Ilustracija (©hskzrinjski.ba)
Ilustracija (©hskzrinjski.ba)

Zrinjski ima novu meč loptu za titulu, "Dan D" za Slobodu i Pranjića u derbiju Tuzle

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.04.23. | 10:54

U preostalom nedeljnom okršaju 29. kola prvenstva Bosne i Hercegovine Sloga dočekuje Leotar

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Do kraja sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ostalo je još nepunih mesec dana, ali je i dalje jako neizvesno na svim poljima. Sinoćnja pobeda Sarajeva nad Širokim Brijegom još više je zakuvala borbu za Evropu, pa se i u nastavku očekuje zanimljiva trka. Danas su na rasporedu tri duela, u kojem bi mogla biti stavljena tačka na šampionsku trku, ali bi mogle biti rešene neke stvari i u borbi za opstanak.

Izabrane vesti

POSUŠJE - ZRINJSKI (16.30)

Hercegovački derbi odavno nije imao ovako veliku važnost za oba tima. Posušje se bori za opstanak i svaki bod im je zlata vredan. Trenutno su na devetom mestu sa tri boda više od pozicije koja vodi u niži rang i moraće do poslednjeg kola brinuti o premijerligaškom statusu. Novi trener Branko Karačić uspeo je uneti potrebne pozitivne promene pa je tim sa Mokrog Doca lagano upisivao pobede protiv direktnih konkurenata.

Međutim, danas je situacija drugačija jer u goste stiže moćni Zrinjski. S obzirom da Posušje ima drugi najslabiji napad u ligi, biće jako teško savladati ekipu koja je tek u prošlom kolu prekinula niz od čak 26 utakmica bez poraza. Domaći bi sasvim sigurno bili zadovoljni i bodom jer bi i dalje bili u mirnoj poziciji, ali će biti jako teško odoleti napadima gostiju. Ipak, uz podršku publike koja nikad ne izostane na Mokrom Docu, domaći se nadaju pozitivnom rezultatu.

"Vrlo značajna utakmica za nas, a vjerovatno i Zrinjski iako je već gotovo osigurao titulu prvaka. Ovim putem im čestitam, ali ne za današnju utakmicu. Volio bih da mi dobijemo da poboljšamo šanse za opstanak, a neka Zrinjski svoje pitanje rešava na domaćem terenu i slavi u Mostaru, a ne u Posušju”, rekao je u najavi trener Branko Karačić koji ima dosta problema sa sastavom.

Imamo velikih problema. Imamo kartonirane Bešlića i Rocu, povređene Kukića, Begića, Georgijevića… To je veliki problem, ali verujem da možemo kvalitetnom partijom parirati najboljoj ekipi u ligi. Možemo doći do nekih nadahnutih situacija i doneti radost navijačima”, rekao je Karačić.

16.30: (5,30) Posušje (3,60) Zrinjski (1,63)

Manje pritiska od domaćina ima Zrinjski, koji će gotovo sigurno biti šampion. Pitanje je samo kada, jer su prvu meč loptu ispustili u prošlom kolu kada su upisali poraz od Sarajeva i tako prekinuli neverovatan niz od čak 26 utakmica bez poraza. Ukoliko danas trijumfuje, Zrinjski će i matematički osigurati titulu, što je svakako motiv više, mada bi Plemići hteli sve to uraditi na domaćem terenu, ali neće tako lako ispustiti novu meč loptu, pa će jedini cilj biti pobeda.

"Imamo određenih problema, povreda i kartona ali i dovoljan broj kvalitetnih igrača da nadomeste igrače kojih nema. Posušje ima dobru ekipu, rekao bih da su se ustabilili, čeka nas težak zadatak, to je jasno. Pogotovo jer se bore za opstanak, ali mi smo spremni na taj izazov", rekao je Krunoslav Rendulić trener Zrinjskog.

SLOGA - LEOTAR (16:30)

Jedan od derbija začelja ovog kola biće odigran u Doboju, gde su bodovi preko potrebni i jednima i drugima. Posle promene trenera i dolaska Vlada Jagodića, Sloga je počela da igra bolje te je nakon tri dobre utakmice i sedam bodova, u prošlom kolu upisala ubjedljiv poraz od Igmana uprkos dobroj predstavi u prvom poluvremenu. Ipak, Dobojlije i dalje imaju koliko toliko miran san jer su tri boda udaljeni od današnjeg rivala, pa bi u slučaju pobede otišli na sasvim solidnu zalihu koju bi bilo teško ispustiti do kraja, pa je jasno da je današnja pobeda ravna opstanku u ligi. Zna to sigurno i iskusni stručnjak poput Vlada Jagodića, pa će morati naći pravi modus za motivaciju i ono najvažnije, pobedu.

16.30: (1,98) Sloga (3,25) Leotar (3,70)

Leotarova loša forma u poslednje vreme dovela ih je do grčevite borbe za opstanak. Od početka prolećnog dela upisali su svega jedan trijumf, pa je pravo pitanje kako trener Marko Maksimović još ima poverenje klupskih čelnika, jer je vremena sve manje, pa bi u slučaju današnjeg poraza situacija bila skoro pa bezizlazna. Sve u svemu, poraz bi samo produbio krizu i svrstao Leotar u glavnog konkurenta za ispadanje u niži rang. To će valjda biti dovoljan razlog da gosti danas daju maksimum kako bi ostali neporaženi. Očekuje se jedna tvrda utakmica koju bi mogla odlučiti jedna sitnica.

SLOBODA - TUZLA SITI (17:00)

Sloboda je ekipa koja igra u najlošijoj formi i to je doprinelo da drže premijerligaški fenjer. Otkako je na klupu seo Danijel Pranjić, Tuzlaci ne znaju za pobedu. Upisali su tri remija i tri poraza i doveli sebe u situaciju da upadnu u živo blato. Sigurno do poslednjeg kola neće imati miran san, ali već danas moraju trijumfovati nad gradskim rivalom, ako uopšte hoće da se i dalje bore za opstanak. Sloboda pravo na kiks nema, jer sve osim pobede značilo bi verovatno ispadanje iz premijerligaškog društva.

17.00: (2,80) Sloboda (2,75) Tuzla Siti (2,85)

Sa druge strane, Tuzla Siti je znatno popravio formu, te se uspio izvući iz opasne zone, ali nisu još ni blizu željenog cilja. Remi bi im mnogo značio, dok bi u slučaju pobede verovatno rešili sve dileme oko opstanka. Njihova prednost je ta što sa Slobodom sele stadion, pa će praktično i oni biti domaćini. Sve u svemu, očekuje se tvrda i borbena utakmica, verovatno bez puno prilika, ali važnost koja je nemjerljiva za domaće koji ipak imaju ulogu favorita.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 29. KOLO

Subota

Sarajevo - Široki Brijeg 2:1 (1:1)

/Oliveira 2, Varešanović 84 - Radić 23/

Nedelja

16.30: (1,98) Sloga (3,25) Leotar (3,70)

16.30: (5,30) Posušje (3,60) Zrinjski (1,63)

17.00: (2,80) Sloboda (2,75) Tuzla Siti (2,85)

Ponedeljak

18.00: (2,55) Velež (2,95) Borac (2,85)

Utorak

20.00: Željezničar - Igman

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara