(Star sport)
(Star sport)

Zvezdaš skautirao Partizan za Holanđane: Odbrana ništa posebno osim Uroševića, Jojić najveća opasnost

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.03.22. | 17:55

Očekuje remi u Beogradu i pobedu Fajenorda u Holandiji sa nekoliko golova razlike

Prozor mu gleda na Fajenordov kultni stadion De Kajp, a pored roterdamskog velikana njegovo srce kuca i za Crvenu zvezdu. Srbin Kristijan Plazonja je odrastao u Holandiji gde je diplomirao novinarstvo, danas radi kao marketinški stručnjak, ali strast mu je fudbal. Stoji iza Tviter naloga “Balkan fudbal skaut”, za vreme korone je višak vremena iskoristio da stekne nekoliko diploma u oblasti fudbalskog skautinga, a uskoro će posao fudbalskog skauta početi da obavlja za jednu holandsku agenciju.

Izabrane vesti

“Ne bavim se fudbalom u radno vreme. Zaista uživam u svetu komercijale. Ali preferiram da gledam fudbal 24/7. Već sam napravio neke kontakte u srpskom fudbalu koji je prepun talenata. Nadam se da će Fajenord sa više pažnje skautirati tamošnje tržište”, kaže Plazonja za holandske medije. 

Pozvali su ga kao validnog sagovornika pred naredne okršaje Fajenorda i Partizana u osmini finala Lige konferencija. O fudbalu u Srbiji kaže:

“Srbija je na dobrom putu da obezbedi direktno mesto u Ligi šampiona od sezone 2023/24. Sledeća sezona će biti epska bitka za titulu kao nikad pre. Titula donosi 20.000.000 evra. Sve karte će biti otvorene uz zastrašivanje rivala kao moguću posledicu”.

Što se tiče konačnog epiloga Fajenorda i Partizana, prednost daje holandskom timu.

“Fajenord će sigurno imati više loptu u posedu, a Partizan nije navikao da igra protiv rivala koji ga pritiskaju. Braniće prostor jakim blokovima na sredini terena i dugim loptama će tražiti brza krila. U Srbiji očekujem remi, a u Holandiji pobedu Fajenorda sa nekoliko golova razlike”.

Potom je detaljno skautirao Partizanove fudbalere.

“Aleksandar Popović je sa 22 godine mlad golman koji je nasledio iskusnog Vladimira Stojkovića. To su velike cipele koje treba popuniti. U večitom derbiju nedavno je imao kikseve i sada hoda po tankom ledu”.

Što se poslednje linije tiče, ne uliva mu previše poverenja.

“U normalnim okolnostima, desni bek je obično Aleksandar Miljković. Iskusan defanzivac bez ofanzivnih kvaliteta. Ništa posebno. Jedan štoper je Igor Vujačić. Čvrst defanzivac poput Jona de Volfa. Ali ne očekujte ga u fazi izgradnje napada. Potpuno suprotan tip štopera od holandske škole. Pored njega u tandemu igra bosanski reprezentativac Siniša Saničanin. Ista priča, ali slabiji od Vujačića. Slobodan Urošević je solidan levi bek. Dobar defanzivac. Pristojno napada ali ne očekujte ga da se mnogo ponavlja gore-dole”. 

Najveće kvalitete crno-belih vidi u veznom redu.

“U prvenstvu Srbije, Partizan može da priušti da igra sa jednim defanzivnim vezistom. Pokušali su to i protiv Crvene zvezde. I pogrešili. Zato mislim da to neće ponoviti protiv Fajenorda. Taj jedan defanzivni vezni je uglavnom Saša Zdjelar, u ovom momentu najbolji igrač Partizana. Bio je i svetski šampion sa omladincima Srbije na Novom Zelandu 2015. Ima mnogo defanzivnih kvaliteta i dobru dugu loptu. Fajenord bi zaista trebalo da obrati pažnju na njega”.

Veruje da će Partizan krenuti sa dvojicom zadnjih veznih.

“Pored njega očekujte Marka Jevtovića kao dodatni osigurač u veznom redu. Visok zadnji vezni koji je pre igrao u Turskoj. Veoma inteligentan igrač sa dobrim udarcem. Ofanzivni vezni je Miloš Jojić koji je nekada bio u Borusiji Dortmund kod Jirgena Klopa. Zanimljivo je da je tada postigao gol na debiju posle samo 17 sekundi na terenu. Bio je jako mlad, svi su mu predviđali lepu karijeru, ali je nešto krenulo loše… Posle nekih manjih nemačkih klubova je završio u Turskoj, pa se vratio u Partizan. Ali treba biti oprezan sa njim jer zaista ume da bude velika opasnost po gol. Ima najbolji šut u Partizanu, njegovi slobodnjaci i korneri su jako opasni. Sa 29 godina je i dalje relativno mlad igrač”.

Jedno od krila Partizana je dobro poznato Holanđanima i bez skautinga.

Možda i najzvučnije ime u ekipi je desno krilo Lazar Marković. Nedavno je napunio 28 godina. Iz Partizana je otišao u Benfiku kao top talenat i bio fantastičan u Portugaliji. Liverpul ga je kupio za 25.000.000 evra ali se pre godinu i po dana vratio u Partizan. Kada je otišao, bio je veoma brz igrač, sada je izgubio brzinu. Imao je i mnogo povreda. Zbog nedostatka mentalne čvrstine je pao na sadašnji nivo. Levo krilo svi znate vrlo dobro: Kvinsi Menig, bivši igrač Zvolea i Tventea. I dalje jako brz i dobro dribla. Pomaže i u defanzivi što u Srbiji nisu navikli od ofanzivnih igrača. Srbi su visoki i jaki, ali im fali brzine. On je to doneo Partizanu”.

Partizanov napad će biti lišen usluga prve opcije Rikarda Gomeša.

“Normalno, Rikardo Gomeš je prvi napadač. Fizički je jak, prilično brz i jako dobar realizator. I njemu je ovo drugi mandat u Partizanu. Ove sezone već ima 27 golova na 39 utakmica. Ali za prvu utakmicu protiv Fajenorda je suspendovan jer je dobio dva žuta kartona protiv Sparte. Drugi žuti je bio jako sumnjiv zbog navodnog simuliranja. U Beogradu će ga zameniti Marko Milovanović. Ima samo 18 godina ali je pokazao mnogo za malo vremena koje je dobio na terenu. Jak momak sa dobrom tehnikom i inteligentnom pas igrom. Previđam mu svetlu budućnost. Partizan – Fajenord je velika utakmica i videćemo kako će da se nosi sa pritiskom”.

Ne isključuje neko iznenađenje u timu Aleksandra Stanojevića.

“Možda na desnom beku zaigra Marko Živković koji je ofanzivno bolji. Ili Nemanja Miletić koji je po prirodi štoper. U večitom derbiju je igrao desnog beka ali ofanzivno nije pružio ništa. Poziciju ofanzivnog veziste često popunjava i Birbas Natho, izraelski reprezentativac koji je imao dobre godine u CSKA i Olimpijakosu. Ali njegov najbolji fudbal je prošao…”.

Posebno se osvrnuo na trenera Stanojevića.

“I trener im je povratnik. Aleksandar Stanojević je u prvom mandatu sa 36 godina bio najmlađi trener u klupskoj istoriji. Kao igrač je bio skroman, ali je kao trener u prve dve sezone osvojio dve titule. U trećoj je imao 10 bodova prednosti ali je otišao sa tadašnjim direktorom koji je ušao u sukob sa predsednikom kluba. Pokazao je solidarnost i napustio klub”.

Holanđanima je interesantno što je Partizan opet prvi u Srbiji posle godina Zvezdine dominacije.

“Crvena zvezda je vezala četiri titule, ali Partizan je sada opet na vrhu. Činjenica da su prvi poraz u prvenstvu upisali krajem februara dovoljno govori. Ne igraju neki lep i napadački fudbal, ali su kompaktni i opasno vrebaju iz kontri preko brzih napadača. Pogotovo u velikim utakmicama. Takođe, treba obratiti pažnju na Jojićeve prekide i skok igru defanzivaca”.

I što se tiče saveta navijačima Fajenorda pred gostovanje u Beogradu…

“Noćni život u Roterdamu je mrtav tokom radne nedelje, ali u Beogradu to nije slučaj. Ne bih baš lagano šetao u dresu Fajenorda po udaljenijim naseljima, ali centar je siguran i tamo ne može ništa da vam se desi. A ako se nešto ipak desi, videćete šta je srpska policija. Devedesetih godina prošlog veka se širila slika da su Srbi grubi i neprijatni ljudi, ali to nije istina. Beograd je veoma gostoljubiv grad i njegovi stanovnici uvek žele da pokažu najlepšu stranu”.


tagovi

Aleksandar PopovićIgor VujačićSiniša SaničaninAleksandar MiljkovićSlobodan UroševićSaša ZdjelarMiloš JojićMarko JevtovićKvinsi MenigLazar MarkovićRikardo GomešAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara