Žule Stojković: Gent je najslabiji tim protiv kojeg sam igrao u Evropi

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.11.20. | 08:12

"Naravno, govorimo o ozbiljnom nivou. Imaju znalce, ali nema hemije, sve im se svodi na duge lopte", poručuje iskusni desni bek koji je u dresu Rapida vojevao protiv Zvezdinog rivala

Fudbal je zato i neprikosnoveni sport broj jedan. Pred svaku veliku utakmicu Crvene zvezde predstavlja pravi poligon različitih mišljenja. Nekadašnji trener Standarda Ivan Vukomanović biranim rečima govorio je o vicešampionu Belgije, čak između redova poručio da i uzdrmanom Gentu pripada uloga blagog favorita u Ljutice Bogdana. Nešto uzdržaniji je u razgovoru za naš portal bio desni bek Kortrajka Petar Golubović apostrofirajući lošu timsku hemiju ekipe koja je prethodne sezone stigla do drugog mesta PRO lige i proleća u Evropi.

Serijal mišljenja o Gentu zaključujemo razgovorom sa jednim od najistaknutijih članova Milojevićeve ere banditskog fudbala, Filipom Žuletom Stojkovićem. Iskusni desni bek tog 15. septembra 2020. godine iz neposredne blizine gledao je sve vrline i mane Genta. U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (šampionska staza) poražen je u dresu Rapida iz Beča od večerašnjeg Zvezdinog rivala (1:2). Ali daleko od toga da je Filip Stojković impresioniran snagom i timskom snagom Genta. Štaviše u razgovoru za MOZZART Sport Filip Stojković je direktno, bez uvijanja, poručio bivšim saigračima da ne treba da se plaše Belgijanaca.

Izabrane vesti

"Na prvu loptu ovo što ću sada reći deluje bezobrazno, jer smo mi utakmicu u Gentu izgubili. Ali niko ne može da mi uskrati pravo da kažem ono što zaista mislim. Ubeđen sam da je Gent jedna od najslabijih ekipa protiv koje sam igrao u Ligi šampiona ili Lige Evrope. Ako ne i najslabija. Govorimo o nivou ozbiljnih evropskih zemalja. Znate, kada dobijete rivala zvučnog imena, još iz Belgije... Morate da ih poštujete, čak i da se pomalo plašite. Međutim, Gent ne zaslužuje takav respekt".

IZAŠLI SMO VISOKO I PROMAŠILI TRI ZICERA ZA 20 MINUTA

Gent je bio bolji od velikana iz Beča, tako što je iskoristio period velikog pada u igri gostiju iz Austrije, posle olako propuštenih šansi u uvodnom delu susreta. Iako je od te utakmice prošlo skoro dva meseca, Stojković i dalje žali. I deluje da do kraja karijere neće prežaliti tu belgijsku noć.

"Pazite, oni su veliki klub, imaju i neka zvučna imena. Međutim, na terenu nije to - to. Kao da se jedino i isključivo oslanjaju na individualni kvalitet. Nema hemije i timskog rada, to je moj utisak. Da vam prepričam ukratko taj meč. Izašli smo visoko, i ubili ih u prvih 20 minuta. Lako smo im uzimali loptu u završnoj trećini terena, stvorili tri zicera i promašili. Malo smo bili sebični u nekim ozbiljnim situacijama. To nam se kasnije obilo o glavu. Primili smo dva identična gola. Potom jurili rezultat. Ubeđen sam da smo ispali od slabijeg tima".

Prisetio se popularni Žule i trenutaka kada je sa ostatkom tima spremao meč u Belgiji.

"Još u analizi smo uvideli da ne igraju ništa posebno. Odnosno da nemaju adekvatna rešenja na pritisak protivnika i visok presing. Stalno su tražili izlaz dugim loptama gađajući dvojicu visokih napadača, Jaramčuka i Delapotrea. Identična situacija i protiv nas... To im je bio jedini odgovor i upalilo je. Dešava se, fudbal je to. Za Zvezdu je dobro što Delapotre neće igrati. Snažan je i jak, baš kao i Ukrajinac Jaramčuk. On je tu glavna napadačka opcija".

STISNITE OVUSUA AKO BUDE U TIMU, VOLI DA SE IGRA

Mnogo toga se promenilo u Gentu od meča sa Rapidom. Stručni štab pokušava da pronađe izlaz iz krize promenom formacija, čestim rotiranjem.

"Ima još jedna 'caka'. Ođiđa Ofoe je pre našeg duela bio povređen. Ušao je tek u drugom poluvremenu. Vidi se da je veliki znalac. Igra na iskustvo. Dobar igrač. Zapamtio sam i Ovusua, isto tamnoputog igrača koji igra na poziciji 'šestice'. Dobar je, tehnički jak, ali voli da se igra u opasnim zonama. I lako izgubi loptu. To bi moj bivši klub mogao da iskoristi. Naravno, potrebno je da Crvena zvezda bude na nivou iz meča sa Liberecom. Da odigra jako, visoko, snažno".

Sve ovo što je podelio sa čitaocima MOZZART Sporta Filip Stojković je ispričao i bivšim saigračima.

"Znate da imamo grupu na 'Voc Apu'. Čim sam se istuširao napisao sam im sve o Gentu. Čak sam pomislio kako nam oni nisu došli u nekim kvalifikacijama ili grupi prethodnih godina, jer bismo ih lagano rešili. Baš rutinski. Ne bih voleo da ove moje reči neko shvati kao dodatno opterećenje ili stvaranje pritiska. Momci igraju sjajno ove godine i znam da mogu mnogo. Pa i da pobede Gent. To predviđam. A predvideo sam još neke stvari".

Pojasnite?

"Igrali smo pre sezone sa Liberecom prijateljsku utakmicu. Oduvali smo ih sa 4:0. Znao sam da će ih moj bivši klub zgromiti. Znate kada osetite ekipu koja prosto nema individualan kvalitet. E, to je Liberec. Pokušavaju samo na snagu, pa šta naprave".

Dva sata pre utakmice na Marakani danas će na teren i Filip Stojković. Njegov Rapid će ugostiti irski Dandalk i imati zicer da se približi mestu koje vodi do evropskog proleća.

"Opet mi se provukao Arsenal, kao u Zvezdi 2017. godine. Tada smo pali posle isključenja, i to neopravdanog, Milana Rodića. Sada su uspeli da nas okrenu, mada nisu zaslužili. Ali dobro. I dalje imamo sve u svojim rukama. Potrebno je da savladamo Dandalk. U tu uopšte ne sumnjam".

Asocijacija na Beč ovih dana nije fudbal, već teroristilki napadi.

"Situacija se smiruje. Srećom, moja porodica i ja smo bili daleko od dešavanja. Vidim da su pohapšeni napadači. Iz predostrožnosti kretanja smo smanjili na najmanju moguću meru. Mada je ovde policijski čas i onako u 20 časova", zaključio je Filip Stojković.



tagovi

Filip Stojković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara