Veliko istraživanje Mozzart Sporta: Da li je Dušan Tadić najbolji igrač van liga petice?

Vreme čitanja: 13min | pon. 01.11.21. | 09:25

Tu su i Adejemi, Azmun, Dzjuba, Ozil, Cigankov, Lang, Dijaz, Nunjez... Ali da niko od njih nije na nivou kapitena Srbije, reći će vam Željko Petrović, Duško Tošić, Ranko Stojić, Đorđe Despotović, Predrag Jokanović i Miloš Malenović

Ludi trio najskupljih igrača u istoriji fudbala u Pari Sen Žermenu. Liverpulov ubojiti napadački trozubac, majstori iz Mančester Sitija i ratoborna četa Tomasa Tuhela u Čelsiju kao ukras Premijer lige. Španija hendikepirana finansijskim deficitom, ali ipak su tu dokazane veličine poput Luke Modrića, Karima Benzeme ili Luisa Suareza. Zlatan Ibrahimović, Paulo Dibala ili Viktor Osimen kao perjanice Serije A. Robert Levandovski u Bundesligi, još mora da raste Erling Haland.

A van „liga petice” – Dušan Tadić! Nimalo pretenciozno, nimalo navijački. U žestokoj konkurenciji teško da postoji fudbaler koji je dominantniji od kapitena Srbije. U stvari, strogo statistički, samo dva imena mogu da stanu Tadiću uz rame ako računamo iole jake lige. Prvi je Aleksandar Mitrović sa 15 golova i tri asistencije u Čempionšipu, drugoj ligi jačoj od većine prvih, ali opet – drugoj. Drugi je supertalentovani 19-godišnjak iz Salcburga Karim Adejemi, 14 golova i dve asistencije uz njegovo ime, tri plus jedan ako se ograničimo samo na Ligu šampiona, čisto da ne bude da teroriše rivale samo u ipak značajno slabijoj konkurenciji u Austriji.

Izabrane vesti

Tadić je međutim više od brojki. Tadić u Ajaksu obavlja i ulogu profesora, mentora, starijeg brata diplomiranim đacima čuvene škole u kompleksu Toekomst, najbolje obrazovne institucije u svetu fudbala. Legende kakve su Mark Overmars, Edvin van der Sar, Ronald de Bur, pa trener Erik ten Hag... Svi oni će, braneći odluku da Tadića za 13.700.000 evra vrate u Holandiju iz Premijer lige – mada takvu odluku više ne treba braniti – u prvi plan istaći Dućin obrazovni potencijal.

Isto čini i Željko Petrović, Nikšićanin čiji je život već tri decenije vezan za Holandiju, pa je samim tim i odličan sagovornik za priču o ugledu koji Tadić uživa u zemlji sa dugom tradicijom fudbalskih inovacija.

Nisu njega Holanđani skeptično dočekali kako je to predstavljeno u delu javnosti. Naprotiv, znali su na osnovu izdanja u Tventeu i Groningenu šta može, raspitali se kod Ronalda Kumana kako je igrao za Sautempton. Skepsa se pojavila zbog cene, jer svaki veliki igrač dosta košta. Podsećam da je u Holandiji Tadićev transfer u top 10 najskupljih u istoriji. Probili su zbog njega plafon. Ispostavilo se da su povukli najbolji potez u poslednjih 20 godina. Ne govorim to samo zbog impresivnih statističkih podataka, već uticaja na okruženje. Kad vide kako Dušan zapinje u teretani, mladi fudbaleri moraju makar jednako. Kad vide koliko računa vodi o oporavku tela, trude se da ga prate. Raspituju se kod njega o zdravoj ishrani... Ponekad se i Dušan iznervira, meni je jasno zbog čega. Hoće da osvaja trofeje. Lepo je rekao pre neki dan, baš sam na Mozzart Sportu čitao, kako Ajaks uvek zahteva pobede, uz dominaciju terenom. Svaka njegova izjava je u skladu sa veličinom kluba“, kaže Petrović za Mozzart Sport.

TRI SEZONE BEZ PROPUŠTENE UTAKMICE U EREDIVIZIJI: NISAM VIDEO VEĆEG GOSPODINA

Željko Petrović ©Star SportŽeljko Petrović ©Star Sport

Nisu to obične kurtoazne rečenice. Svako ko iole prati holandsku medijsku scenu ne može da ne primeti da se Tadić u Amsterdamu izborio za status prve Ajaksove zvezde. Lider, mašina, genijalac samo su neki od termina koji redovno prate izveštaje sa Dušanovim imenom u fokusu.

Tadić im je i sam dao povoda. U derbiju sa PSV-om je stigao do jubilarnog, 100. gola u Erediviziji. Još 53 gola je namestio čime se izjednačio sa Luisom Suarezom kao najbolji paker holandskog fudbala u 21. veku. Ove sezone već pet golova i 11 asistencija, uništavao je redom i timove kakvi su Bešiktaš i Borusija Dortmund u Ligi šampiona, zatim petardirao PSV u velikom prvenstvenom derbiju.

I nije samo to. Frenki de Jong i Matijs de Liht nisu krili koliko su saveta dobili od Tadića pre no što su transferima u Barselonu, odnosno Juventus, klubu doneli zaradu od 150.000.000 evra. I drugi mogu da mu zahvale na unosnim ugovorima. Hakimu Zijehu je pre odlaska u Čelsi spakovao šest pogodaka koliko i Doniju van de Beku pre no što je ovaj potpisao za Mančester junajted. Pet puta je asistirao Kvinsiju Promesu pred selidbu u moskovski Spartak. Sada hrani Davida Neresa i Sebastijana Alea, školuje Jurijena Timbera i Rajana Gravenberha, koji – kako nekad De Jong i De Liht – stalno ističu uvek Tadića zovu da pitaju za savete o treninzima, ishrani...

Jedan podatak koji dokazuje koliki je Tadić zaista fanatik – otkako je na leto 2018. stigao iz Sautemptona nije propustio nijednu jedinu utakmicu u Erediviziji!

Znam ga odmalena i tvrdim da odavno nisam video većeg gospodina. Na terenu i van njega. Nemam reči. Odluka da se preseli u Amsterdam mu je najbolja u životu. Produžio je karijeru, a istovremeno ostao na visokom nivou. Evo, ne mogu da se setim meča na kome Tadić nije nešto konkretno uradio. Zato je na mestu konstatacija da je u ovom času najbolji fudbaler van ’liga petice’. U fudbalu je najteže dati gol, a Dušan sve to radi lagano. Na najzahtevnijim mečevima, derbijima i u Ligi šampiona“, ističe Petrović.

Uvek će, naravno, biti i onih koji će posegnuti za argumentom da je Ajaks prosto previše dominantan u Holandiji, ali nije li takav i Bajern u Bundesligi ili Pari Sen Žermen u Francuskoj? Uostalom, ne tako davno gledali smo Tadića kako rastavlja na parčiće i jedan Real iz Madrida, a ni ove sezone nije „stidljiv“ u Ligi šampiona. Pa te priče o Sautemptonu i koraku nazad baš i nisu na mestu...

Ne znam kako bi mogao Ajaks da mu bude korak unazad kad je na globalnom nivou među pet, deset najvećih klubova svih vremena. U poređenju sa Sautemptonom? Dajte, molim vas. Ali ako poredimo takmičenja, onda naravno da je Premijer liga jača i atraktivnija od Eredivizije, međutim, možda bih se i ja ogradio od ovog veličanja da je samo prvenstvo Holandije u pitanju. Onda pogledam utakmice Lige šampiona i uverim se da na njima Dušan pravi razliku. Pazite, ne protiv nekih nepoznatih timova, nego Bajerna, Juventusa, Borusije, Sportinga, Benfike, Valensije... A ono protiv Reala – umetnost. Da budemo objektivni, možda ne možemo da ga upoređujemo sa onim najvećim planetarnim asovima, moramo biti svesni da godine uzimaju maha, ali ono što pokazuje u dresu Ajaksa je par ekselans. Odudara stavom, ponašanjem, idejama“, svedoči Petrović.

KONKURENCIJA: ADEJEMI, AZMUN, DZJUBA, LANG, CIGANKOV, OZIL, DIJAZ, NUNJEZ...

Adejemi ©ReutersAdejemi ©Reuters

Dobro, da pređemo malo i na konkurenciju: ko još može da izazove Tadića u borbi za status najboljeg van „liga petice“? Mitrović i Adejemi su svakako u igri, mada prvom nedostaje Evropa kao pečat, drugi tek treba da pokaže da može da igra u kontinuitetu.

Daleko od toga da se ceo krug tu završava. Sardar Azmun pravi razliku u tvrdom prvenstvu kakvo je rusko i ove sezone vodi Zenit sa osam golova i dve asistencije, mada bez konkretnog učinka u Ligi šampiona. Artjom Dzjuba je uz njega sa šest golova i pet asistencija, ali je tihovao čak i protiv Malmea, da ne pominjemo Juventus i Čelsi. Jon Kordoba (5+3) odličan je u Krasnodaru, Evropu ne igra...

U Belgiji dominiraju Brižovi Noa Lang (4+5) i Šarl de Ketelar (4+4), ali i belgijski novinari, tradicionalno upućeni i na Holandiju, rekli su nam da je to ipak klasa ispod Tadića. Viktor Cigankov je već devet puta tresao mreže u Ukrajini, u Ligi šampiona se nije pojavljivao.

Portugalci se dive Sportingovom Pedru Gonsalvesu (4+1), Benfikinom Darvinu Nunjezu (6+0) i Portovom Luisu Dijazu (7+1), dok je turskа Superliga po imenima najzvučnija, ali osvedočeni majstori kakvi su Mesut Ozil (3+1), Marek Hamšik (1+3), Žervinjo (2+1) i Miši Batšuaji (4+1) ne nose godine tako dobro kao Tadić, da ne govorimo o Miralemu Pjaniću, koga je Ronald Kuman sahranjivao u Barseloni. Anastasios Bakasetas (7+6) igra fudbal života u Trabzonu, ali budimo realni...

Jeste to paklena konkurencija, ali naš skroman utisak je da niko od pomenutih ili trenutno nije na vrhuncu (Ozil, Pjanić, Hampik, Batšuaji) ili mu nedostaje još koja godina dominacije (Adejemi, Dijaz, Nunjez) ili pak nijanse – manje ili veće – navlače na Dućinu stranu (Dzjuba, Azmun,Lang, De Ketelar).

Ali da ne bude da sebi dajemo previše luksuza, potrudili smo se da pribavimo i mišljenja ljudi koji odlično poznaju fudbal u pomenutim zemljama. I svi će se oni saglasiti: Duća je bez premca!

DUŠAN BI DANAS BIO GLAVNI IGRAČ I U REALU I U BARSELONI

Dušan Tadić ©ReutersDušan Tadić ©Reuters

Krenimo od jednog, bićemo pošteni i priznati, prilično pristrasnog komentara. Tadićev menadžer Miloš Malenović negde i razumljivo hvali svog klijenta, ali nam otkriva i jedan zanimljiv detalj sa Ajaksove utakmice protiv Borusije koji najbolje opisuje koliko kapiten Orlova znači Kopljanicima.

„Dušan je jedan od najboljih, najinteligentnijih i najprofesionalnijih fudbalera na svetu, ne samo u Evropi. Smešno je uopšte i stavljati pod sumnju da je bez premca van liga petice. Da ne glumimo lažnu skromnost, Dušan bi danas u Barseloni ili Realu bio glavni igrač. Bio sam nedavno na El Klasiku i nisam video igrača koji ima takav ’personaliti’ kao Dušan. Ili, na primer, prošlu utakmicu protiv Dortmunda u kojoj je nemački klub bio bolji u početnoj fazi duela. Dušan je prepoznao taktički detalj, odmah je dotrčao do trenera i savetovao ga da promeni pozicije pojedinim igračima na terenu, kao i strategiju. U narednih 80 minuta Ajaks je unakazio velikog rivala. Svi su uživali u tom fudbalu, videli su kako treba da se igra. Ajaks je dominirao, imao je top pozicionu igru. Velika je to zasluga i Dušana Tadića i zato nema dileme da je jedan od najboljih igrača na svetu trenutno“, poručio je menadžer srpskog asa Miloš Malenović za MOZZART Sport.

I U LIGAMA PETICE BI BIO MEĐU DESETAK NAJBOLJIH

©Reuters©Reuters

Jedan od najpoznatijih srpskih menadžera i čovek koji evropski fudbal drži u malom prstu Ranko Stojić veruje da bi Tadić pravio razliku i u ligama petice.

„Uopšte ne vidim igrača u ligama van petice koji može da napravi takav uticaj kao Tadić. Čak i računajući igrače iz pet najjačih liga, mislim da ih nema mnogo koji su iznad Tadića po tome. Po meni, on je među desetak najboljih igrača Evrope što se tiče tog uticaja na ekipu i produktivnost. U Belgiji nemate takvog igrača. Maldi de Ketelare iz Briža je ogroman talenat i verovatno će napraviti sjajnu karijeru, ali on u ovom trenutku zbog godina i neiskustva ne može da isporuči tu produkciju koju ima Tadić“, kaže Stojić.

Šta to Tadića izdvaja od ostalih?

„Pre svega, on je primer van terena, koliko i na terenu. Neverovatan je profesionalac i lider koji je neophodan svakom timu i koji saigrače čini boljim. Kada je prešao iz Sautemptona u Ajaks, imao je prilično dobre rezone i motive. Istina je da Premijer liga najjača na svetu i referenca za sve ostale lige. Ali igrati u Ajaksu i igrati tako kao Tadić je mnogo velika stvar. Ajaks je klub koji je zbog svoje ideje i tradicije idealna sredina za igrača Dušanovih karakteristika i pogleda na fudbal. Po meni je Ajaks u tom nekom smislu organizacije odmah uz Bajern u Evropi. U nekim stvarima čak i ispred Bajerna. To je klub koji je kod Vana Gala 90-ih prvi igrao u formaciji 3-4-3 i došao do titule šampiona Evrope oslanjajući se na mladu generaciju plus tek ponekog iskusnijeg igrača poput Rajkarda ili Blinda. Danas je Tadić baš to što su oni bili toj mladoj generaciji sa Klajvertom, braćom De Bur, Rajzigerom, Overmarsom... Za mlade igrače je od ogromnog značaja da imaju na terenu vođu poput Tadića koji je uvek spreman da preuzme odgovornost i individualnim kvalitetom kreira gol i promeni tok utakmice“.

Kada Tadić uživa u fudbalu, uživaju i navijači Ajaksa.

„On je tip igrača koji u igri mora da oseti zadovoljstvo. Želi da se oseti srećnim i kreativnim na terenu. Ajaks mu je to ponudio. U Sautemptonu to nije bio slučaj. Kao da nisu dovoljno cenili taj njegov kvalitet, pa se dešavalo da da ga menjaju, čak i ostavljaju na klupi. A on je i tamo pravio razliku i imao sjajan učinak kada je igrao u kontinuitetu“.

Koliko još Tadić može da zadrži ovaj nivo?

„Ima 32 godine i sigurno može na ovom top nivou da igra još makar tri godine. Govorim o ovom sadašnjem nivou. A karijera može da mu traje ko zna koliko još godina sa njegovim navikama i disciplinom. Sreća je što nije klasični napadač i nema tu potrošnju koje imaju tipične ’devetke’ koje se više troše i češće ulaze u sprinteve. On može da igra u lakšem ritmu na svojoj poziciji i da se sačuva mišićnih povreda kojima su klasični napadači podložniji“, kaže Ranko Stojić.

SAMO OZIL DONEKLE PRAVI RAZLIKU U TURSKOJ

Mesut Ozil ©ReutersMesut Ozil ©Reuters

Slično razmišlja i dugogodišnji Tadićev saigrač iz reprezentacije Srbije Duško Tošić. Mnogo toga su zajedno prošli superstar Ajaksa i Tošić, pa tako za bivšeg levonogog defanzivca nema mnogo dileme. Posebno što je Duško Tošić, kao novopečeni fudbalski agent, odlično upoznat sa kvalitetom turske lige.

Dušan ima 33 godine, ali i pored toga i dalje je zanimljiv najvećim svetskim klubovima. Imao je ponude Barselone i Milana, ali se odlučio da ostane u Amsterdamu. Neviđen karakter i radnik, ubeđen sam da bi dominirao gde god bi igrao. Dobro, sigurno mu je lakše u Holandiji, gde je Ajaks dominantan i gde lako osvaja titule pobedama od 5:1 protiv direktnog rivala. Ali Dušan se ponavlja iz sezone u sezonu. Ubeđen sam da bi nešto slično radio i u Turskoj, bez obzira na manju razliku u kvalitetu“, jasan je Duško Tošić.

Uporedio je Tadića sa igračima koji u turskoj Superligi prave razliku.

„Nema tako jakog individualaca kao što je Tadić. Prosto, turski klubovi su zbog korone smanjili budžete, ali i da nisu, teško bi našli individualca kao Tadić. Donekle Mezut Ozil pravi razliku u dresu Fenerbahčea. Galatasaraj se odlučio za nešto mlađe snage i ne toliko poznate igrače... Videćemo kako će se odvijati karijera Miralema Pjanića u Bešiktašu. Tu se, uz Mišija Batšuaija, završava krug igrača koji donekle mogu da se porede sa Dušanom Tadićem. Mada ponavljam, ovde nije lako biti dominantan“.

DA SAM IGRAO S TADIĆEM SIGURNO BIH DAO GOL ZA REPREZENTACIJU

Đorđe Despotović ©Star SportĐorđe Despotović ©Star Sport

Nije lako ni u Rusiji, ali Đorđe DespotovićTadićev povremeni saigrač iz reprezentacije – uverava: nema ni takvih igrača. I baš zbog toga napadač Rubina iz Kazanja žali zbog toga što nije upisao barem takmičarski debi za Orlove, jer pored takvog plejmejkera ne sumnja da bi se upisao i u listu strelaca.

Nema dileme da je Tadić trenutno najbolji fudbaler van ’liga petice’. Reč je o vanserijskom igraču. Uverio sam se u to u reprezentaciji, nažalost nisam dobio priliku da igram sa njim, ali siguran sam da bih dao gol da jesam. Gledao sam kako centrira i pogađa Mitrovića u glavu, ima fenomenalan pregled igre, uvek je potez ispred drugih. O kakvom igraču je reč pokazuje i to što je kapiten kluba kakav je Ajaks. Igraju fenomenalno od kada je on tamo, posebno ove sezone i verujem da bi mogli ponovo da stignu daleko u Ligi šampiona“, kaže Despotović za Mozzart Sport.

Kad je Rusija u pitanju, kao iz topa ispaljuje: Dzjuba je broj jedan, ipak ne toliko dobar da bi ugrozio Tadićev status.

U Rusiji je bez dileme najbolji Dzjuba. Pokazuje to i podatak da mu nedostaje još samo jedan gol da bude najbolji strelac u istoriji lige. Uvek je opasan, čak i kada nije u formi. Ja kao napadač obraćam pažnju na takve stvari i zaista je tako, čovek se fenomenalno kreće, ulazi u šanse. Mogao bi sigurno da igra u nekom većem evropskom klubu, ali ovde ima fantastične finansijske uslove i verujem da je to jedan od glavnih razloga zašto ne ide“.

NEVEROVATAN PROFESIONALAC, NEMA UTAKMICE BEZ TADIĆEVOG GOLA ILI ASISTENCIJE

Dušan Tadić ©ReutersDušan Tadić ©Reuters

Nama lično možda i najveća dilema – fudbaleri iz Portugalije. Trio velikana koji čine Porto, Benfika i Sporting odskače od ostalih, jesu superiorni, ali ne kao Ajaks. Uostalom, Primeira i dalje drži šesto mesto na Uefinoj listi nacionalnih prvenstva, vrlo blizu joj je čak i francuska Liga 1. Mada joj baš Holandija opasno preti. Predrag Jokanović, koji je u Funšalu završio igračku i započeo trenersku karijeru, smatra ipak da je Tadić nedodirljiv ako izuzmemo „lige petice”. Ili možda bolje reći: lige četvorke i Pari Sen Žermen...

Slažem se sa stavom da je Dušan Tadić najbolji igrač van ’liga petice’. Razmišljao sam malo na tu temu i zaista nisam mogao da se setim nekog boljeg iz prvenstava Portugalije, Belgije, Turske, Rusije... Tadić je fantastičan fudbaler, praktično da ne može da prođe utakmica, a da ne upiše gol ili asistenciju. Dobro je igrao i u Sautemptonu, ali je u Ajaksu eksplodirao. Njemu holandska liga savršeno prija, jer svi igraju totalno otvoreno. Imao sam priliku da upoznam Dušana kada je reprezentacija poslednji put gostovala u Lisabonu i ostavio je na mene utisak sjajnog momka, kulturnog, mirnog. Pomoćni trener u Ajaksu Mičel van der Gag je moj prijatelj, igrao je i bio trener ovde u Portugaliji, i pričali smo nekoliko puta o Tadiću i rekao mi je da je neverovatan profesionalac, uvek spreman sve da sasluša, da uradi, da je potpuno posvećen radu, treningu, utakmicama. I to mu se sve vraća na terenu“.

A kad su u pitanju fudbaleri iz Portugalije?

Dvojica najboljih igrača su Pedro Gonsalves iz Sportinga, koji je sledeći igrač koji će napraviti veliki transfer, i Žoao Mario, koji se vratio u zemlju, ali ni njih dvojica još nisu napravili ništa veliko da bi stali Tadiću uz rame. Izdvojio bih možda Pepea, koji je veliko ime, imao je sjajnu karijeru, a ovde i dalje u 38. godini igra izvanredno“.

NE ZABORAVITE GECEA

Mario Gece ©ReutersMario Gece ©Reuters

Ovde se vraćamo da završimo sa sagovornikom sa kojim smo i počeli. Jer iako je Tadić zaista vođa dominantnog Ajaksa, red je da pomenemo i neke druge fudbalere iz Holandije, a tu Željko Petrović podseća i na jedno pomalo zaboravljeno ime...

Hajde da budemo pošteni do kraja, Mario Gece je svetska klasa. Momak je rešio finale Mundijala i šta dalje da pričamo. Možda smo mi malo pristrasni, jer od srca želimo Dušanu sve najbolje, ali ne možemo da prekrajamo istoriju. Taj Gece stvarno sve zna i živnuo je u PSV-u. Dalje, pogledajte Tadićeve kolege iz Ajaksa, Sebastijan Ale izgleda moćno, ali baš zbog našeg Dušana koju mu pakuje šanse, mali Entoni će vredeti 70.000.000 evra i Kopljanici će super zaraditi, ali i on sazreva uz Dušana. Njemu Ajaksov stil paše. To je poenta“, poentira Petrović.

Svi su dakle saglasni: niko kao Tadić. I tačka.

Priredili: Dejan Stanković, Aleksandar Gligorić, Darjan Nedeljković, Aleksandar Joksić, Vujadin Tomković, Jovan Terzić


tagovi

Dušan TadićŽeljko PetrovićRanko StojićDuško Tošić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara