(© Star sport)
(© Star sport)

Zvezda 2024: Za mesec dana mogu da odu Dragović, Katai, Milunović...

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 12:48

Težak posao pred direktorskom trojkom u Ljutice Bogdana

I dva dana posle neuspeha u Bernu oči zaposlenih u Ljutice Bogdana usmereni su ka televizorima u kancelarijama, gde se, sa pogledom neverice, listaju šanse ekipe Baraka Bahara protiv Jang Bojsa. Čak i ako nastavi nisku osvajanja domaćih trofeja, Crvena zvezda će imati beleg rezultata na Vankdorfu, činjenice da je eliminisana na 90 minuta od istorijske šanse.

U atmosferi blage depresije direktori Crvene zvezde moraće da rade na više razboja, pod pritiskom blagog zaostatka u Mozzart Bet Superligi u odnosu na večitog rivala iz Humske. Crvena zvezda je u letnjem prelaznom roku napravila veliku rekonstrukciju tima, koji dosad nije doneo dovoljnu količinu meda, mada je mnogobrojnim mečevima u elitnom klupskom takmičenju pokazao konkurentnost. Mali korak za javnost i navijače, ali odgovorne iz Ljutice Bogdana tek očekuje ozbiljan zadatak, možda i najteži otkako sede u rukovodećim foteljama Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Jasno je da je ovom timu Crvene zvezde, kako bi u Evropi ponovo počeo da se kreće uzlaznom linijom, potrebna nadogradnja. I to na poziciji levog beka, štopera i klasičnog zadnjeg veznog, fizičke dominantne šestice koja bi kao Seku Sanogo u eri Dejana Stankovića donela balans... I nije samo to front na koji će morati da se usmere Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela i Marko Marin, jer bez obzira da li će prvenstvo završiti na prvoj i drugoj poziciji, Crvenu zvezdu narednog leta očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona.

Pitanje je da li će u tom timu biti kapitena Aleksandra Dragovića, sinonima svih uspeha iz prethodnog perioda Aleksandra Kataija, vremešnog štopera Nemanje Milunovića i rezervnog čuvara mreže Zorana Popovića. Zajednički imenitelj za četvoricu pobrojanih momaka je da im ugovori sa Crvenom zvezdom ističu u junu 2024. godine. To praktično znači da već za tridesetak dana mogu da iskoriste FIFA pravilo i potpišu ugovore sa drugim klubovima, a potom nastave staž u Ljutice Bogdana. Po identičnom principu srpski šampion je prošle zime ugovorio transfere Pitera Olajinke iz Slavije i Marka Stamenića iz Kopenhagena.

Za sada nema indicija i konkretnih informacija o tome kome će biti ponuđen nastavak saradnje. Sigurno je da će Ljutice Bogdana odmah za šest meseci, kada mu ističe ugovor, napustiti Nemanja Milunović. Još na letnjim pripremama bilo je jasno da ga Barak Bahar u rizičnom sistemu, sa visokom postavljenim linijama tima, ne vidi kao ozbiljnu opciju. Bivši član BATE Borisova je ove jeseni proveo samo 39 minuta na terenu, u dva meča Mozzart Bet Superlige.

Crveno-beli svakako planiraju da dovedu centralnog defanzivca sa levom jačom nogom, ali bi odlazak Aleksandra Dragovića napravio krater u poslednjoj liniji tima. Ima onih koji zagovaraju tezu da bi Srbinu iz Beča trebalo ponuditi nastavak saradnje na još godinu ili dve, na taj način rešiti nadolazeži problem. Samo je pitanje da li se bivšem reprezentativcu Austrije ostaje u Beogradu. On je u prethodna tri prelazna roka izražavao želju da napusti Ljutice Bogdana, slao jasne poruke preko medija iz Beča, ali su čelnici Crvene zvezde uspeli da kanališu njegovo nezadovoljstvo. Prošlog leta je dobio kapitensku traku, promenio retorku, imao drugačiji govor tela. Ta transformacija ga je kratko držala, koliko i učešće u Ligi šampiona. Pitanje je ima li Dragović volje da se fokusira na domaći šampionat, posle četiri trofeja u prethodne dve sezone. Nije tajna da iskusni štoper ima veliku želju da karijeru završi u matičnoj Austriji iz Beča. Želi i da se sa porodicom stacionira u glavnom gradu Austrije, počeo je da gradi kuću u južnom delu Beča...

Situacija sa Dragovićem trebalo bi da se rasčisti do katoličkog Božića, odnosno odlaska iskusnog štopera na zimski odmor. Trebalo bi i on da bude pošten prema Crvenoj zvezdi i kaže ima li više i malo motiva da nosi crveno-beli dres, kao što i rukovodstvo srpskog šampiona treba da budu pošteno prema Dragoviću, posle svega što je dao crveno-belima. Srbinu iz Beča je u nekim ranijim situacijama najviše smetao pritisak koji se stvara oko Crvene zvezde, kao i teški tereni u Mozzart Bet Superligi... Gledajući tržište i finansijske mogućnosti Dragović je najbolja opcija za Crvenu zvezdu, ali samo ako će sa osmehom dolaziti na posao, što u njegovom slučaju nije baš lako.

(© Star sport)(© Star sport)

Za sada misterija vlada i oko statusa Aleksandra Kataija. Trener Barak Bahar ga koristi kao džokera, u vrlo malim količinama. Odigrao je Magiko, posle silnih problema sa povredom, 11 mečeva u svim takmičenjima (uglavnom ulazio sa klupe) i postigao samo jedan gol. Veliko je pitanje može li da se vrati na vreme iz ere Dejana Stankoviča, a gledajući samo i isključivo tržišno ne bi trebalo očekivati nastavak saradnje. Samo što Crvena zvezda nije klub gde se sve svodi na matematiku. Jasno je da je Aleksandar Katai jedan od retkih igrača iz ovog tima koji budi emociju navijača, pojedinac zbog koga će neko i hladno novembarsko popodne provesti na Marakani. Uostalom, prošle godine je Geloru Kangi produžen ugovor do 2025, iako se uveliko krenulo u selekciju modernije, brže ekipe.

Crvena zvezda na Kataijevoj poziciji ima mnogo opcija, pošto na mestu levog krila mogu da igraju Lučić, Mitrović, Olajinka, čak i Ivanić. Biće zanimiljivo videti razvoj situacije sa Kataijem.

Moraće svakako da skraćuju kadar u Crvenoj zvezdi. Jasno je da će neko morati da bude prodat u zimskom prelaznom roku. Vrlo blizu odlaska je Osman Bukari, a takav izvestan rasplet otvorio bi potrebu za doviođenjem krila sličnih karakteristika.


 


tagovi

FK Crvena zvezdaBarak BaharAleksandar DragovićAleksandar KataiNemanja Milunović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara