Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Veliki Levin intervju: Biće Bajern moćan i bez mene, ne treba mu klasična devetka! Pamtiću 41 gol, titule...

Vreme čitanja: 6min | pon. 08.08.22. | 19:07

“Bila mi je potrebna promena, odlazak u drugu zemlju i prelazak u drugi klub. Osvojio sam sve sa Bajernom, sada želim isto tako sa Barsom”, rekao je Poljak za SPORT1

Pale su teške reči, rastanak Roberta Levandovskom i minhenskog Bajerna obeležile su razmirice i optuživanja, ali na kraju se, ipak, pamti samo ono lepo. 

Imaće Poljak šta da pamti: osam titula u Bundesligi sa bavarskim klubom, po jedna Liga šampiona, Superkup i Svetsko klupsko prvenstvo, tri Kupa Nemačke i duplo više Superkupova te zemlje. Pad rekorda starog pola veka, koji je držao Gerd Miler i sijaset drugih individualnih priznanja. Ostavio je poljski golgeter sve to iza sebe, okrenuo se ka Barseloni, međutim, tu i tamo će govoriti o najlepšem razdobolju u karijeri. 

Izabrane vesti

Za SPORT1 pročešljao je sve teme uzduž i popreko. Uspesi i trzavice u velikanu iz Bavarije, doček na Nou Kampu i budućnost u Barseloni, povezivanje sa Real Madridom, mogućnosti Bajerna bez njega...

Na tradicionalnom predstavljanju najvećih pojačanja na Nou Kampu dočekalo je Roberta Levandovskog 57.000 navijača. Toliko duša nije bilo na tribinama ni kada je Barselona promovisala Ronaldinja ili Zlatana Ibrahimovića. 

“Osećaj je neverovatan! Nisam očekivao da će biti toliko navijača. I nije mi bitno što je na mom predstavljanju bilo više navijača nego kada su promovisani Ronaldinjo ili Ibrahimović. To su ionako bila drugačija vremena. Ali, zaista je lepo kada od samog početka dobijete takvu podršku. Ostane vam to zauvek u sećanju”, počeo je Robert Levandosvki razgovor za SPORT1 i odmah se dotakao prelaska u novu sredinu: 

“Bila mi je potrebna promena, odlazak u drugu zemlju i prelazak u drugi klub. Osećam se kao dete koje je dobilo novu igračku”. 

Poljska gol-mašina nije zaboravila na ljude koji su ga kroz karijeru gurali napred, svi su bilji na njegovom predstavljanju u katalonskom klubu. Od porodice, preko prijatelja, do ljudi sa kojima je sarađivao tokom prethodnih godina. Nedostajala je samo jedna osoba... 

“Tata bi bio veoma ponosan i zadovoljan. Kada sam bio dete uvek mi je govorio kako veruje da ću jednoga dana dosegnuti najviši nivo. Motivisao me je da ostvarim svoje snove. Nedostaje mi i tužan sam što sve to nije mogao da doživi, sve ono što sam postigao u Dortmundu, Minhenu ili što ću u Barseloni. Ipak, siguran sam da sedi gore u prvom redu i ponosno me gleda”. 

Robert Levandovski (©Reuters)Robert Levandovski (©Reuters)

Svašta je Levandovskom prolazilo kroz glavu otkako je napustio Bajern. Pred sam rastanak palo je dosta teških reči, ali odnosi su u međuvremenu izglađeni. Minule sedmice otišao je u Minhen da se oprosti od saigrača, stručnog štaba i osoblja.  

“Čudno je bilo otići na trening poslednji put. Klub i grad mi mnogo znače, moje dve ćerke su rođene u Minhenu. Oprostio sam se od svih u klubu. Ne postoje dva mišljenja o periodu koji sam proveo u Bajernu. Samo jedno. Ono što smo zajedno, kao tim, uradili i doživeli za osam godina - to nam niko neće i ne može oduzeti. Kada se setim pet golova protiv Volfsburga, 41 gol u Bundesligi, šest trofeja sa Hansijem Flikom - to su bili divni trenuci”. 

Izašao je poljski napadač kroz zadnja vrata Alijanc arene umesto kroz glavnu kapiju. 

“Tako je kako je. Zajedno smo pisali istoriju i uvek sam davao 100 odsto. To znaju svi u klubu. Međusobno poštovanje i zahvalnost nas je održalo. Bajern će uvek biti u mom srcu. Kada sam se opraštao razmenio sam prijateljske reči i rukovao se sa ljudima iz rukovodstva. Na kraju, pozitivne stvari nadmašuju one negativne. Ponovo sam razgovarao sa Hasanom Salihamidžićem, Oliverom Kanom, takođe i sa Uli Henesom, koji mi je rekao da uvek mogu da ga pozovem ako mi nešto zatreba. To je bio jako lep gest, on je veliki čovek i zahvalan sam mu, ali i svima ostalima. Bilo mi je važno da negativnih stvari ne bude na oproštaju”, rekao je Levandovski i dodao: 

“Mnogo toga će mi nedostajati - klub, navijači, grad, pre svega atmosfrea u svlačionici. Izgradio sam konekciju sa saigračima, sa zaposlenima. Ali sam osoba koja gleda u budućnosti bilo je vreme da započnem novo poglavlje”. 

Zasitio se Levandovski i Bajerna, i Minhena, i Bundeslige. Želeo je po svaku cenu da napusti klub, a da bi svima stavio do znanja koliko je odlučan u toj nameri - izjavama je ujeo za srce Bavarce. Svestan je da u tom “ratu” da bi stigao do cilja nije birao sredstva. Pogrešio se i sada se kaje. 

“Znam da sam izjavama povredio mnoge navijače. Mogu da ih razumem i ovom prilikom im se izvinjavam. U tom trenutku mi je bilo bitno da stavim jasno do zanja da sam spreman za promenu. Na kraju krajeva, svi smo mi ljudi, zar ne? Posle 12 godina u Nemačkoj znao sam da je gotovo. Želeo sam da budem kristalno jasan, jer Bajernu nije bilo lako da prostane na prodaju. Bila je to teška situacija za sve uključene u priču i morali smo da pronađemo najbolje rešenje”. 

Robert Levandovski (©Reuters)Robert Levandovski (©Reuters)

Kada se vratio u Minhen navijači su mu na ulici dovikivali “Hala Madrid”. 

“Čuo sam to i nasmejao se. Ali, bilo je i onih koji su klicali moje ime. Lepo od njih. U proteklih nekoliko nedelja sam takođe sreo nekoliko obožavatelja na ulici, izrazili su razumevanje za moju odluku i poželeli mi sve najbolje”. 

Sa mnogima u Minhenu je Poljak tokom poslednjih meseci imao nesuglasice, tu se definitivno može ubrojati i Julijan Nagelsman

“Uvek sam bio vrlo jasan u komunikaciji sa trenerima. Svako ko me poznaje, zna da jasno i glasno kažem ono što mi je na umu. Rekao sam mu šta mislim i moja procena je da je na kraju razumeo. Ali, moram da kažem da nikada nisam imao ličnih problema sa Julijanom Nagelsmanom, nikada nisam javno kritikovao njega ili njegovu taktiku. O njemu nikada nisam rekao ružnu reč, ali mogu da se ne slažem sa određenim zamislima. On ima veliki potencijal kao trener. Može i sigurno će osvojiti još mnogo titula”. 

Real Madrid bio je Levin klub iz snova, a završio je u Barseloni... 

“Nekada je bilo razgovora sa Real Madridom, ali od toga nije bilo išta. Uvek sam želeo da igram u La Ligi, to je svima bilo jasno. I kada je Barsa pokucala na vrata, postala je jedina opcija za mene. Bilo je i drugih ponuda, no one me nisu zanimale”. 

Naosvajali su se Robert Levandovski i Kingsli Koman trofeja u Minhenu, a Francuz je nedavno u intervjuu rekao da je Karim Benzema bolji napadač. Zna nova “devetka” Barselone i zašto. 

“Video sam taj intervju. King je, naravno, to morao da kaže, jer sa Benzemom i dalje igra u reprezentaciji. Sada ozbiljno: gledam sebe i svoj tim, a ne druge. Radujem se utakmicama kao što je El Klasiko. Benzema je odličan napadač. Najbitnije je osvajanje trofeja sa Barsom, sve ostalo je nebitno”. 

Robert Levandovski (©Reuters)Robert Levandovski (©Reuters)

Veruje poljski nadač da će Bajern i bez njega nastaviti da melje. 

“Bajern jeste i ostaće među najboljim timovima u Evropi. Moglo se to videti u prvim utakmicama ove sezone. Ne sumnjam da će i bez mene postizati golove. Siguran sam da će drugi igrači dati više golova, nego što su prethodnih godina davali. Imaju dovoljno kvaliteta da im ne treba klasična devetka”. 

Sebastijan Ale je bio prvi pik Robertu Levandovskom za najboljeg strelca Bundeslige. 

“Ale je zapravo bio prvi kandidat da bude najbolji strelac, ali teško je bolestan. Nadam se da će se brzo oporaviti i da ćemo ga uskoro videti na terenu. Bajern ima dosta igrača koji mogu da daju veliki broj golova”.

Velika očekivanja ima od Džamala Musijale, koji je, iako je sezona tek počela, već stigao da upiše tri gola. 

“Bambi je poseban, veliki je talenat, kao Pedri, Gavi ili Ansu Fati u Barsi. Impresivno je koliko brzo sazreva i prilagođava se nivou Bajerna, ali i koliko radi na sebi i želi da uči. To je neverovatno, kao i način na koji dribla. Biće on još bolji, ubeđen sam u to. Velika budućnost je pred njim, vreme radi za Musijalu”. 

Za Musijalu radi vreme, Levandovskom je prošao zenit, ali to ni najmanje ne brine napadača Barselone. 

“Godine su samo broj. Osećam se odlično i u odličnoj sam formi. Osvojio sam sve sa Bajernom, sada želim sve da osvojim sa Barsom”, zaključio je Robert Levandovski razgovor za SPORT1.


tagovi

Robert LevandovskiBajern MinhenBarselonaReal Madrid

Obaveštavaj me

Barselona
Bajern
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara