Vinisijus (©Reuters)
Vinisijus (©Reuters)

Vinisijus zaplakao pred novinarima: Zbog rasizma sve manje želim da igram fudbal

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.03.24. | 16:36

“Rastužuje me što nema nikakve reakcije, nema kazni, a ja stalno pričam isto”, kaže Brazilac

Odigrao je Brazil sjajnu utakmicu na “Vembliju” protiv Engleske (1:0), a novi test Južnoamerikanci će imati sutra veče u gostima protiv Španije.

Međutim, konferencija za medije uoči tog susreta umesto priče o fudbalskim umetnicima sa obe strane terena pretvorila se u priču o borbi protiv rasizma. Vinisijus žunior je bio pred novinarima i u jednom momentu je zaplakao govoreći o problemu sa kojim se svakodnevno susreće na terenima širom Španije, igrajući za Real Madrid.

Izabrane vesti

Imali su španski novinari 15 minuta za pitanja Vinisijusu i prvo je bilo šta misli, zašto je baš on najčešće na meti navijača da ga vređaju.

“To je jako tužno, to se dešava ovde svakog dana, na svakoj utakmici. Rastužuje me što moram stalno da se žalim. Ali, tako je sa svima “crnima” na svetu. Ovo nije problem samo u Španiji, nego širom sveta. Dešavalo se i mom ocu, da posao dobije beli čovek pre njega. Primećujem takve stvari i rešio sam da se borim. Borim se da se ne bi dešavalo u budućnosti”, počeo je priču Vinisijus.

Pitali su Brazilca pomaže li mu ko u toj borbi.

“Pomoć dobijam od mnogo kolega, raznih organizacija. Borimo se zajedno, ne samo u Španiji, da se takve stvari više ne ponavljaju. Moramo da evoluiramo kao ljudi. Želim da se to promeni, da ne moram da stalno pričam na tu temu kada se nađem na ovom mestu”.

Vinisijus je poručio da ga sve to umara i rastužuje i guši mu želju za fudbalom.

“Dugo se već suočavam sa ovim stvarima i što sam tužniji, to imam sve manju želju da igram fudbal. Rastužuje me to što nema prave reakcije, nema kazni. Zašto se ništa ne dešava posle toliko mojih žalbi? Moramo da radimo na tome da se to smanji, znam da je to proces”.

Brazilac je istakao da je borba protiv rasizma trenutno njegov prioritet.

“Fudbal je jako važan, ali borba protiv rasizma je najbitnija stvar. Teško mi je da se fokusiram samo na utakmice. Tražim jednakost za sve. Želim da imam status kao svi drugi, da živim normalnim životom”, istakao je Vinisijus i zaplakao, pa je konferencija privremeno prekinuta.

Priznao je as Real Madrida da je razmišljao da ode iz Španije.

Često sam razmišljao o tome da odem. Ali, ako odem, onda ću tim rasistima dati ono što priželjkuju. Zato sam rešio da ostanem u najvećem klubu na svetu, da ti što me vređaju moraju da me gledaju iz dana u dan. Nastaviću da se borim, jer me podržavaju saigrači, predsednik, klub”, poručio je Vini.

 


tagovi

Vinisijus ŽuniorReal MadridFudbalska reprezentacija Brazila

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara