Zvezdin najveći problem - veliki posed lopte

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.11.23. | 10:22

Tim je selektiran da igra na drugačiji način, što se videlo u Rusiji i pojedinim delovima mečeva u Ligi šampiona

Kao i pred prošlu reprezentativnu pauzu, igrači i stručni štab Crvene zvezde veruju da će konačno imati dovoljno vremena da se saberu i finiš jesenje sezone odigraju prema očekivanjima javnosti i navijača, posebno u Mozzart Bet Superligi. Najavio je Barak Bahar, posle teško izvojevane pobede u Pančevu, da će se on lično pozabaviti temom slabog prvog poluvremena, svestan da bi takvi loši periodi mogli da pojedu Zvezdine ambicije u Novom Sadu i Bernu.

I dalje se govori o poroznosti odbrane srpskog šampiona, neizbalansiranoj timskoj defanzivi, o čemu svedoči podatak da je Omri Glazer prethodni put sačuvao mrežu 30. septembra protiv niškog Radničkog (1:0). Posle četiri dana u rodnoj zemlji imaće Barak Bahar o čemu da razmišlja tokom naredne sedmice, pre svega kako da crveno-belu kompoziciju učini ubojitijom.

Izabrane vesti

Jer pogled na brojke i suvu statistiku govori da je jedan od najvećih problema Crvene zvezde, posebno u Mozzart Bet Superligi, veliki posed lopte. Crveno-beli su, prema tom parametru, jedna od najboljih ekipa na Starom kontinentu jer prosečno je lopta u njihovim nogama nešto više od 63 odsto ukupnog vremena.

Ali takva inicijativa malo toga konkretnog je izrodila u prethodnom periodu.

Tačno je da je Crvena zvezda promašila veliki broj sjajnih prilika u duelima sa Železničarom, IMT-om i TSC-om, ali je svima bilo jasno da je ovaj tim Barak Bahara selektiran da igra na drugačiji način. Uz mnogo trčanja i kontri.

Posle svega viđenog u Rusiji i na prijateljskom meču protiv Fjorentine, značajno slabiji protivnici počeli su da poklanjaju prostor crveno-belima i da u niskoj zoni čekaju greške ekipe Baraka Bahara. O tome je posle remija na Marakani pričao i trener TSC-a Žarko Lazetić, uz konstataciju da ovaj tim Crvene zvezde nema dovoljno kreacije, i da zbog toga vicešampion nije ulazio u presing.

Primera radi, crveno-beli su na tom meču imali posed od 65 odsto, 24 šuta, ali samo osam je išlo u okvir gola Nikole Simića. Još drastičniji primer viđen je u Pančevu, pošto su crveno-beli imali posed od 71 odsto, ali su u prvom poluvremenu ostali bez konkretne prilike. Uglavnom su kružili oko zone domaćina, i tek su prodisali ulaskom Mirka Ivanića.

Zanimljivo je da su najveći posed lopte učenici Baraka Bahara imali u petom kolu protiv Voždovca, kada su pretrpeli prvi poraz u sezoni. Lopta je u njihovim nogama bila čak 73 odsto, imali su 34 šuta, ali su na kraju poraženi. Priču o Zvezdinom posedu ilustruje i duel Lige šampiona protiv Jang Bojsa u Ljutice Bogdana. Crveno-beli su dobili prvo poluvreme, iako su imali posed od 43 posto. Slika se u drugom poluvremenu promenila, srpski šampion je držao loptu preko 60 odsto, ali je primio dva gola i na kraju spasavao bod.

Jasno je da će se takav trend nastaviti u budućnosti, posebno jer su rivali osetili da Crvena zvezda nema sistemsko rešenje za postavljenu odbranu i nisku zonu rivala. Nekada, u vreme Dejana Stankovića, takve probleme rešavali su na domaćoj sceni Aleksandar Katai, Mirko Ivanić i Milan Rodić. Oni su besprekorno delovali na levom boku i na malom prostoru pravili višak. Takođe, rivali u domaćem ataru su uvideli da je bespotrebno i rizično ulaziti u igru protiv Crvene zvezde kroz pas. Uglavnom se odlučuju da preskaču poslednju liniju, dugom loptom i tako onemogućvaju Barakov tim da igra presing i uzima loptu u ranoj fazi.

To je cena nekih Barakovih odluka, ali i tranzicije tima koji nema mnogo vremena za uigravanje. Deluje da je Crvena zvezda, bar trenutno, selektirana da igra na drugačiji način. Jeste čudno, ali crveno-beli su bili opasniji u drjugim poluvremenima dvomeča s Lajpcigom, nego na nekim duelima u Mozzart Bet Superligi.

PRAVILO ŠEST SEKUNDI

Teško da će neko u bliskoj budućnosti crveno-belima ponuditi otvoren teren (a nije Mančester Siti), tako da će biti zanimljiva reakcija Baraka Bahara posle pauze.

Kada je Vladan Milojević bio trener, postojalo je nepisano pravilo “šest sekundi”. Zadatak je bio da za pomenuto vreme crveno-beli počnu i završe akciju jer savremene platforme i statističke opservacije govore da je toliko potrebno iole ozbiljnijim rivalima da se grupišu i postave odbranu.

Crvena zvezda je direktnom igrom davala golove i u pripremnom meču. Od druge lopte Srđana Mijailovića, do pogotka Pitera Olajinke, kome je prethodio pas Krasoa, protiv Fenerbahčea prošle su četiri sekunde. Na sličan način crveno-beli su, posle tri dodavanja, matirali Zenit i Nefči. Kasnije i Fjorentinu. Tako je Zvezda i postizala golove u Ligi šampiona.

Takav luskuz neće imati ni u bliskoj ni u daljoj budućnosti u Mozzart Bet Superligi. Na Baraku Baharu je da pronađe rešenje.


tagovi

Barak BaharVladan MilojevićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara