Ukrajina i Estonija su na istoj strani rata sa Rusijom (©AFP)
Ukrajina i Estonija su na istoj strani rata sa Rusijom (©AFP)

Zid oko ruske dece: Sad se i Estonci usprotivili UEFA

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.10.23. | 13:55

Oštro saopštenje Fudbalskog saveza Estonije

Odluku UEFA da dozvoli kadetskoj reprezentaciji Rusije da se ponovo takmiči pod njenim pokroviteljstvom naišlo je na oštru osudu nekoliko članica evropske kuće fudbala. Prvi su se pobunili Ukrajinci, za njima i Englezi, Poljaci, Šveđani, Finci i Letonci, a sada su uz njih stali i Estonci.

Diže se pravi zid oko ruskih mladih selekcija, iako je uslov UEFA da oni učestvuju da ne budu nigde istaknute zastava Rusije i himna. Ideja je samo da se ne blokira bespotrebno fudbalski razvoj ruskih dečaka i devojčica, da ne ispaštaju najmlađi, koji svakako nemaju nikakve veze sa ratom u Ukrajini.

Izabrane vesti

Međutim, politika je odvratna igra i ona gura sve lepo u drugi plan. Pa i fudbal. Što pokazuje saopštenje Fudbalskog saveza Estonije.

Odluka da se ruske mlađe selekcije ponovo uključe u internacionalna takmičenja je doneta od strane izvršnog komiteta UEFA. Niko nije pitao FS Estonije za mišljenje, niti je iko u FS Estonije uopšte bio upoznat sa namerama UEFA. Nismo učestvovali u donošenju odluke i potpuno smo protiv uključenja mlađih selekciaj Rusije u internacionalni fudbalski svet. UEFA je donela odluku, mi se sa njom ne slažemo i nećemo da je sprovodimo. Da budemo jasni, ako dođemo u tu situaciju, reprezentacija Estonije neće igrati protiv Rusije“, navodi se u saopštenju Estonije, a zatim dodaje:

UEFA je od starta jasna u kojoj se poziciji nalazimo. Važno je da ostanemo u ujedinjeni u podršci Ukrajini protiv ruske agresije. Podržavanje Ukrajine znači, naravno, da smo protiv Rusije u tom ratu i da je osuđujemo. Nadamo se da će se taj rat završiti tako što će Ukrajina povratiti kontrolu nad svojom teritorijom, što pre, kako bi njihovo fudbalsko društvo moglo da nastavi da raste“.



tagovi

fudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija Rusijereprezentacija EstonijeUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara