Dani Vuković (©Reuters)
Dani Vuković (©Reuters)

Vuković se povukao iz reprezentacije, Degenek ostao jedini Srbin među Sokerusima

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.23. | 09:26

Za mečeve protiv Ekvadora, selektor Australije Grem Arnold pozvao četvoricu debitanata, među kojima i mladog Aleksa Robertsona iz Mančester Sitija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Selektor fudbalske reprezentacije Australije Grem Arnold saopštio je spisak igrača za predstojeće dve prijateljske utakmice protiv Ekvadora, 24. marta u Sidneju i četiri dana kasnije u Melburnu.

Izabrane vesti

Među 26 pozvanih fudbalera je 20 iz sastava sa Svetskog prvenstva u Kataru, a pozvana su i dvojica povratnika, Brendon Borelo iz sidnejskih Vonderersa i vezista nemačkog Sankt Paulija Konor Metkalf. Arnold je takođe odlučio da ekipi priključi četvoricu debitanata, među kojima je 19-godišnji Aleksander Robertson, nova tinejdžerska senzacija Melburn Sitija, koji ove sezone briljira u Premijer ligi za mlade igrače.

Mladi vezista je najveće iznenađenje na spisku Sokerusa, jer se radi o igraču koji je prošao kroz nekoliko mlađih reprezentativnih selekcija Engleske, a prema poreklu ima pravo da igra i za Škotsku. Ipak, Robertson je izabrao da na brani boje Australije.

Prvi poziv u državni tim dobili su i Džordan Bos i Ejdan O'Nil iz Melburn Sitija, kao i Džo Gauči, golman Adelajd Junajteda. Mladi čuvar mreže popunio je mesto koje je prošle sedmice otvorio Danijel Deni Vuković, veteran među stativama, koji je doneo odluku da se povuče iz reprezentacije.

Nema veće časti u australijskom muškom fudbalu od dresa Sokerusa i mogućnosti da predstavljate svoju zemlju na međunarodnoj sceni. Zauvek ću biti zahvalan trenerima koji su mi dali poverenje da predstavljam Australiju i na omladinskom i na seniorskom nivou, kao i saigračima s kojima sam bio u različitim selekcijama na tom putu. Znam da je pravo vreme da se povučem sa scene i da pružim priliku sledećoj generaciji talentovanih australijskih golmana

”, rekao je

Vuković.


.

Vuković je fudbalsku karijeru počeo pre više od dve decenije u najpoznatijem klubu srpske zajednice na Petom kontinentu, Belim orlovima iz sidnejskog predgrađa Bonirig. Branio je za Central Koust Marinerse, Sidnej, Melburn Viktori, a u Evropi je čuvao mrežu holandskog NEC Najmehena i belgijskog Genka. Prošlog leta se vratio u Marinerse s kojima je ove sezone u samom vrhu A-lige.

Iskusni, 37-godišnji čuvar mreže bio je član reprezentacije Australije na prvenstvima sveta 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru, oba puta kao rezerva Metu Rajanu. Za „A“ selekciju branio je ukupno četiri puta, a debitovao je na svoj 33. rođendan, 27. marta 2018. protiv Kolumbije (0:0), kada je odbranio penal u 86. minutu.

Vuković je u proteklih pet godina bio jedan od trojice australijskih reprezentativaca srpskog porekla. Posle njegove odluke da stavi tačku na internacionalnu karijeru, te iznenadnog povlačenja Toma Rogića sredinom prošle godine, u selekciji Sokerusa sada je ostao samo jedan Srbin – Miloš Degenek.

Nekadašnji štoper Crvene zvezde našao se i na ovom spisku selektora Arnolda i imaće priliku da uveća broj mečeva u državnom timu. Degenek je do sada sakupio 42 nastupa za Australiju.

Među igračima koji su pozvani za dvomel sa Ekvadorom zbog povreda nisu Martin Bojl, Džejmi Meklaren, Metju Leki, Aver Mabil i Ajdin Hrustić.

Predstojeći dueli biće za Ozije prvi posle Mundijala u Kataru, na kojem su ostvarili veliki uspeh plasmanom u osminu finala, gde ih je u dramatičnoj završnici eliminisala Argentina.

Spisak reprezentativaca Australije za mečeve s Ekvadorom:

Golmani: Met Rajan (AZ Alkmar), Endrju Redmejn (Sidnej), Džo Gauči (Adelajd Junajted).

Odbrana: Natanijel Etkinson (Harts), Aziz Behič (Dandi Junajted), Džordan Bos (Melburn Siti), Miloš Degenek (Kolumbus Kru), Tomas Deng (Albireks Nigata), Hari Sutar (Lester), Bejli Rajt (Roteram), Kaj Rouls (Harts).

Sredina terena: Kijanu Bakus (Sent Miren), Kameron Devlin (Harts), Džekson Irvajn (Sankt Pauli), Konor Metkalf (Sankt Pauli), Eron Moj (Seltik), Ejdan O'Nil (Melburn Siti), Aleksander Robertson (Mančester Siti), Rajli Mekgri (Midlzbro).

Napad: Mičel Djuk (Zelvija), Brendon Borelo (Z. Sidnej Vonderers), Džejson Kamings (CK Mariner), Kreg Gudvin (Adelajd Junajted), Garang Kuol (Harts).

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš DegenekDeni Vuković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara