ZVEZDINA GRČKA TRAGEDIJA!

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.12.19. | 22:54

Golom El Arabija Olimpijakos slavio protiv Zvezde – 1:0

                                (od izveštača MOZZART Sporta iz Atine)

Sve što je Zvezda gradila 86. minuta, srušio je Brazilac Žander. Nerazumnim potezom i igranjem rukom, bez ikakve potrebe, snažni bek bacio je pod noge sve. I sreću koju je pratila crveno-bele i vanserijsku partiju Milana Borjana i povremeno hrabru igru čete Vladana Milojevića.

Izabrane vesti

Kada se činilo da je nada šampiona Grčke umrla na rukavicama Milana Borjana, Olimpiajkos je dobio "gurku" u vidu pomračenja uma Žander. El Arabi takav poklon nije da odbije, poslavši tim iz Pireja u narednu rundu Liga Evrope: Olimpijakos – Crvena zvezda 1:0.

Kroz pravi emotivni rolerkoster vodili su igrači Crvene zvezde navijače svog kluba. Bilo je ushićenja, očaja posle promašenog penala Tomanea... Činilo se u jednom trenutku da su bogovi iz Salcburga i Kopenhgana posetili Atinu kako bi Crvenoj zvezdi pomogli da drugi put u poslednje tri godine dođe do proleća u Evropi. Nije vredelo. Žander je potpisao grčku tragediju, koju je pre toga promašenim jedanestercom počeo da piše Tomane. Dva stranca koja su morala da povuku.

Ostaće 11. decembar crnim slovima upisan u novijoj istoriji kluba sa Marakane. Iako je sve moglo da bude drugačije. Imala je Crvena zvezda sjajnog Borjana, Gobeljića koji je sa sebe želeo da skine potcenjivačke komentare i možda odigrao meč karijeri.

Malo će se o tome pričati, jer Crvena zvezda nije izdržala. Sve je krenulo po zlu kada se Rodić povredio, umesto njega morao je na teren Žander.

Crvena zvezda je bar nešto naučila iz teških gostovanja u Minhenu i Londonu ili se bar takav utisak stekao sa tribina Karaiskakija. Istina, ni Olimpijakos nema snagu Bajerna i Totenhema, što je za posledicu imalo konkurentnu utakmicu. Grčki velikan je, poslanjajući se na supersonične moći ofanzivnog levog beka Cimikasa i sjajnog Podensea, stalno bio u višku i opterećivao defanzivni bedem Crvene zvezde. Imali su loptu više u nogama Grci, više pokušaja u kojima je sa distance prednjačio Kamara, ali daleko od toga da  tim Vladana Milojevića ništa nije ponudio bratskoj publici na Karaiskakiju.

Povremeno bila je to Crvena zvezda iz najboljih evropskih izdanja, fokusirana na brzu tranziciju, koja je, za posledicu imala, dva strašna aperkata u bradu odbrane Olimpijakosa. Utakmica je otvorena šutem Vukanovića, ali srpski šampion je ono najbolje ponudio za finiš poluvremena.

Do tada smo videli inicijativu Olimpijakosa. Zvezda je nekoliko puta bila na konopcima, ali je na desnom boku defanzivnu doktorsku disertaciju pisao Marko Gobeljić. Uspevao je da pokrije Cimakasa i Podensea kada je Portugalac bio na njegovoj strani, ujedno iskreira ono što Vladan Milojević hoće.

Sa igračem na leđima, kao da u zadnjici ima motor, Marko Gobeljić je u 41. minutu povukao kontru Crvene zvezde, napravivši višak Tomaneu i Marinu. Rezultat: Giljerme je naseo na fintu Zvezdinog kapitena i doprineo da sudija Orsato pokaže na belu tačku.

Osećala se već u trenucima panika u redovima domaćina, ali Tomane je sa kreča loptu poslao u prešku. Minut posle toga Marin je ispred sebe imao brisan prostor, ušao je u peterac i umesto da završi akciju pokušao je da doda loptu Garsiji. Bila je to pogrešna odluka.

Kako su samo ta dva detalja mogla igri Crvene zvezde da damu pozitivniju notu, čak bismo rekli i vrhunsku. A da je bilo manjkavosti – jeste. Ponovo je bilo problema u prenosu lopte, malog straha kod Njegoša Petrovića i nerezonskih odluka Miće Ivanića (imao je i dobre sekvence). Kolektivne greške izvlačio je sjajnim klizećim startom Marko Gobeljić, dok je kasnije El Arabi sam glavom prebacio mrežu Milana Borjana – golmana koji je ponovo bio na nivou.

Posledice traumatičnih promašaja iz prvog poluvremena bila su vidljiva na licima Crvene zvezde tokom većeg dela nastavka. Olimpijakos je pojačao i koristio činjenicu da Garsija ne može ni fizički ni tehnički da parira sjajnom Cimaksu. Za navijače Crvene zvezda bilo je mučeno da gledaju svaki sekund drugog poluvremena. Lopta je stalno letela kroz šenesterac crveno-belih: Borjan je spašavao već viđene golove Podensea i stativa je bila saveznik srpskog prvaka posle pokušaja El Arabija.

Pokušao je Milojević savetima sa klupe da prodrma tima, želeo je i brzinom Van La Pare da rastegne linija Olimpijakosog tima. Pedro Martins je odgovorio uvođenjem drugog špica Gerera. Ni to nije pomoglo. Utihnuli su napadi Olimpijakosa, sve do Žanderovog pomračenja uma. 

 

OLIMPIJAKOS – CRVENA ZVEZDA 1:0

/El Arabi 87p/

Stadion: Karaiskaki

Gledalaca: 32.115

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Olimpijakos (4-3-3): Sa – Elabldelaui, Merija, Semedo, Cimikas – Giljerme, Kamara (od 61. Gerero), Buhalakis – Masuras (od 70. Lovera), El Arabi (od 91. Benzija), Podense.

Crvena zvezda(4-1-4-1): Borjan - Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 82. Žander) - Petrović - Garsija, Marin, Ivanić, Vukanović (od 65. Boaći) - Tomane (od 58. Van la Para).

GRUPA B:

Bajern – Totenhem 3:1 (2:1)
/Koman 14, Miler 45, Kutinjo 64 – Sesenjon 20/

Olimpijakos – Crvena zvezda 1:0 (0:0)
/El Arabi 87/

 

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara