. On ima određene probleme sa tim segmentom igre i moraće da radi na tome. Pep ga je zbog toga već kritikovao više puta dok je bio u Mančester Sitiju. Verujem da ga je zbog toga i pustio da ode. U najkraćem, moraće da nauči da igra odbranu, da radi više. Gnabri i Koman su to usavršili".

Internu debatu kao pokušaj odgovora na pitanje "da li će Sane uspeti u Bajernu" pokrenuo je i Bild. Nekoliko novinara iznelo je svoje mišljenje. Manje-više, svi se slažu da u Leroju Saneu leži komad fudbalskog genija, da ga lopta sluša kao retko koga, da ima inteligenciju, izvrsne ideje, viziju, ali iza svega toga svi su uglavnom dopisali jedno veliko - ALI.

"Samo talenat ne znači mnogo u današnjem fudbalu, pogotovo ne kada igrate u najboljem klubu na svetu", stoji između ostalog u jednoj od analiza, uz podvučene redove da golovi u pobedama kao što su bile one protiv Šalkea (8:0) ili Salcburga (6:2) ne vrede mnogo. Odnosno da ne određuju bitnost igrača u sistemu i njegov pravi uticaj na igru.

Novinari Bilda još su ocenili da zabrinjava Saneova ležernost, kako tokom zagrevanja, tako tokom igre. Zapravo, u pitanju je jednak intenzitet napora. Taktički zadaci poseban su segment koji mora da nadograđuje, tvrde stručnjaci.

Naposletku, konstatujući da se radi o zrelom igraču od 24 godine koji bi morao da bude u naponu snage, a ne o tinejdžeru u uzletu, novinari Bilda bili su bliži oceni da Sane neće uspeti da dosegne nivo Arjena Robena ili Franka Riberija.

I zaključak: Levovo NE i neodlazak na Mundijal u Rusiji trebalo je da shvati kao opomenu. A očito da to nije imalo pravi uticaj na njega...


tagovi

Leroj Sane

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara