Stadion uniona (Shutterstock)
Stadion uniona (Shutterstock)

Znate li ko je prvi u Belgiji? Nekad najveći klub, pola veka propadanja, a onda je došao poker gazda i stvorio supertandem

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.10.21. | 21:39

Anderleht više nije najbolji ni u Briselu jer se posle 48 godina u prvu ligu vratio najtrofejniji klub predratne Belgije

Niko nema dilemu da je Briž ubedljivo najbolji i najjači tim u belgijskom fudbalu što i dokazuje sjajnim igrama u Ligi šampiona protiv mnogo moćnijih i bogatijih klubova kao što su PSŽ i Lajpcig. Ali trenutno u Belgiji se sa vrha prvenstvene lestvice šepuri klub koji tu niko nije očekivao. Možda se mogao tu očekivati pre 80 ili 90 godina, ali sada sigurno ne...

Union Sen Žiloaz, Union SŽ ili samo Union kako ga najčešće zovu u Belgiji će do sutra biti lider belgijske Pro lige. Klub iz Brisela se ove sezone vratio u prvu ligu posle skoro pola veka odsustva. Tačnije, 48 godina. Otkako su ispali 1973. godine, mučili su se po drugoligaškim, trećeligaškim pa i četvrtoligaškim takmičenjima.

Izabrane vesti

A nekad su bili sila.

Osnovani su desetak godina pre Anderlehta, bili su klub koji je obeležio fudbalske početke u Briselu i Belgiji. U 39 sezona belgijskog prvenstva pre Drugog svetskog rata, Union Sen Žiloaz je osvojio 11 titula i bio najtrofejniji klub tamošnjeg fudbala. Imao je seriju od 60 mečeva bez poraza što je i danas rekord belgijskog fudbala. Anderleht, Briž, Standard i ostali danas moćni belgijski klubovi u tom periodu nisu imali nijednu titulu.

Posle Drugog svetskog rata se sve promenilo.

Počela je dominacija Anderlehta i ostalih. Union Sen Žiloaz je prvi put ispao iz lige 1948. godine, brzo se vratio ali nikada više nije osvojio trofej. Štaviše u narednih desetak godina su samo jednom bili među tri najbolje plasirana. Imali su i neke zapažene rezultate u nekadašnjem Kupu sajamskih gradova kada su izbacili Romu 1960. u četvrtfinalu ali to je bio poslednji ples Uniona.

Još koju godinu su se nekako održavali u prvoj ligi, mučili se, onda su postali jo-jo klub koji svako malo ispada pa se vraća, da bi 1973. godine napustili elitni rang belgijskog fudbala i otišli u zaborav. Vegetirali su po nižim ligama, svi su zaboravili na njih, da bi poslednjih nekoliko godina postali stabilan drugoligaš.

Dobrim delom zahvaljujući britanskom milijarderu Toniju Blumu poznatijem po nadimku Gušter. Reč je o jednom od najčuvenijih poker igrača na svetu i čoveku koji se obogatio razvijajući sportsko i onlajn klađenje.

On je još 2009. godine kupio engleski Brajton i vidimo šta je uradio sam tim klubom za desetak godina. Većinski vlasnik Uniona je postao pre tri godine i od tada je u klub uložio preko 20.000.000 evra jer Union nije mogao finansijski sam da se održava. Štaviše otkako je Blum došao, klub beleži godišnje gubitke od nekoliko miliona evra ali engleski gazda to nadoknađuje ulaganjem sopstvenog novca.

Već u prvoj sezoni po njegovom dolasku je Union napravio čudo pošto je u šesnaestini finala nacionalnog kupa šokirao Anderleht pobedom od 3:0, potom u četvrtfinalu izbacio i Genk na penale da bi ga u polufinalu zaustavio Mehelen. U drugoj ligi su se polako uzdizali, postali redovni učenici plej-ofa,COVID-19 ih je sprečio da uđu u prvu ligu pretprošle sezone i stalno im je nekako taj glavni korak izmicao.

Leta 2020. je Blum na klupu doveo trenera Feliksa Mazua. On je ime izgradio tokom šestogodišnjeg mandata u Šarlroi od koje je napravio klub za vrh tabele i izveo je u Evropu. Potom je sa Genkom osvojio Superkup. Zainteresovao ga je projekat u Unionu i nije mu smetalo da se kao prvoligaški trener spusti stepenik niže.

Od Uniona je napravio kaznenu ekspediciju koja je protutnjala drugom ligom i sa 11 vezanih pobeda postavila rekord takmičenja za istorijski povratak u ligu posle 48 godina.

Mazuova prva želja po dolasku u Brisel je bila da mu klub dovede napadače po njegovom ukusu. Mazu je u Genku upoznao mladog napadača Dantea Vanzea kojeg je Genk slao na pozajmice i nije verovao u njega. Bez obeštećenja ga je pustio kod Mazua. Iz nemačkog trećeligaša Mepena je za džabe doveo napadača Deniza Undava.

I formiran je strašan tandem!

Vanze je eksplodriao prošle sezone u drugoj ligi i na 24 meča dao 19 golova uz osam asistencija. Undav je na 26 utakmica dao 17 golova uz pet asistencija. Zajedno su dali 38 od 69 golova Uniona u drugoj ligi. U Mazuovoj omiljenoj formaciji 5-3-2 se savršeno dopunjuju.

U istom stilu su nastavili i ove sezone u Pro ligi. Union Sen Žiloaz je hit prvenstva. Vanze i Undav sa po sedam golova dele treće mesto na listi strelaca belgijskog šampionata. Vanze je het-trikom uništio Standard iz Liježa (4:0), a Undav je dao dva komada u velikoj pobedi nad Anderlehtom (3:1).

Večeras je ovaj prvi dao dva gola u gostujućoj pobedi nad Serkl Brižom, a za oba mu je asistirao ovaj drugi. Njih dvojica su tandem o kojem bruji Belgija i pored Noe Langa i još nekih sjajnih igrača iz drugih klubova.

Union je već skoro prošao najteži deo sezone i raspored protiv najjačih klubova lige. U naredna dva meseca ima samo jedan meč protiv timova iz gornje polovine tabele. I to protiv Eupena koji ipak ne pripada kremu belgijskog fudbala. Protiv osrednjih ekipa kao što su Gent, Ostende, Šarlroa, Leven i ostali, simpatični klub iz Brisela ima dobre šanse da prvi deo sezone završi u samom vrhu prvenstva.

Iako je opstanak označen kao glavni cilj kluba u povratničkoj sezoni, ne deluje tako nemoguće da nekada najtrofejniji klub predratne Belgije izbori plasman u Evropu u prvoj prvoligaškoj sezoni posle skoro 50 godina.

Kako kažu, velikani nikad ne umiru...

BELGIJA 1 – 10. KOLO

Petak

Mehelen - Standard 3:1 (3:0)

/Kujpers 4, Mrabti 10, Volš 18 - Draguš 82/

Subota

Kortrajk - Šarlroa 2:2 (1:0)

/Selemani 45, Aliui 73 - Nikolson 64, Golizadeh 90+5/

Serkl Briž - Union Sent Žiloaz 0:3 (0:0)

/Vanze 60, 79, Lapusin 84/

Sen Tron - Ostende 1:1 (0:0)

/Hara 52 - Gej 56/

Leven - Beršot 0:0

Nedelja

13.30: (2,80) Anderleht (3,35) Klub Briž (2,50)

16.00: (2,15) Seren (3,45) Zulte Varegem (3,35)

18.30: (2,75) Antverp (3,35) Gent (2,55)

21.00: (3,50) Epen (3,45) Genk (2,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Union Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara