Kristijano Ronaldo (©Reuters)
Kristijano Ronaldo (©Reuters)

(V)eoma (I)nteresantan (P)apir: Uprava Juventusa opet zaobilazila pravila i uništila ugovore s Ronaldom?!

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 13:44

Nije da nemaju, nego samo kriju...

Može svet da se menja koliko hoće, može Uefa da izmišlja nova pravila, mogu da nastupe razne krize, ekonomske i ine, ali Juventus će uvek biti Juventus. Moćan i sumnjiv, jer zbog te moći oličene u porodici Anjeli torinska Stara dama ne preza ni od nečasnih radnjih. Krajem prošlog i početkom ovog veka nisu se libili da postavljaju i smenjuju sudije, danas se Andrea Anjeli ne obazire previše na finansijski fer plej i sva druga pravila koja bi kao firma prijavljena na italijanskoj berzi morala da poštuje.

Ovih dana nove istrage povodom Juventusovog poslovanja, finansije su u pitanju. I nije problem taj što Juve nema para. Naprotiv, preliva, ali se finansijski tokovi kriju. Tako se sada sumnja da je Juventus tajno isplaćivao igrače pa čak i da je rukovodstvo kluba uništilo određene ugovore koje je imalo potpisano sa Kristijanom Ronaldom.

Izabrane vesti

Taj se ugovor sada popularno naziva VIP, po uzoru na skraćenicu koja označava veoma važnu osobu (Very Important Person). Veoma interesantan papir je onaj koji tužioci traže. Zašto? Zato što imaju presretnut razgovor pravnog savetnika Čezara Gabasija sa sportskim direktorom Federikom Čerubinijem. Čerubiniju se inače spočitava da je čovek koji ima informacije o svemu, ali on sam nije pod istragom.

Kako bilo, pet dana nakon što je Juve usvojio finanijski izveštaj za prošlu godinu, Gabasio zove Čerubinija...

Jutros sam razgovarao sa predsednikom. Rekao sam mu: Ne bih išao toliko da ih tužim. Samo ću objasniti zašto je taj papir tu, taj čuveni papir. Teoretski, on ne bi trebalo da postoji... Tako da, znaš, ako se ispostavi da ga imamo... sve oko finansijskog izveštaja, oditora, sve... možda bismo onda morali da napravimo lažnu transakciju“.

Tužioci smatraju da je reč o papiru koji dokazuje da je Juve plaćao Ronalda i van onoga što je zavedeno u knjigama, da je imao praksu da određene dokumenta čuva van kancelarija kako bi ih uništio čim bi ispunili svrhu te da se baš to desilo sa ovim „vrlo važnim papirom“. On bi, navodno, dokazao Juventusovu krivicu.

A zašto je Juve sve to radio? Baš kako bi zaobišao pravila finansijskog fer pleja i fiktivno pokazao da je u sezonama 2019/2020 i 2020/2021 poslovao u plusu i smanjio dug. Sve kako bi mogao da dalje troši. Uostalom, još kada je Stara dama trampila Miralema Pjanića za Artura sa Barselonom, svi su znali da je to samo paravan za peglanje finansijskih knjiga.

S druge strane, kad je po izbijanju pandemije korona virusa Juve objavio da je sa igračima dogovorio da im ne isplati plate za mart, april, maj i jun 2020. godine – i na osnovu toga u izveštaju za finansijsku godinu 2019/2010 prikazao plus od 90.000.000 evra – sve je izgledalo sasvim čisto. Nema navijača, nema utakmica, nema ni para za plate.

Ispostavio se ipak da se igrači nisu baš odrekli tih para. Navodno, oni su samo prihvatili da im se tri od te četiri plate isplate u narednim godinama. I nije ni to problem, koliko sumnja da ih je Juve isplaćivao na skrivene načine – čak i sa prihvatnih računa – opet kako u knjigama ne bi bilo minusa što bi klubu dozvolilo dalje trošenje. Od tih 90.000.000 evra koliko je prikazano kao ušteda više od 60.000.000 evra se vratilo na račune igrača preko privatnih aranžmana.

U sklopu akcije „Prizma“ istraživane su i kancelarije menadžera Alesandra Lučija, koji između ostalih brine o karijerama Leonarda Bonučija, Huana Kvadrada i Dejana Kuluševskog. Niko od igrača nije pod istragom. Ali zato jesu bivši i sadašnji rukovodioci Juventusa, počevši od Andree Anjeli, preko Pavela Nedveda i Fabija Paratičija, pa do Marka Đovanija Ree, Stefana Bertole i pomenutog Gabasija.

Pod lupom je čak 62 sumnjiva transfera. Ali da li će biti dokaza? To je već sasvim druga tema.


tagovi

Pavel NedvedAndrea AnjeliKristijano RonaldoFabio ParatićiJuventus

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara