Čuvena generacija iz Salcburga (©Starsport)
Čuvena generacija iz Salcburga (©Starsport)

Zvezdaška romantizacija u Bernu: Slediti duh gardista na 90 minuta

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.11.23. | 09:04

Crveno-beli na raskrsnici ambicija u večerašnjem duelu protiv Jang Bojsa (21 čas, TV Arena)

(od izveštača Mozzart Sporta iz Berna)

Od kada je sveta i navijačkog pokreta postoji ta romantizacija prošlih vremena, sportske nostalgije, i ona standardna priča o tome kako je nekada bilo mnogo bolje. Ovaj aktuelni tim Crvene zvezde je nestabilnim izdanjima sam sebe doveo u situaciju da se njegov kvalitet preispituje, i da se o njemu priča kao o grupi kvalitetnih pojedinaca koji jednostavno nisu tim. Kako je ekipa Baraka Bahara brzo ušla pod kožu navijačima impresivnim izdanjima u Sankt Peterburgu, tako je brzo i izašla. Jer, na stranu oscilacije, bilo je tu i zabrinjavajuće doze ležernosti i otuđenosti pojedinaca...

Izabrane vesti

I sasvim je razumljivo što su navijači počeli da prizivaju vreme s početka mandata Vladana Milojevića, kada je grupa „izgubljenih duša“ iz inostranstva u svlačionici Marakane postala stisnuta pesnica i počela da udara sve pred sobom. Bilo je u kasnijem periodu i dekadencije u tom Milojevićevom vojničkom režimu, kada su pojedinci sebi pokušavali da stave generalske epolete i iskoče iz sistema. Bilo je i forumaškog teranja i glasnih komentara da ih je klub prevazišao. Ali sećanja na jedan tim nisu, niti će ikada izbledeti kod simpatizera crveno-belih novije generacije. Kako i bi, kada su snagom karaktera uspeli da okrenu Salcburg, da rutiniraju Spartu i Keln, da izdrže nasrtaje Krasnodara i večeranjeg rivala Jang Bojsa. Na kraju, i da slave protiv Liverpula.

Bilo je zajedništva, mangupluka, zvezdaške krvi, naravno i igračkog limita. Ali bilo bi krajnje zanimljivo kada bi u nekom paralelnom univerzumu ova Crvena zvezda izazvala na dvoboj tim iz 2017. ili 2018. godine čiji šefovi su imali kolokvijalan naziv garidisti. Kvota na ekipu Baraka Bahara bi bila mala, ali sigurno bi imali šta da nauče od onih koji su defakto vratili Crvenu zvezdu na glavnu evropsku pozornicu.

Možda najviše kako se igra ovaj meč u Bernu. I kada nije išlo, nekako se znalo da će taj tim poput vode pronaći put do uspeha, mada je u nekim mečevima delovalo da služi kao puki sparing partner i da je razlika u kvalitetu ogromna. Ali je u tom skoro dvogodišnjem emotivnom transu igrao daleko iznad realnih mogućnosti. Znao da ide na kopačku.

U doba savremenog PR-a fudbaleri, pa i ovi što danas nose dres Crvene zvezde, postali su prilično dosadni, sa poštapalicama o tome kako će sigurno pokazati karakter i zadovoljiti navijače na tribinama. Imaće tu misao i izabranici Baraka Bahara, ali o duhu gardista, makar u malim količinama, mogao bi sve potanko da im ispriča pomoćni trener Vujadin Savić.

Negde je i Zvezdin šef stručnog štaba detektovao problem u dosadašnjem delu sezone. Govorio je o tome da je njegov tim za vreme reprezentativne pauze radio na tome da promeni način igre. Ali ne samo to.

Promenili smo taktiku, ali i razmišljanje. Jang Bojs igra vrlo fleksibilno. I oni su se promenili u odnosu na prethodni period. Moraćemo da budemo na nivou i igramo presing“, rekao je u Bernu Barak Bahar.

Imala je Crvena zvezda dobre momente u Ligi šampiona, ali i veliku nestabilnost. Igralo se po poluvreme ili na mahove. A svima je jasno da u takvim okolnostima nema ozbiljnog rezultata. Sigurno je da će na veštačkoj podlozi Vankdorfa Crvena zvezda imati svoje momente. Imala ih je i protiv neuporedivo jačeg Lajpciga. Ali biće i momenata ozbiljne patnje... Tu će Crvenoj zvezdi biti potrebna senka vremena iz doba gardista. Jer kada idete glavom na Vilširovu kopačku na Emirejtsu, onda je sasvim normalno da vas sreća pogleda. Ili kada veštačkom frkom promenite tok utakmice u Salcburgu, onda ništa nije neobično da ekipa iz austrijske apoteke poput Red Bula počne da srlja i pravi greške.

Crvena zvezda večeras u utakmici u kojoj joj je potreban bod za preživljavanje, ali bi tri predstavljala prekretnicu u svakom smislu – ne treba da se uzda samo u kvalitet. Nije još došlo vreme da se sve može na kvalitet, bar ne u Ligi šampiona. Potrebna je i doza bezobrazluka i snalažljivosti, baš ona iz pomenute noći u Salcburgu...

Možda je dekadentno vraćati se u prošla vremena. Ali ne bi bilo moše slediti taj duh gardista na 90 minuta.

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA G

Peto kolo

21.00: (2,25) Jang Bojs (3,40) Crvena zvezda (3,60)

21.00: (1,33) Mančester Siti (5,50) RB Lajpcig (8,50)



tagovi

FK Crvena zvezdaJang Bojs

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara