Džejden Dans (©Reuters)
Džejden Dans (©Reuters)

Živopisna porodica Liverpulovog bisera: Deda pevao na Evroviziji i bio šampion u skejtbordingu

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.03.24. | 08:33

I sestra Džejdena Dansa bavi se pevanjem, dok je otac više od dve decenije igrao fudbal, između ostalih za Kristal Palas, Lester, Birmingem i reprezentaciju Gvajane

Više silom prilika nego planski, Jirgen Klop je od nekoliko dečaka iz Liverpulovog podmlatka napravio zvezde o kojima se već danima piše ne samo u Engleskoj. Mladići su na sjajan način iskoristili šansu zbog velikog broja povređenih prvotimaca i u finalu Liga kupa sa Čelsijem, potom i u osmini finala FA kupa sa Sautemptonom pokazali treneru da može ozbiljno da računa na njih i u narednim mečevima do kraja sezone. 

Posebnu pažnju među njima privlači Džejden Dans, koji je u trećem nastupu za prvi tim Redsa bio dvostruki strelac. Debitovao je u finišu premijerligaškog duela sa Lutonom, zatim odigrao produžetke protiv Čelsija, a onda za 27 minuta igre protiv Sautemptona sa dva gola zapečatio sudbinu Svetaca u borbi za četvrtfinale FA kupa.

Izabrane vesti

U tri nastupa momak koji je pre mesec i po dana napunio 18 godina ima tri pobede i lepe izglede da u narednom periodu dobije i veće poverenje Jirgena Klopa. Pre svega zbog golgeterskih sposobnosti koje je demonstrirao kada je prepun samopouzdanja "bocnuo" loptu preko Sautemptonovog golmana, a onda i pokazao da ima dobar "njuh" našavši se na pravom mestu nakon odbrane na šut saigrača.

Uprkos problemima sa kolenom zbog naglog rasta Dans je još kao 16-godišnjak zaigrao za dve godine stariju selekciju. U tekućoj sezoni dao je 13 golova u 10 utakmica za Liverpulov tim do 18 godina, dok je za ekipu do 21 godine u četiri nastupa imao dva gola i dve asistencije. Sve ukupno, računajući i mečeve u poslednjih desetak dana, lokalni mladić je ove sezone nastupio 20 puta u dresu Liverpula i dao 18 golova, uz četiri asistencije.

Većinu tih utakmica Dans je igrao pod vođstvom Marka Bridž-Vilkinsona, nekadašnjeg krila Derbi Kauntija i nekoliko drugih engleskih niželigaša, a od 2015. godine redovnog trenera u Liverpulovoj akademiji.

Nije, ipak, 44-godišnjak iz Koventrija jedini zaslužan za dobar razvoj mladog Dansa. Njegovim venama teče krv nekadašnjeg veziste Kristal Palasa, Nila Dansa. Tokom više od dvadeset godina karijere Džejdenov otac igrao je i za Lester, Birmingem, Bolton, Hadersfild, Kolčester... A, bio je i reprezentativac Gvajane, za koju je u 25 mečeva dao 11 golova. Iako je i sam rođen u Liverpulu, Nil Dans izabrao je poziv reprezentacije iz zemlje u kojoj mu je rođen deda. Jasno je bilo da ne vredi nadati se pozivu Engleske, što nije slučaj sa njegovim sinom. Mladi fudbaler Liverpula već je nosio dres sa tri lava u grbu u uzrastima do 16 i 18 godina.

Džejden, međutim, nije prvi u svojoj porodici koji je reprezentativac.

Nil Dans senior, njegov deda, sa 18 godina bio je šampion Velike Britanije, zatim i Evrope, u skejtbordingu, a Ujedinjeno kraljevstvo predstavljao je i na Evroviziji 1987. godine kao jedan od pratećih vokala pevaču Rikiju za pesmu Samo svetlost (Only the Light). Zauzeli su 13. mesto od 22 učesnika.

Liverpulova nova zvezda ima tri godine mlađeg brata Kejlena i 13-godišnju sestru Hejlu, koja je krenula dekinim putem kada je u pitanju pevanje. Prošle godine je sa svojim bendom nastupala na juniorskoj verziji Evrovizije zauzevši peto mesto.

Iako je Džejden izabrao da se poput oca bavi fudbalom, izgleda da i sam ima dobre vokalne sposobnosti. Po osvajanju Liga kupa impresionirao je saigrače pevajući Liverpulovu himnu.

Što se tiče fudbalskih veština, jasno je da se radi o velikom talentu.

"Zavoleo sam ga od prve sekunde, zaista je poseban", rekao je Klop nedavno.

Prvencem za Redse Dans je pokazao da je prepun vere u sebe i svoje kvalitete. U stilu golgetera koji je dosad zatresao brojne mreže širom Evrope iz prve je podigao loptu preko Sautemptonovog Džoa Lamlija. I po izjavama se vidi da je 18-godišnjak iz Liverpula pun samopouzdanja.

"Moj dugoročni cilj je da budem najbolji što mogu. Kada završim karijeru ne želim da se pitam da li sam negde mogao više da pružim. Radije bih da uradim sve što mogu i pokušam da izvučem maksimum iz svake prilike koju dobijem, Ali, korak po korak, imam svoju viziju i pokušaću da je ostvarim", istakao je mladi napadač.

PREMIJER LIGA – 27. kolo

Subota:

16.00: (3,15) Brentford (3,50) Čelsi (2,20)

16.00: (2,15) Everton (3,50) Vest Hem (3,60)

16.00: (2,85) Fulam (3,50) Brajton (2,60)

16.00: (1,95) Njukasl (3,50) Vulverhempton (3,90)

16.00: (5,90) Notingem Forest (4,20) Liverpul (1,55)

16,00: (1,52) Totenhem (4,20) Kristal Palas (6,25)

18.30: (5,10) Luton (4,00) Aston Vila (1,65)

Nedelja:

14.00: (3,70) Barnli (3,50) Bornmut (2,00)

16.30: (1,32) Mančester Siti (6,00) Mančester Junajted (9,50)

Ponedeljak:

21.00: (16,0) Šefild Junajted (7,75) Arsenal (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulPremijer ligaJirgen KlopDžejden Dans

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara