Žoao Feliks (AFP)
Žoao Feliks (AFP)

Verovali ili ne, Barsa će Žoau Feliksu plaćati samo 400.000 evra godišnje

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.09.23. | 12:00

Portugalac je odbio 50 puta veću platu i uradio baš sve kako bi obukao dres Blaugrane

Čekanje i upornost su se isplatili. Ili se možda može reći da se san ostvario ali da se nije baš ispaltio?

Žoao Feliks je celo leto želeo samo jedno – prelazak u Barselonu!

Izabrane vesti

Praktično, u poslednjem satu prelaznog roka mu se taj san ostvario. Ali je morao da pristane da ozbiljne kompromise i žrtve da bi se to desilo. Portugalac je ostao bez velikog novca…

Feliks je ovog leta pokidao sve veze sa Atletikom nakon pozajmice u Čelsiju. Niti je on želeo više da igra za njih, niti ga je Simeone hteo u timu. A kada je usred leta dao intervju u kojem je otvoreno poručio da želi da igra za Barselonu, zapečatio je sudbinu u Madridu.

Hteli su ga mnogi klubovi, imao je i strašne ponude iz Saudijske Arabije ali je on čekao samo Barsu. I mnogo rizikovao. Katalonski klub je celo leto bio u problemima do guše i delovalo je da nema šanse da registruje igrača Feliksovog kalibra i vrednosti. Dozvoljeni budžet za plate je došao do crvene linije, svežih prihoda nije bilo. Nemački fond Libero je nedeljama zavlačio Barselonu sa obećanjem o upumpavanju 40.000.000 evra i na kraju te pare nikad nisu stigle. Morali su Katalonci poslednjeg dana prelaznog roka da prodaju i pozajmljuju navrat-nanos kako bi oslobodili mesto za Feliksove i Kanselove ugovore. Iako su se ranije rešili Umtitija, Grizmana, Kesija, Busketsa, Albe, Desta i još nekih čime su oslobodili ogroman prostor za plate, to nije bilo dovoljno. Morali su još. I redom su odlazili Lengle, Fati, Ezalzuli, Garsija

Napravljen je Kansela ali ne i Feliksa.

Poslednjih sati prelaznog roka su u teškim pregovorima Atletika, Barse i Feliksovog agenta Žorža Mendeša postignuti razni kompromisi.

Za početak je Feliks pristao da mu se ugovor u Atletiku produži sa 2027. na 2029. godinu. Razlog: Atletiko bi razvukao amortizaciju transfera i smanjio troškove finansijskog fer-pleja. Amortizacija je godišnji trošak za transfer koji se knjigovodstveno zavodi u zavisnosti od dužine ugovora.

Žoao Feliks je 2019. godine došao iz Benfike u transferu teškom 127.000.000 evra i potpisao ugovor do 2026 što je značilo da godišnja amortizacija iznosi oko 18.000.00 evra. Prošle zime je uoči prelaska u Čelsi taj ugovor produžen do 2027. kako bi se amortizacija razvukla, a sada je produžen na još dve godine. Atletiku je bilo jako važno da preostalih 60.000.000 evra amortizacije razvuče na šest umesto na četiri godine.

A onda su zajedno najveću žrtvu podneli Atletiko i Feliks. Barsa nije mogla da plati ni pozajmicu, ni Feliksov ugovor iz Madrida koji iznosi nešto preko 12.000.000 evra bruto godišnje. Dogovor na kraju je bio da Atletiko pusti igrača na besplatnu pozajmicu (ali bez prava otkupa) i da mu plaća polovinu ugovora. Drugu polovinu je na sebe preuzela Barselona tako što je igrač pristao da umesto tih preostalih 6.000.000 prima… Pazite, sad: 400.000 evra! To je bilo jedino moguće rešenje, tako da se Portugalac praktično odrekao polovine godišnjeg ugovora koji je imao.

Primera radi, saudijski Al Hilal mu je nudio 400.000 evra NEDELJNO! Dakle, odbio je 50 puta veću platu da bi ostvario cilj i zaigrao u dresu Barselone.


tagovi

Žoao FeliksLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara