Zvezdin usud i veliki kvalitet: Tri sistema i pet različitih timova u Evropi

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.12.20. | 10:02

Trener Dejan Stanković moraće i sutra da kombinuje usled problema u igračkom kadru

Jedan od najboljih vezista tima Gelor Kanga se oporavio od rupture zadnje lože i trenirao s timom u utorak veče. Povredu lista je posle 10 dana pauze zalečio i Marko Gobeljić, Seku Sanogo se vraća u ekipu posle odrađene suspenzije, Milan Rodić je tek dobio negativan nalaz PCR testa. Mnogo je bolja kadrovska situacija u redovima srpskog šampiona uoči gostovanja Hofenhajma, nego pre sedam dana kada se Crvena zvezda spremala da krene put Belgiji. Ispostavilo se da su crveno-beli iako desetkovani brojnim problemima ostvarili jednu od najvažnijih evropskih pobeda...

Izabrane vesti

Šef stručnog štaba Dejan Stanković je promenom formacije i odličnom pripremom meča neutralisao sve Gentove prednosti i pokazao da crveno-beli mogu da igraju na različite načine. Prethodni mečevi u Ligi Evrope bili su pokazna vežba Zvezdine struke da crveno-beli mogu da igraju na različite načine, bez obzira na probleme unutar tima. Trener Dejan Stanković nijednom nije izveo isti tim, bar kada je reč o ligaškom delu evropske odiseje, a takvu tendenciju, silom prilika, zadržaće i sutra veče na Marakani.

Crvena zvezda je do kapitalnih devet bodova u grupi stigla koristeći četiri različita tima i tri sistema. Suočen sa izostancima Gelora Kange, Mirka Ivanića i El Fardu Bena, mladi stručnjak je pomalo iznenadio javnost odlukom da protiv Hofenhajma u Nemačkoj izvede postavu sa trojicom štopera. Iako je takvu postavku uigravao samo na treninzima, crveno-beli su izgledali više nego korektno i bili konkurentni jednom od najboljih nemačkih klubova. Pali su tek u drugom poluvremenu, dok su u prvih 45 vrlo disciplinovanom igrom limitirali ofanzivni potencijal ekipe Ditera Henesa. Pali su tek sredinom drugog poluvremena.

Najbolju kadrovsku situaciju Dejan Stanković je imao uoči duela sa Liberecom. Od virusa korona opravljao se samo Gelor Kanga. Posle defanzive u Nemačkoj, crveno-beli su na prepoznatljiv način, koristeći sistem iz Superlige, napali češkog predstavnika. Svi znamo kako se to završilo. Sličan princip zadržan je i sedam dana kasnije kada je na najvećem srpskom stadionu gostovao Gent.

Znalo se da je belgijski predstavnik fizički jači i pre svega brži od Crvene zvezde, ali je Dejan Stanković znao da se rezultati u grupi lome na tom meču... Morao je Zvezdin šef stručnog štaba da vodi računa o defanzivnoj stabilnosti, bez obolelog Milana Rodića. Riskirao je i pogodio. Crvena zvezda je u prvom poluvremenu mogla da primi još neki gol, ali je svesno rizikujući imala priliku da duel protiv Genta zatvori u prvih 25 minuta.

„Pokazali smo da možemo da igramo na različite načine. To je u modernom fudbalu mnogo važno. Protiv Genta u Beogradu smo bili izrazito ofanzivni i pobedili smo. U Belgiji je kadrovska situacija diktirala promene“, pohvalio je i Mitar Mrkela ostvarenja Dejana Stankovića.

Pravi poduhvat izveo je trener crveno-belih pre sedam dana. U nedostatku Milana Rodića i Marka Gobeljića, Stanković je u formaciji sa trojicom štopera koristio Aleksu Vukanovića levo i sada već standardnog Milana Gajića na desnoj strani. Ličilo je na postavku iz Zinhajma, ali je bilo nešto drugačije, obzirom da se Zvezda neretko branila sa petoricom, a konsturisala napade sa visoko podignutim bokovima. Istina, takvih situacije je bilo malo.

Sigurno i da u Hofenhajmu ne znaju kakvu Crvenu zvezdu sutra mogu da očekuju. Gledajući kvalitet dva tima, deluje da će Dejan Stanković ponovo igrati sa trojicom pozadi. Videćemo i kakva će biti kompozicija veznog reda, obzirom da će povratak Sekua Sanogoa razbiti mladi tandem Petrović-Nikolić. Mala nedoumica vlada i oko Gelora Kange.

Izvesno je da će Dejan Stanković i peti put izvesti različiti tim. Zvezdin usud i ozbiljan kvalitet.

ZVEZDINI TIMOVI I FORMACIJE U LIGI EVROPE

HOFENHAJM (gost, 3-4-2-1): Borjan – Eraković, Milunović, Degenek – Gajić, Sanogo, Nikolić, Rodić – Spiridonović, Katai – Falčineli.

SLOVAN LIBEREC (domaćin, 4-2-3-1): Borjan – Gajić, Milunović, Degenek, Rodić – Sanogo, Nikolić – Ben, Ivanić, Katai – Falčineli.

GENT (domaćin, 4-2-3-1): Borjan – Gajić, Milunović, Degenek, Gobeljić – Sanogo, Kanga, Ben, Ivanić, Katai – Falčineli.

GENT (gost, 3-5-1-1): Borjan – Pankov, Milunović, Degenek – Gajić, Petrović, Nikolić, Ivanić, Vukanović – Ben – Falčineli.

HOFEHAJAM (domaćin): ?


tagovi

Dejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara