I navijači su zbunjeni (©Reuters)
I navijači su zbunjeni (©Reuters)

Znaci panike u Minhenu: Ni plana, ni trenera

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 13:10

Podele odbile Nagelsmana, ni Tuhel neće da ostane, a Bajern sezonu u kojoj je ispustio krunu završava bez trenera. A baš bi on morao da nadgleda i letnju rekonstrukciju ekipe

Serija je jednom morala da se završi i posle 11 uzastopnih titula u Nemačkoj uspon Bajera iz Leverkuzena na tron sam po sebi nije toliki problem za minhenski Bajern. Posebno zbog toga što je Tomas Tuhel uveo ekipu u polufinale Lige šampiona, pa je i dalje u konkurenciji za titulu prvaka Evrope čime bi u potpunosti sezona bila spašena.

Međutim, uvertira koju su Bavarci sami sebi napravili pred vrlo izazovno leto jednostavno nije u skladu sa renomeom kluba koji nas je navikao da sve radi sistemski, po planu, sa jasnom idejom. Ove sezone – ništa od toga. Prvo je Bajern još u martu objavio da se sa Tuhelom rastaje na kraju sezone i svi su bili uvereni da se vraća Julijan Nagelsman. Mimo svih očekivanja, on je danas produžio boravak na klupi reprezentacije Nemačke i Bajern je ostao bez trenera za sledeću sezonu.

Izabrane vesti

Sve to pred leto u kojem ga očekuje rekonstrukcija ekipe. Samo primera radi, ugovor ističe Eriku Maksimu Čupo Motingu, a Bajern više ne želi da trpi i stalne povrede Serža Gnabrija i Kingslija Komana. Jozua Kimih je bio ljut na Tuhela i pojedine članove uprave, mada je malo verovatno da će on kao legenda kluba, dići nos, posebno sada nakon gola Arsenalu.

Svejedno, posle predaje krune očekuju se pojačanja. I to je jedan od razlog zbog kojeg je Nagelsman odbio da se vrati. Njega čeka junsko Evropsko prvenstvo i trenutno nema vremena da se bavi transfer listom i nadgleda ceo taj process.

Drugi razlog su navodno same podele oko njegovog drugog dolaska na Alijanc arenu. Sportski direktor Maks Eberl i Kristof Frojnd jesu bili za Nagelsmana, ali nisu baš svi u Nazdornom odboru, pre svih legendarni Karl Hajnc Rumenige. Sve to je uplašilo mladog trenera i on je izabrao reprezentaciju.

Pre toga, Bajern je već odbio predvodnik novog šampiona Bajera, Ćabi Alonso, koji je rešio da čeka da Karlu Ančelotiju na leto 2025. istekne ugovor sa Realom, pa da onda proba da pređe u Madrid. Tu su se javili prvi znaci panike, pa se javnost, pošto nema mnogo slobodnih, a vrhunskih trenera na tržištu, zapitala da li bi teoretski Tuhel pristao da se predomisli? Ako ga uopšte pitaju, a predsednik Hertbert Hajner je posle pobede nad Arsenalom javno govorio o “taktičkom remek-delu Tomasa Tuhela”. Ipak…

To je previše hipotetičko pitanje. Imam dogovor sa klubom (da ide na leto), to je već objavljeno i taj dogovor stoji”, rekao je Tuhel, ne previše iznenađen što Nagelsman neće nazad u Minhen.

Očekivao sam to kada je produžen ugovor sa (direktorom reprezentacije) Rudijem Felerom. Sa strane, deluje mi da njih dvojica zajedno dobro funkcionišu. Državni tim je tako dobio na kontinuitetu, to je dobra stvar pred Evropsko prvenstvo”.

Dobra za Nemce, loša za Bajern. Maks Eberl sada mora da nastavi potragu za novim šefom struke. Po medijima se pominjao Zinedin Zidan, navodno se sam nudio preko Franka Riberija, ali za sada je to još u domenu novinskih spekulacija, više no što je realna opcija mada je katalonski Mundo Deportivo zakuvao situaciju tvrdnjom da se Francuz na korak o klupe na Alijanc Areni. Iz Nemačke su to odmah demantovali.

Razmišljao je Bajern i o Brajtonovom Robertu De Zerbiju, pa o selektoru Austrije Ralfu Rangniku, Sebastijan Henes je u međuvremenu produžio ugovor sa Štutgartom, na najužem spisku kandidata je i Aston Vilin Unaj Emeri, samo kao ideja za sada.

Realno gledano, ni Bajern trenutno ne zna ko će da ga vodi od leta, a to nije uobičajena situacija za baravarskog giganta, mesec i po dana pre kraja aktuelne sezone.

To što Bajern nema trenera za novu sezonu je posledica toga što poslednjih nedelja ništa nisu radili. Mogli su da Julijanu Nagelsmanu kažu: ‘Saopšti nam odluku u narednih deset dana’. Ako nekome treba četiri nedelje da razmisli pre no što dođe u Bajern taj ni ne treba da dolazi. Bajern je preveliki za to. Bajern mora da bude svestan moći i harizme koju ima”, besno komentariše stručni konsultant Ditmar Haman.

I zaista, nismo na ovakve situacije navikli od Bajerna. Tamo se uvek znao red. Sad se ne zna ništa. Ni ko od igrača ide, ni ko dolazi, ni ko će da vodi ekipu.


tagovi

Julijan NagelsmanBajern MinhenTomas TuhelDitmar Haman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara