Zvezdin Krupni Rozeov saigrač: Ovaj tim nam duguje hrabrost

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.11.23. | 08:01

“Zvezda u Ligi šampiona počne da igra tek kada prva primi gol, ne sviđa mi se to. Protiv Jang Bojsa i Partizana se lomi cela sezone”, poručuje strelac najlepšeg gola u istoriji derbija

Prošlo je skoro 30 godina od tog marta 1995. godine, kada je Nebojša Krupniković pustio kišu na stadionu Partizana. Proći će, sigurni smo, još toliko, ali će prva asocijacija na nekadašnjeg ofanzivnog vezistu Crvene zvezde biti spektakularne makazice u večitom derbiju, verovatno najlepši pogodak u istoriji najveće srpske utakmice. Ta njegova akrobacija na centaršut Darka Kovačevića bila je toliko upečatljiva, da su i danas ispod radara ostali neki vrlo važni podaci vezani za Nebojšu Krupnikovića.

Na primer da je bio internacionalac u pet zemalja, da je imao zavidan staž u Bundesligi, i da ga je u redovima Hanovera trenirao dobro poznati stručnjak, neko koga popularni Krupni i danas oslovljava sa Profesore. Govorimo o Ralfu Rangniku koji je znao da iskoristi vanserijsku tehniku Srbina iz Arilja, a kasnije prosečnog igrača tog vremena Marka Rozea usmeri ka trenerskom pozivu. Iz priloženog se vidi da je Rangnik napravio sjajne stvari.

Izabrane vesti

U redovima Hanovera Nebojša Krupniković je, dakle, dužio iste ključeve kao Marko Roze, ne sluteći da će vrlo brzo solidni i samo solidni bundesligaški levi bek, postati jedan od najcenjenijih trenera Evrope. Trenutno vodi Lajpcig, i večeras će drugi put u karijeri osetiti tartan stazu Marakane, onu istu po kojoj je trčao Nebojša Krupniković. I pripremao se za životni put koji će ga dovesti do Hanovera, Rozea i Rangnika.

”Mnogo mi je drago što je Roze kao trener napravio odličnu karijeru. Gde god je radio pravio je rezultate. Kao igrač - nije bio takav. Daleko od toga da je bio loš ili slab, ali bio je solidan bundesligaški bek. Nije mogao da napravi bolju karijeru, jer nije imao potrebne fizikalije za Nemačku i tadašnji fudbal. Ostalo je bilo na nivou... Pre svega bio je inteligentan, znao je da se postavlja. Ali sada da pričam kako sam znao da će biti vrhunski trener... Bilo bi to pomalo neozbiljno. Kada smo bili saigrači u Hanoveru, bili smo baš mladi. On je imao 25 godina, ja dva leta stariji. Nismo baš razmišljali o životu posle igračke karijere”, počinje priču za Mozzart Sport Nebojša Krupniković.

Oseća se u glasu ljubimca Delija da mu je strpljenja dublja od nade da njegov bivši klub može da se pokaže u pravom svetlu protiv Marka Rozea. Nije počeo da ga zapljuskuje talas optimizma ni posle podsećanja da je njegov bivši saigrač u poslednje vreme na krivom putu. Baš kao i Crvena zvezda.

”Nisu oni Mančester Siti, Real ili Barselona. Ali su top klub, ozbiljan tim, što smo imali prilike da vidimo i u prvom meču protiv Crvene zvezde. Uloga Marka Rozea je tu ogromna. Ali njegovu ideju prati ideologija kluba. I budite uvereni da je sve to Rangnikova zasluga. On je tamo i u Salcburgu postavio stvari, napravio sistem. Igra se unapred, hrabro, sa mnogo igrača u završnici. Nije slučajno odabrao Rozea. Prepoznao je u njemu nešto, dao mu šansu da se potvrdi kroz mlađe kategorije Salcburga... Baš će da bude teško Zvezdi..."

"ZVEZDI SE PROTIV JANG BOJSA I PARTIZANA LOMI CELA SEZONA"

Svestan je Krupniković da ne može samo da se poziva na vrelinu Marakane uoči četvrtog kola Lige šampiona. Utisak je da bivši vezista nije zadovoljan timom Baraka Bahara, odnosno navikama crveno-belih u elitnom klupskom takmičenju.

”Zvezda kao da čeka da primi gol u Ligi šampiona i onda počne da igra. Meni se to ne dopada. Nije problem da se izgubi sa 0:3, možda i ubedljivije, ali da se ostavi utisak. Ima taj problem Zvezda, kao da nema dovoljno hrabrosti i samopouzdanja u sebi. Povlači se bez potrebe, dešava se da dobije i blizu 40 šuteva ka golu. Možda je drugo poluvreme iz Lajpciga pokazatelj kako treba igrati. Verujem da će večeras, Crvena zvezda ako ništa drugo ostaviti dobar utisak”.

Čak i ako pobedi Lajpcig, crveno-beli će meč odluke igrati u Bernu protiv Jang Bojsa. Svestan je naš sagovornik da su očekivanja od crveno-belih bila mnogo veća. I da su javnost prevarile dobre igre na pripremama.

”Nema ovde mnogo strpljenja. Praktično, Crvenoj zvezdi će dva meča prelomiti sezonu. Ne govorim o ovom večerašnjem, koji može da predstavlja stimulans, samopouzdanje. Ako ostane neporažena u Bernu i savlada Partizan, onda je Crvena zvezda živa. Međutim, ako to ne uradi, biće neuspeh. Imali su dovoljno vremena da se pripreme za Ligu šampiona, ulaganja su bila ogromna, dovedeni su brojni igrači... Bilo je euforije, ali vidite da neka razmišljanja i predviđanja nisu bila realna. Dobili smo nešto sasvim drugo. Partizan ima solidnu prednost. Igrači Crvene zvezde slabo igraju domaću ligu, moguće da ima tu manjka motiva, ali uskoro će sve da se lomi”.

Crvena zvezda čeka već dugo veliku evropsku pobedu. Nalik onoj protiv Liverpula.

”Ne bih želeo da kritikujem, jer nisam toliko blizu dešavanja. Uvek ima razgovora na temu da li je potrebno ovoliko stranaca, da li treba više dece... Ja bih voleo da se malo drugačije koriste deca kluba. Kao da nema strpljenja dovoljno za njih, brzo dobijaju i gube šansu. Isto tako i stranci... Brzo se odustaje...”.

Najveća zamerka Nebojše Krupnikovića ponovo ide na način igre.

”Ponavljam, očekujem hrabriju Crvenu zvezdu, da ne bude u podređenom položaju i čeka da primi gol. Ono što je jako vidljivo da crveno-beli imaju mnogo identičnih igrača. Ne kažem ni da su loši, ali ne pružaju spektakluarne partije. Tu su na 50:50. Ističe se brzinom samo Osman Bukari. Sa druge strane dobra stvar je što ne igra Dani Olmo. Oni imaju probleme u Bundesligi, kada igraju na postavljenu odbranu. Ali to je, ipak, viši nivo u odnosu na Zvezdine rivale u Srbiji”.


tagovi

Nebojša KrupnikovićFK Crvena zvezdaMarko Roze

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara