Nejmar protiv Srbije na poslednjem Svetskom prvenstvu (©Reuters)
Nejmar protiv Srbije na poslednjem Svetskom prvenstvu (©Reuters)

ZEMLJOTRES! Mini Mundijal od 2024, Južnoamerikanci igraju Uefinu Ligu nacija!

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.12.21. | 15:46

Zamislite samo Srbiju u grupi sa Brazilom ili Argentinom...

Bilo je nekih dobrih stvari, ali opšti utisak je da Uefina ideja sa osnivanjem Lige nacija i nije bila baš pun pogodak, jer izuzev u Ligi A nismo gledali previše atraktivne utakmice. Međutim, to će se promeniti od 2024. pošto će na evropskom tlu od te godine igrati i svih 10 reprezentacija iz – Južne Amerike!

Prema prvim informacijama, šest najboljih timova iz Južne Amerike biće raspoređeno u Ligu A, dok će preostala četiri igrati u Ligi B u kojoj je trenutno i Srbija, ali sa dobrim šansama da u konkurenciji Švedske, Norveške i Slovenije izbori promociju u evropsku elitu.

Izabrane vesti

Sve utakmice bi se igrale na evropskom tlu, a Uefa bi ovim potezom svakako zakopala sve Fifine nade da će uspeti da organizuje Mundijal na dve godine čime bi Evropi uzela značajan deo finansijskog kolača.

Uefa i njen južnoamerički pandam Conmebol su imale spreman odgovor. Potpisivanjem memoranduma o saradnji dogovorili su “zajedničku organizaciju različitih takmičenja“. Već je objavljeno da će 1. juna 2022. u Londonu igrati prvaci Evrope i Južne Amerike, Italija i Argentina, u takozvanoj “Finalisima“ utakmici.

Ovo je poslednja Liga nacija u ovom formatu. Imali smo sastanal sa konfederacijom južnoameričkih zemalja, od 2024. oni će nam se pridružiti“, rekao je za poljski Mečiki legendarni Zbinjev Bonjek, potpredsednik Uefe i dodao.

U kom formatu će se igrati? Još radimo na tome. Kalendar utakmica državnih timova je ograničen tako da ne možemo mnogo da menjamo“.

Ligu A bi tako igrali Argentina, Brazil, najverovatnije i Kolumbija, Čile, Peru i Urugvaj. Preostale četiri reprezentacije – Bolivija, Ekvador, Paragvaj i Venecuela – igrali bi Ligu B.

Kalendar bi naravno bio problem, jer bi u ovom slučaju 22 selekcije igralo Ligu A, a 20 Ligu B. Trenutno u obe lige imamo po 16 reprezentacija.

Jasno je ipak da Uefa i Conmbebol ne žele da Fifi prepuste ni cent, pa je evropska kuća fudbala objavila i saopštenje u kojem citira nezavisnog revizora i procene da bi savezi na Starom kontinentu u četvorogodišnjem periodu izgubili između 2.500.000.000 i 3.000.000.000 evra ako bi prošla ideja o Mundijalu na dve godine.

Usput je smislila kako da zaradi još više. Jer sve se vrti oko novca, zar ne?


tagovi

Liga nacijaUEFAFIFAConmebol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara