Aleksandar Čeferin (© AFP)
Aleksandar Čeferin (© AFP)

Žestok odgovor Čeferina superligašima: Prvo se javljate usred pandemije, sad dok bukti rat! Ne može

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.03.22. | 14:09

Prvi čovek UEFA i Havijer Tebas, predsednik

Pre skoro godinu dana su počišćeni. Sad su se vratili. Za neke iznenađujuće, za druge očekivano, tek predstavnici Real Madrida, Barselone i Juventusa iskoristili su sportsko-ekonomski forum u organizaciji Fajnenšel tajmsa da probaju na mala vrata da prezentuju model Superlige.

Ovoga puta kao otvorenog takmičenja, u kome bi bilo mesta i za manje klubove. Makar na papiru. Igralo bi se u dve grupe, bilo otvoreno, sa ispadanjem i promocijom. I sve su to lepo osmislili Florentino Perez, Đoan Laporta i Andrea Anjeli, zaboravljajući da im nedostaje podrška UEFA. Kako stvari stoje, neće je dobiti. Opet.

Izabrane vesti

„Ako oni budu igrali Superligu, neće učestvovati u takmičenjima pod organizacijom UEFA. Jedan od osnivača Superlige me je zvao da se izvini, a onda su se opet skupili“, kategoričan je Aleksandar Čeferin.

Predsedniku Evorpske kuće fudbala zasmetao je i tajming aktuelizovanja priče koja se prvi put pojavila aprila 2021, kad se veliki deo svetske javnosti usprotivio namerama fudbalskim moćnika.

Ako govorimo o Superligi, onda ne pričamo o fudbalu. Umoran sam od ovoga. Ideja se isprava pojavila ured pandemije, sad se usred rata u Ukrajini govori o novom projektu. Taman kad se oko nečega potrudimo, oni se pojave sa ovim. Kritikuju ECA i UEFA, ali imam dokaze da sam bio na njihovoj strani samo sedam dana pre nego što su prvi put pokrenuli ideju o osnivanju Superlige. Ponavljam, budu li igrali njihovo takmičenje, sigurno neće naše“.

Posebno Čeferinu smeta način na koji ga je izigrao Andrea Anjeli. Nekada veran saradnik, sad persona non grata.

„Anjeli je uzurpator, diktator, Putin fudbala. Čovek bez srama. Ni rat ga ne omekšava. Sramno“, podviknuo je Slovenac.

U sličnom tonu na istom skupu govorio je Havijer Tebas, predsednik španske La Lige. Čak je u lice rekao Anjeliju da – laže!

Pre samo sedam dana predstavnici tri kluba (Juventus, Real, Barselona) sastali su se u kući Andree Anjelija da razmotre novi plan o osnivanju Superlige. Ili lige podeljenje u dve kategorije, gde bi državna prvenstva poslužila kao kvalifikaciona. Od UEFA i Premijer lige napravili su neprijatelje. Mogu da pričaju šta god hoće, znamo kakav im je plan. Razbesnim se svaki put kad čitam o tome. Iskren da budem, čini mi se da oni lažu više nego Vladimir Putin. Sve vreme govore kako Superliga neće uticati na nacionalna takmičenja, međutim, hoće. Za mene je to uvreda, jer bi osnivanje Superlige nanelo svima štetu“, dodao je Tebas.

Kao čovek koji rukovodi prevenstvom u kome se takmiče Real i Barsa, Tebas je razočaran njihovim udruživanjem protiv interesa španskog fudbala.

Florentino Perez kaže da ne bi trebalo da brinemo i da će novac od te lige dati u fond solidarnosti, A to već godinama priča. Što se tiče tajkuna u fudbalu, Roman Abramovič ima slobodu da proda svoj klub, ali mi smo godinama branili ideju održivosti. Kritikovali smo ono što se dešavalo u Pari Sen Žermenu, problem je što Real, Barselona i Juve ne brane taj model“, dodao je Havijer Tebas.


tagovi

Andrea AnjeliHavijer TebasEvropska Superligasuperliga EvropeUEFAPrimera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara