Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)
Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)

Zrinjski suvereni vladar, mogu li Borac i Sarajevo da priprete Mostarcima?

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.07.23. | 09:13

Mečom na stadionu Rođeni, Velež – Zvijezda 09, večeras (20.30) startuje nova sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Tačno dva meseca su prošla od poslednjeg kola prošle sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a ovog vikenda startuje nova sezona elitnog ranga fudbala. Neki klubovi su već odavno upalili motore, budući da su krenuli sa kvalifikacionim utakmicama za evropska takmičenja, dok su svi ostali klubovi maksimalno fokusirani na početak nove sezone.

Izabrane vesti

Zrinjskiv je suvereni vladar prethodnih godina, dok prete Sarajevo i Borac. Vrebaće svoju šansu i Željezničar, Široki Brijeg i Velež.

ZRINJSKI

Već dve sezone uzastopno Zrinjski kao da je u jednosmernoj ulici kada je reč o borbi za titulu. Dominantno, autoritativno i sigurno su Plemići osvojili dve titule u poslednje dve godine i tako potvrdili dominaciju u BiH fudbalu. Uz sve to, došla je i titula Kupa koja je samo još više potvrdila nadmoć Zrinjskog u odnosu na ostale.

Procvat tima iz Mostara krenuo je dolaskom Sergeja Jakirovića na kormilo pre dve i po godine, kada je praktično klub stao na stabilne noge, tim dobio i glavu i rep i takav sistem teško ko može narušiti. Stigao je Krunoslav Rendulić i nastavio utabanom stazom. To je vidljivo i u evropskim kvalifikacijama, gde Plemići igraju jako dobro. Prošle godine ih je do grupne faze delila samo jedna stepenica, dok su i ove godine na dobrom putu da ispišu istoriju fudbala u BiH.

20.30: (1,57) Velež (3,70) Zvijezda 09 (5,80)

Zrinjski je prvi favorit za odbranu titule i u sezoni pred nama. U prvom kolu protivnik je Posušje, ali će utakmica biti odložena zbog obaveza Zrinjskog u Evropi, ali kako god teško da će ih bilo šta zaustaviti da i ove godine pokažu dominaciju.

SARAJEVO

Ako se za neki klub može reći da je gubitnik još pre početka sezone, to je definitivno Sarajevo. Bordo tim je skoro sve podredio evropskim kvalifikacijama, ali je usledio šok eliminacijom od gruzijskog Torpeda. Usledila je smena trenera Mirze Varešanovića, a vruć krompir će u ruke čini se opet pasti Husrefu Musemiću, koji je prvi pik za novog trenera.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

S obzirom na to da je eliminacija iz Evrope u prvom kolu bila neočekivana za Sarajevo, moraće se nekako odužiti navijačima. A najbolja nagrada za to bila bi osvajanje šampionske titule. Bordo tim je sigurno kadar to učiniti, jer je u klub pristiglo nekoliko odličnih igrača, samo bi se to trebalo lepo posložiti. Ukoliko novi trener uspe u tome, Sarajevo će biti u najužem krugu kandidata za titulu. U suprotnom, ogorčenost navijača i javnosti bili bi mnogo veći, a to u klubu uz Titove ulice nikome ne treba.

BORAC BANJALUKA

Kada je na početku prošle sezone za trenera doveden Nenad Lalatović, jasno se stavilo do znanja kolike ambicije ima Borac. Međutim, neuspešan projekat okončan je drugim mestom i plasmanom u Evropu, ali je titula u Premijer ligi ostala nedosanjan san. Neće odustati u taboru iz Banjaluke dok se ne ponovo ne okite šampionskim lovorikama, pa ovog leta nisu štedeli ni na transferima.

Stiglo je nekoliko respektabilnih pojačanja, čime je stavljeno do znanja da Borac ima velike apetite. Kako u Premijer ligi tako i u Evropi. Bez obzira, kako okončao revanš sa bečkom Austrijom naredne sedmice, Premije liga će biti primarni cilj. Vinko Marinović zna kako se osvajaju titule, a s obzirom da Uprava kluba ima velike ambicije, Borac će uz Sarajevo i Zrinjski biti prvi kandidat za pehar.

ŠIROKI, ŽELJO I VELEŽ VREBAJU IZ PRIKRAJKA

Dok bi Zrinjski, Sarajevo i Borac trebalo da vode kolo za titulu, iz prikrajka će kao i obično vrebati Široki Brijeg, Željezničar i Velež. Sigurno je da nijedan od ova tri kluba ne treba otpisati iz te borbe jer smo ih u prošlosti vrlo često znali videti na čelu tabele.

Široki Brijeg već odavno čeka na šampionsku titulu, a ono što još više boli tim sa Pecare jeste to što već drugu godinu zaredom nisu izborili plasman u evropske kvalifikacije. Prvenstveno će to biti cilj za narednu sezonu, a ako se ukaže prilika verovatno bi mogli umešati prste i u borbi za pehar.

Ista stvar je i sa Željezničarom. Iako je klub prethodnih godina u ne baš sjajnoj situaciji, uspeo je ove sezone da izbore Evropu, a uz sve to i plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije gde i dalje ima šanse da prođu u narednu rundu (remi 2:2 sa Nefčijem na Grbavici).

Bila bi to velika stvar za klub sa Grbavice, ali pitanje je koliko trener Nermin Bašić ima kadra da uz sve to iznese i obaveze u Premijer ligi. Željo je jedan od najvećih klubova u BiH bez dileme, ali je finansijska situacija prethodnih godina razlog za ograničen igrački kadar, pa je samim tim problem kada je ritam ubrzan. A biće sigurno. Da ima promene pod dirigentskom palicom novog trenera sigurno ima, i da Željo može umešati prste u borbu za titulu sigurno može, ali pitanje je hoće li limitiran igrački kadar sve to uspeti izneti onako kako treba.

Od kako se vratio u društvo najboljih, Velež je doživeo pravu malu renesansu. Prvo ona lepa evropska odiseja, a potom značajna uloga u prvenstvu doveli su do toga da Velež ponovo postane respektabilan takmac svim ostalim klubovima. Trener Nedim Jusufbegović je prošle sezone skrojio tim po svojoj meri, pa bi sada trebalo sve to da unapredi. Mada, Veležu će verovatno glavni cilj biti domoći se Evrope, ali ako se otvori prilika da se iz drugog plana pomrse konci favoritima za titulu – zašto da ne?

GOŠK I ZVIJEZDA 09 NOVAJLIJE

U odnosu na prošlu sezonu, nova dva člana elitnog ranga BiH fudbala su Gošk i Zvijezda 09. Dok je Gošk protutnjao Prvom ligom Federacije BiH, Zvijezda je ulazak u Premijer ligu overila za zelenim stolom, pošto Krupa nije dobila licencu. Međutim, ni jedni ni drugi ne žele biti samo puki prolaznici, pa su radili na pojačanjima. Mada, prvenstveni cilj objema ekipama biće opstanak u društvu najboljih, jer je sve ostalo nerealno očekivati. Uz njih, za sredinu tabele će se boriti Sloga Doboj, Tuzla Siti, Posušje i Igman iz Konjica koji su za jednu sezonu iskusniji u Premijer ligi, pa će i borba za opstanak biti jako zanimljiva.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 1. KOLO

Subota

20.30: (1,57) Velež (3,70) Zvijezda 09 (5,80)

Nedelja

15.00: (3,35) GOŠK Gabela (3,25) Tuzla Siti (2,10)

18.30: (1,30) Sarajevo (4,70) Sloga Doboj (10,0)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Široki Brijeg – Borac Banjaluka

Zrinjski – Posušje

Željezničar – Igman Konjic

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Premijer liga BiHBiH 1BiHZrinjskiFK SarajevoSarajevoVeležBorac Banjaluka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara