Neuspesi u produžetku
Neuspesi u produžetku

Zbogom Ligi Evrope, dobar dan Konferenciji

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.09.20. | 12:05

Bar u naredne dve godine...

Možemo da pričamo o tome da nismo imali sreće, jer su i Crvena zvezda i Partizan i Vojvodina i TSC utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope, izgubili ili u penal seriji (Zvezda i TSC) ili u produžecima (Partizan i Vojvodina). Ali možemo da budemo i realni i da kažemo da smo objektivno stali tačno tu gde nam je mesto. Jer Superliga – posebno ne ova sa 20 klubova – prosto ne može da naše klubove pripremi za izazove u Evropi.

Kako bilo, san o 15. mestu na Uefinoj rang listi, a u startu je to stanovište bilo preambiciozno, da ne kažemo naivno, ostao je samo to – pusti san. Srbija je sezonu počela na 19. mestu na Uefinoj rang listi i verovatno će tu završiti i ovu. Možda čak i nešto niže.

Izabrane vesti

Trenutni pogled na tabelu može samo da zavara. Jer posle ispadanja Partizana, Vojvodine i TSC-a samo bi Crvena zvezda mogla da Srbiji donese još neki bod, a i njeni rezultati će se deliti sa četiri jer smo toliko predstavnika imali na startu sezone.

S druge strane, zemlje koje su trenutno iza nas imaju više aduta. Švajcarka i Hrvatska po dva, Grčka, pa čak i Izrael po tri, Češka čak četiri. Ne moraju svi oni da nas preteknu, ali Sparta je recimo već u grupi Lige Evrope, jesen u nekom od dva međunarodna takmičenja garantovana je i za Slaviju, Olimpijakos, PAOK, Makabi, samo teorija može da zaustavi Jang Bojs (u plej-ofu za LE igraju sa Tiranom), Dinamo Zagreb (estonska Flora), Bazel (CSKA Sofija), jedni protiv drugih igraju Hapoel Ber Ševa i Viktorija Plzenj, Slovan Liberec čeka APOEL...

Uostalom, nije ni toliko bitno. Biti 17. na tabeli znači da prvak recimo kreće od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Svi od 18. do 28. mesta su manje više u istoj poziciji. Kad se sledećeg leta osnuje treće evropsko takmičenje, šampion ide u prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, svi ostali u drugo kolo kvalifikacija za novoosnovanu “Konferenciju“.

I tako će, bar za nas, biti i sledeće i one tamo sezone. Dakle, bar do leta 2023. Srbija neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, osim ako prvak ne ispadne u kvalifikacijama za Ligu šampiona pa se onda spusti rang niže.

Neko će reći da smo bili blizu da imamo četiri tima sa maksimalnim učinkom sve do plej-ofa... Mi smo pre radi da kažemo: uozbiljite se i skratite Superligu na 10 do 12 klubova jer se niko neće pripremiti za Evropu u mečevima koje dobija igrajući peške.

Inače, trenutno se najveća borba vodi oko 11. i 12. mesta na tabeli, jer ona već vrede: znače da prvak ide u plej-of za Ligu šampiona, drugoplasirani tim u drugo kolo kvalifikacija, Kup pobednik ili treći na tabeli idu direktno u plej-of za Ligu Evrope, a poslednji predstavnik te zemlje u drugo kolo kvalifikacija za Konferenciju. Za to 11. i 12. mesto, tuku su Turska, Škotska, Ukrajina, Kipar, Danska, nadaju se i Švajcarci i Grci sa manjim šansama...

Kako bilo, zemlje na 13. i 14. mestu Uefa rang liste kreću samo stepenik niže u kvalifikacijama (šampion recimo kreće iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona), dok su oni sa pozicije broj 15. poslednji koji imaju dva predstavnika u elitnom evropskom takmičenju. Oba bi doduše krenula iz drugog kola kvalifikacija, dok bi osvajač Kupa ili treći na tabeli igrali kvalifikacije za Ligu Evrope.

Ovi ispod, a tu smo i mi, bar za naredne dve sezone: prvak u kvalifikacijama za Ligu šampiona, svi ostali u Konferenciji. U Ligu Evrope će dakle moći samo šampion Srbije.

Zbogom Ligi Evrope. Dobar dan konferenciji.

Tamo bi recimo mogli da igraju šestoplasirani timovi iz Premijer lige, Primere, Serije A i Bundeslige, peti iz Francuske, pa trećeplasirani iz Portugalije, Rusije, Belgije, Holandije... Da smo recimo punili tu listu po protekloj sezoni, a ako ne računamo one koji će ispati u kvalifikacijama za Ligu Evrope ili Ligu šampiona, biće Konferencija takmičenje u kome će najjači biti timovi poput Totenhema, Hofenhajma, Real Sosijedada, Milana, Nice, Brage, Krasnodara, PSV-a, Šarlroe...



tagovi

TSC Bačka Topola

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara