Lukas Vaskez i Zinedin Zidan (©AFP)
Lukas Vaskez i Zinedin Zidan (©AFP)

Zidan bez Ramosa, Karvahala, Marsela – Vaskez kao desni bek?

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.07.20. | 13:19

Veliki problemi za francuskog stručnjaka pred meč sa Alavesom (22.00)

Došlo je vreme za svođenje računa. Digitron nije potreban, sve je jasno. Tri pobede u poslednja četiri kola Realu će posle dve godine posta doneti titulu prvaka Primere, dok su Alavesu za spas dovoljne i dve. Međutim, istina je da će na ishod večerašnjeg međusobnog duela (22.00) najboljeg i najgoreg tima ove “mini La Lige“ skrojiti problemi koji su timove zadesili uoči samog meča.

Od osmorice defanzivaca, sa koliko je Zinedin Zidan počeo sezonu, Francuz trenutno na raspolaganju ima samo trojicu – Rafaela Varana, Edgara Militaa i Ferlana Mendija. Načo je već duže vreme odsutan sa terena, Alvaro Odriozola je u finišu prelaznog roka odlučio da ode na pozajmicu u Bajern, a posle meča sa Bilbaom van stroja su i kapiten Serhio Ramos i Dani Karvahal. Planirao je Zidan da na desnom boku rupu zakrpi prebacivanjem Mendija sa suprotne strane, ali se u međuvremenu povredio i Marselo, te će bivši defanzivac Liona ostati na prirodnoj poziciji. Francuski stručnjak našao se u slepoj ulici, a izlaz iz iste bi prema navodima madridskih listova Marke i Asa trebalo da mu obezbedi – Lukas Vaskez.

Izabrane vesti

Međutim, iako mu sigurno nije najomiljenija, Vaskezu je pozicija desnog beka dobro poznata. Znao je još Đulen Lopetegi da ga baci u vatru protiv Plzenja u Ligi šampiona. Na istom mestu krpio je i kod Zidana u finišima mečeva sa Bajernom, Barselonom u dva navrata, potom i protiv Sevilje, Hetafea, Kadiza... I upravo na mestu desnog beka Vaskez bi mogao da pronađe budućnost na “Santijago Bernabeu“, s obzirom da mu aktuelni ugovor ističe za godinu dana. Jer, za poziciju krila trenutno ima šestoricu konkurenata, a na beku, posle odlazka Ašrafa Hakimija u Inter – samo Karvahala.

U napadu je situacija nešto bolja. Zidanov cilj je da Edena Azara, koji je bio potpuno nezapažen u debitantskoj sezoni na Santijago Bernabeu, polako uvodi u pravu formu pred odlučukući revanš meč polufinala Lige šampiona sa Mančester Sitijem, pošto je prethodne dve utakmice propustio zbog loše fizičke spreme. Bez objašnjenja, u timu još jednom nema Hamesa Rodrigeza i čini se da je Kolumbijac sada i konačno završio svoje u Madridu. Na desnom krilu naći će se Markos Asensio kao najistaknutiji od svih kojima je Zidan pružio šansu. Špic napada rezervisan je za Karima Benzemu, jer iako posti već 361 minut, Francuz je bio i više nego koristan za ekipu.

Eden Azar, Karim Benzema i Rafael Varan (©AFP)Eden Azar, Karim Benzema i Rafael Varan (©AFP)

Na suprotnoj strani, pred meč je došlo do smene na klupi. Asijer Garitano je bivši, a na njegovo mesto je došao Lopez Munjiz.

Zvali su me a ja sam bez razmišljanja prihvatio“, rekao je doskorašnji trener Malage. A možda je ipak trebalo da razmisli? Pet vezanih poraza uz samo jedan postignut gol u tom periodu. Pritom, Alaves je ekipa koja najmanje drži loptu u posedu, izvodi najmanje kornera, najređe dribla, ima najmanje kontakata sa loptom u protivničkoj trećini, dok je po broju dodavanja druga najslabija... A opet, ima dvojicu dvocifrenih u ekipi – Lukasa Pereza sa 11 i Hozelua sa deset pogodaka.

Međutim, Perez, koji je u prvom delu sezona nanizao sedam mečeva na kojima je tresao protivničku mrežu, od restarta je bez gola. Hozelu je u nastavku tresao samo mrežu Atletika, i to sa penala. Ali, nekadašnji član Real Madrida, za koga su se mnogi pitali zašto nikada nije dobio pravu šansu u dresu kraljevskog kluba, poznaje svaki metar pomoćnog stadiona Blankosa, “Alfredo di Stefano“, na kome madridski tim i igra svoje mečeve od nastavka. Hozelu se tu kalio, skupljao minute i sa Heseom i Alvarom Moratom činio napadački trio Kastilje. Štaviše, obećavao je Hozelu u omladinskom periodu, i zapravo je sa 24 gola drugi najefikasniji napadač na “Alfredo di Stefanu“, a bolji od njega je samo njegov kolega iz klase Morata sa tri pogotka više.

Hozelu (desno) i Ćimo Navaro (levo) (©AFP)Hozelu (desno) i Ćimo Navaro (levo) (©AFP)

Oba puta kada bi zakoračio na "Santijago Bernabeu" u dresu Reala, Hozelu se upisivao u listu strelaca. Kasnije šansu nije ni dobijao, te je za neukazanu priliku znao da se osveti svom bivšem klubu. Na tri meča, koliko je odigrao protiv Reala, Španac je postigao isto toliko golova, a za jedan je i asistirao. Na prošlom ovosezonskom pak nije uspeo, iako je znao dobro da namuči odbranu Kraljevića.

Alaves je prethodne sezone punih 28 kola držao mesto u Evropi, a isto je ispustio zbog samo jedne pobede u poslednjih deset kola. Ove bi zbog istih rezultata mogao da se preseli u Segundu, iako nijednom u toku ove sezone nije bio u zoni ispadanja. Međutim, Majorka je sada na tri boda i pritom Alaves ima paklen raspored do kraja, posle Reala slede mu - Hetafe, Betis i Barsa.

ŠPANIJA 1 – 35. KOLO

Utorak

Valensija - Valjadolid 2:1 (1:0)

/Gomez 30, Kangin 89 - Garsija 47/

Selta - Atletiko Madrid 1:1 (0:1)

/Beltran 49 - Morata 1/

Sreda

Betis – Osasuna 3:0 (2:0)

/Rodrigez 4, Alfonso Pedraza 28, Alenja 90+8/

Hetafe – Viljareal 1:3 (0:0)

/Doro 80 - Kazorla 63 pen, 85 pen, Penja 90+3/

Barselona - Espanjol 1:0 (0:0)

/Suarez 56/

Četvrtak

Eibar – Leganes 0:0

Majorka – Levante 2:0 (1:0)

/Kućo 40, Kubo 84/

Bilbao – Sevilja 1:2 (1:0)

/Kapa 28 – Banega 70, El Hadadi 74/

Petak

19.30: (1,80) Sosijedad (3,50) Granada (4,70)

22.00 (1,20) Real M. (6,75) Alaves (14,00)



tagovi

PrimeraReal Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara