Zvezda odbranila i zaradila UEFA bodove, opet rekord na rang-listi i jači koeficijent za Srbiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.11.20. | 10:08

Višestruki značaj pobede nad Gentom

Zvezda je počela da zarađuje bodove za UEFA klupski koeficijent.

Pobedom nad Gentom crveno-beli su ostvarili plus od jednog boda po plasmanu u Ligu Evrope.

Izabrane vesti

Podsetimo, Zvezda je plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope dobila tri boda za klupski koeficijent koja je morala da odbrani. Kako pobeda u grupi vredi dva poena, a remi jedan poen za klupski renking, Zvezda je u grupi morala da zabeleži makar pobedu i remi. Uspela je već na pola puta i da nadmaši taj učinak. Pobedama nad Liberecom i Gentom ne samo da je odbranila tri boda, već je i zaradila još jedan. A svaki sledeći pozitivan rezultat će joj doneti nove bodove. Ima još tri utakmice u kojima može da popravi svoj UEFA renking.

Konkretno, Crvena zvezda je sinoć ponovila najbolji rejting. Vratila se na 55. mesto UEFA rang-liste na kojem je bila 2. oktobra, ali je kasnije pala posle poraza u Hofenhajmu. Zanimljivo, izjednačila se na toj poziciji baš sa Gentom i istanbulskim Bašakšehirom. Svi imaju po 26.500 bodova. Ispred su Jang Bojsi (27.000), APOEL, Ludogorec i Lester (po 28.000), Genk, Lokomotiva i Braga (po 30.000)...

Odmah u oči upada da bi Zvezdin sledeći cilj trebalo da bude da preskoči ekipe poput Jang Bojsa, APOEL-a ili Ludogoreca kako bi narednog leta bila ispred njih na eventualnom žrebu za kvalifikacije za Ligu šampiona (evidentno je da Zvezda gazi ka odbrani titule u Srbiji) i osigurala status nosioca u trećem kolu. A nisu daleko ni praška Slavija i zagrebački Dinamo (po 31.500 bodova). Ukoliko bi Zvezda teoretski zabeležila još tri pobede, a Jang Bojs, Ludogorec, Slavija i Dinamo nijednu (APOEL i ne igra) do kraja grupne faze Lige Evrope, sve bi ih preskočila.

Za početak, cilj je da Zvezda sa još jednom pobedom preskoči APOEL koji ne igra Evropu i tako bi bila nosilac u odnosu na njega narednog leta ako oba kluba osvoje titule i plasiraju se u kvalifikacije za Ligu šampiona. Zvezdi naruku idu loši rezultati Ludogoreca, a odgovaralo bi joj i da Jang Bojs beleži slabije rezultate u grupi sa Romom, CSKA i Klužom. To i nije tako nerealan scenario. Zvezda zasad dobro gura, beleži bolje rezultate od direktne konkurencije i na dobrom je putu da sledećeg leta bude među nosiocima u eventualnom trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Naravno, to će pre svega zavisiti i od raspleta u nacionalnim prvenstvima i šampionskim trkama.

Pored klupskog, Zvezdine pobede popravljaju i nacionalni koeficijent Srbije. Kako se bodovi za nacionalni koeficijent sabiraju i dele sa brojem predstavnika, jasno je da Zvezda ove sezone sama mora da popravlja rejting Srbije, pošto su Parztizan, Vojvodina i TSC ranije ispali. Sinoćnjom pobedom je Zvezda popravila nacionalni keoficijent u ovoj sezoni za pola boda i Srbija sada ima 4.000 bodova u sezoni 2019/2020. Ukupan koeficijent iznosi 25.250 i Srbija je trenutno za četvrtinu boda ispred Grčke. Ispred su Danska i Kipar sa prednošću koja je teško dostižna. Za početak je bitno ostati ispred Grka koji imaju tri kluba u evrokupovima.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara