Veljko Paunović (©Reuters)
Veljko Paunović (©Reuters)

Vreme je za debi: Paunović izbegao nezgodno pitanje i dobio golmana kojeg je pratio Mančester Siti

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.01.23. | 23:05

Srpski stručnjak će u noći između subote i nedelje (04.10 časova po srednjoevropskom vremenu) prvi put da predvodi Gvadalaharu Čivas na zvaničnoj utakmici, na teškom gostovanju Montereju u 1. kolu meksičke Klausure

Iako je Veljko Paunović jedan od desetorice stranih trenera u fudbalskom šampionatu Meksika, jedini je iz Evrope. I to u Gvadalahari Čivasu, klubu koji je poznat po tome što za njega igraju isključivo domaći fudbaleri. Zato, svaki Paunovićev potez pred kamerama biće pod posebnom lupom, počev od ovog vikenda, kada će zvanično debitovati na takmičarskoj utakmici. Prvi Čivasov rival u 1. kolu Klausure biće Monterej, koji će ugostiti drugu najtrofejniju ekipu lige u noći između subote i nedelje od 04.10 časova po srednjoevropskom vremenu.

Osvojio je 45-godišnji strateg Mundijalito sa Srbijom, vodio je posle toga člana MLS-a Čikago Fajer i engleskog drugoligaša Reding. Ipak, sa ovakvim izazovom se još nije susreo. Čak i ako uopšte niste upoznati u prilike u meksičkom fudbalu, dovoljno je da u internet pretraživaču ukucate Paunovićevo ime i odmah će vam se pred očima pojaviti na desetine svežih tekstova na španskom jeziku.

Izabrane vesti

Jednostavno, Meksikanci obožavaju fudbal, a Čivas je među najvoljenijim klubovima. Za tamošnje prilike, sa 12 titula (jednom manje od najuspešnije Klub Amerike) za Meksiko je ono što je u Srbiji Paunovićev matični klub Partizan.

Čak i kada su rezultati u prethodnoj sezoni bili loši (a da nije tako, srpski trener se ni ne bi našao u Meksiku), očekivanja su ogromna. Ciljevi najviši. Samo titula se priznaje u Zapopanu, a na nju se čeka još od 2017. godine, kada je osvojena Klausura.

04.10: (1,80) Monterej (3,60) Gvadalahara Čivas (4,60)

Od kako je Paunović promovisan kao izričita želja novog sportskog direktora Fernanda Jera, poslednjeg dana oktobra prošle godine, Meksikanci konstantno diskutuju hoće li se Srbin pokazati kao bolji trener od svog prethodnika Rikarda Kadene. Klupu Čivasa su kroz istoriju grejali brojni evropski treneri, ali nijedan od januara 2013. godine, kada je otkaz dobio bivši fudbaler Ajaksa Džon van’t Ship. Holanđanin je izdržao samo šest meseci, a od tada su se na teškoj funkciji smenila čak 16 stratega. Paunović je 17. Jedino je Argentinac Matijas Almejda, koji je i osvojio poslednju titulu, uspeo da ostavi malo dublji trag i da izdrži na klupi skoro tri godine. Za Meksikance prava retkost.

Nešto duži mandat imao je i prvi Paunovićev protivnik, jedan od najuspešnijih meksičkih trenera Viktor Manuel Vučetić. Gvadalaharu je vodio od avgusta 2020. do septembra 2021. godine, bez značajnijeg uspeha. Posle toga se vratio u Monterej, sa kojim je svojevremeno osvojio dve titule i tri Lige šampiona Severne Amerike.

Veliki mi je izazov što ću se susresti sa sjajnim trenerom, koji ima tako veliku karijeru iza sebe. To nam je naravno i velika motivacija. Mi imamo svoje ciljeve, želimo da otvorimo prvenstvo na najbolji mogući način, protiv renomiranog protivnika. Šest nedelja smo se spremali za ovo”, kazao je Paunović na konferenciji za medije pred gostovanje Montereju.

U sklopu priprema Čivas je odigrao sedam prijateljskih utakmica. Dve u Španiji, gde je savladao Hetafe i izgubio od Atletik Bilbaa, a zatim pet u prijateljskom turniru Kup za Meksiko. Tamo je Gvadalahara imala sve četiri pobede u svojoj grupi, a zatim je u finalu izgubila od Kruz Azula sa 2:0.

Na pomenutoj konferenciji je Paunovića sačekalo i jedno nezgodno pitanje. S obzirom na to da dolazi iz Evrope, meksičke novinare je zanimalo da li ima zamerke na sistem takmičenja u šampionatu Meksika. Naime, liga je podeljena praktično na dva prvenstva tokom jedne sezone, Aperturu i Klausuru, koji se igraju po identičnom sistemu.

Prvo se u ligaškom delu sastaju svi klubovi međusobno po jednom, a potom najboljih 12 ekipa ide u plej-of, doigravanje za titulu. Prve četiri se kvalifikuju direktno u četvrtfinale, a nerednih osam igra još jednu nokaut fazu više.

Ono što je zamerka kod ovakvog sistema takmičenja, ekipa koja zauzme prvo mesto u ligaškom delu gotovo nikad na kraju ne dođe do titule. Tabela, osim te prednosti direktnog plasmana u četvrtfinale, donosi samo još prednost u plej-ofu u slučaju nerešenog rezultata posle dvomeča. Nema produžetaka niti penala, ako je nerešeno dalje prolazi ekipa koja je bila bolje rangirana u ligi.

U Aperturi su Klub Amerika i Monterej zauzeli prva dva mesta, a potom oba tima su eliminisana u polufinalu. Trofej je uzela Pačuka, koja je u ligi bila četvrta. Čivas je u Aperturi bio tek deveti, eliminisala ga je potom Puebla već u osmini finala posle penala.

Fudbaleri Čivasa (©AFP)Fudbaleri Čivasa (©AFP)

Paunović nije želeo da ostavi utisak jednog od onih koji bi menjali tradiciju čim dođu negde, ubeđeni da su pametniji od drugih. Kulturno je odbio da odgovori na pitanje o takmičenju.

Tek treba da steknem iskustvo igranja u meksičkoj ligi. Ovaj format nije novost za mene, niti za fudbal. Vi ste ti koji svakako bolje znate od mene kakve su vrline i mane ovog takmičenja. Za nas ne postoji ništa drugo osim naredne utakmice, tako funkcionišemo. Ovo pitanje možete da mi postavite tek kada budemo odigrali Ligilju (plej-of), tek kada budem iz prvog lica video kako prvenstvo funkcioniše mogu da vam iznesem svoj stav”, poručio je bivši selektor mlade reprezentacije Srbije.

On je pred derbi sa Monterejem dobio novog golmana. Prvi čuvar mreže Migel Himenez nije ostavio baš sjajan utisak tokom priprema, nije branio konstantno, pa je srpski strateg od uprave tražio da mu se pojača konkurencija. Brzo je stiglo rešenje u vidu 20-godišnjeg čuvara mreže Eduarda Garsije.

Reč je o nekadašnjem omladincu Čivasa, koji je tokom trajanja Aperture branio za drugoligaša Tapatio, Gvadalaharinu filijalu. Dobrim odbranama u mladoj reprezentaciji Meksika privukao je pažnju Mančester Sitija, koji je želeo da ga angažuje kao zalog za budućnost i potom prosledi na pozajmicu u neki klub slabijeg ranga. Ipak, Čivas je bio brži, pa će Garsija ubuduće da dolazi na Paunovićeve treninge. Meksički mediji mladog golmana karakterišu kao specijalistu za penale.

Još jedna trenerova želja je ispunjena, prethodno su iz Tapatija prekomadovani Sebastijan Buget i Zahid Munjoz, iz Sjedinjenih Američkih Država je došao Danijel Rios, a iz Pačuke Viktor Guzman. Da li je to dovoljno za rezultatski iskorak, videćemo počev od meča sa Monterejem. Pritisak je svakako na Paunoviću.

MEKSIKO 1, KLAUSURA - 1. KOLO

Subota

Nekaksa – Atletiko San Luis 2:3 (0:0)

/Monreal 72, Araos 90+8 – Sanabrija 63, Bonatini 67, Sabin 89/

23.55: (1,37) Klub Amerika (4,80) Keretaro (8,50)

Nedelja

04.10: (1,80) Monterej (3,60) Gvadalahara Čivas (4,60)

19.00: (2,15) Pumas (3,35) Huarez (3,50)

Ponedeljak

02.00: (2,55) Santos Laguna (3,20) Tigres (2,85)

04.10: (2,50) Tihuana (3,25) Kruz Azul (2,90)

Utorak

04.10: (1,67) Pačuka (3,80) Puebla (5,30)

Odloženo

Mazatlan - Leon

Atlas - Toluka

***kvote su podložne promenama



tagovi

Meksiko 1Čivas GvadalaharaVeljko PaunovićMonterej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara