Velika šansa za Sanoga (© Star sport)
Velika šansa za Sanoga (© Star sport)

Zvezdina hrabrost uzdrmala zidine San Sira, Milan sa igračem više odbranio osminu finala

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.02.21. | 22:56

Sjajno izdanje ekipe Dejana Stankovića, ali i samo 1:1 na severu Italije

Crvena zvezda je pošteno uzdrmala zidine San Sira i ugrozila Milanovu evropsku budućnost u ovoj sezoni. Hrabro je ekipa Dejana Stankovića zaigrala protiv italijanskog giganta i došla u sitaciju da na severu Italije napadne plasman u osminu finala Lige Evrope. Nije je sputalo ni to što je 40 minuta u dva meča imala igrača manje na terenu, ali nije imala ni dovoljno sreće da napravi najveću senzaciju u Ligi Evrope ove sezone. Milan je odbranio 2:2 sa stadiona Rajko Mitić i može da bude maksimalno zadovoljan što je večerašnji okršaj u gradu mode završen rezultatom 1:1.

Moglo je da bude mnogo povoljnije za goste večeras. Ekipa Dejana Stankovića je posle svega viđenog zaslužila da dođe do pobede, ali nažalost nije uspela. Napadala je sa igračem manje, ozbiljno pritisnula protivnika i imala veliku priliku preko Aleksandra Kataija u samoj završnici, ali nije došlo do promene rezultata.

Izabrane vesti

Ipak, posle svega viđenog srpski šampion je uzdignutog čela napustio San Siro, svestan da je velikog protivnika umalo bacio na kolena.

Zvezda je uspela u potpunosti da se vrati u meč posle gola Franka Kesija iz penala u devetom minutu, nakon što je lopta u ruku pogodila Marka Gobeljića u ruku, izjednačila zahvaljujući sjajnom pogotku Bena u 24. minutu i imala još nekoliko odličnih šansi da dođe do potpunog preokreta, ali je Milan nekako uspeo da se konsoliduje i teškom mukom prođe u narednu rundu takmičenja.

U kakvim je problemima bio Milan tokom meča jasno je pokazala i odluka Stefana Piolija da u drugom poluvremenu na teren pošalje svoje najjače adute, pa su Rosoneri u jednom trenutku zaigrali sa prvom postavom, ali to nije uticalo da poprave utisak na večerašnjem meču.

Rano primljeni pogodak nije obeshrabrio, već motivisao ekipu Dejana Stankovića da krene u žestoko nadigravanje sa snažnim protivnikom. Takva ambicija brzo je otvarala sve više prostora na polovini domaćina. To su na najbolji način koristili Ben i Ivanić, pa i Gelor Kanga, koji je imao dosta prostora da razigrava ostatak ekipe.

Crvena zvezda je period apsolutne dominacije na terenu mogla da iskoristi već u 19. minutu, kada je poništen pogodak Bena nakon Kanginog kornera, jer je prethodno Radovan Pankov igrao rukom. Ben je samo tri minuta kasnije sjajno gađao iz slobodnog udarca, ali se lopta od prečke odbila u gol-aut. Ipak, ubrzo stigla nagra da za veliki trud i raspoloženje napadača sa Komora. Ben je maestralno reagovao posle dodavanja Mirka Ivanića, na ivici kazneog prostora prevario je Romanjolija i hiruški preciznim udarcem matirao nemoćnog Donarumu.

Utakmica od tada više nije išla na vodenicu domaćeg tima, ušlo se u potpuno nadigravanje na terenu, što je otvorilo mogućnosti sa obe strane. Milan je posle svega ponovo mogao do gola, ali je to sjajnom reakcijom sprečio Milan Borjan. U 37. minutu se posle organizovane akcije domaćina sam na levoj strani našao Dijogo Dalot, ali je njegov udarac pročitao Zvezdin kapiten.

Već tada je postalo jasno da je meč potpuno otvoren, što je bilo jasno i obojici trenera. Pioli je poslao Zlatana Ibrahimovića na zagrevanje, a sa druge strane Stanković svoje najjače napadačke adute Aleksandra Kataija, Filipa Falka i Milana Pavkova. Mladi strateg je očigledno postao svestan da njegova ekipa može i mora da krene po pobedu na San Siru. Domaćim igračima se u poslednji put u prvom poluvremenu sledila krv u žilama u 37. minutu, kada je Gelor Kanga sa 30 metara udaljenosti, u svom stilu, uputio projektil ka protivničkom golu, a lopta je prohujala pored leve stative Donaruminog gola.

Da je vrag odneo šalu pokazala je i Piolijeva reakcija na startu drugog poluvremena, kada su se na terenu našli Zlatan Ibrahimović i Ante Rebić, dok je sa drugre strane Stanković požrtvovanog, ali i "požutelog" Srnića zamenio Njegošem Petrovićem. Rosoneri su tada zaigrali sa sedmoricom igrača iz startne postave, ali to nije uplašilo goste, koji su već na startu opasno pripretili preko raspoloženog Kange.

Ivanić, Kanga i Ben ©Star SportIvanić, Kanga i Ben ©Star Sport

Ipak, Milan je sa Ibrahimovićem i Rebićem u navali postao mnogo opasniji. Brzo je na delu bio kvalitet njihove saradnje sa Čalhanogluom, što je stvaralo sve komplikovaniju situaciju za Zvezdinu odbranu. Domaćin je preuzeo kontrolu igre i u dobroj meri ugušio mogućnost gostiju da odgovore na pravi način, ali to nije dugo trajalo.

Crveno-beli su otvorili dva opasna kontranapada u samo četiri minuta zahvaljujući Mirku Ivaniću. Prvi je lošim centaršutom prokockao Milan Gajić, dok se drugi put sam oprobao vezista iz Bačkog Jarka, ali je taj udarac zakačio Tomorija i prošao pored Milanovog gola. U 64. minutu još jednom se orobao i Gelor Kanga, posle čega se više nije moglo reći da Milan ima kontrolu utakmice.

Mirko Ivanić je više od sat vremena do ludila dovodio Kalabriju, što je primoralo Piolija da reaguje u 66. minutu uvođenjem Tea Ernandeza i Aleksisa Selemakersa. Pored Kalabrije van terena morao i neubedljivi Kastiljeho, pa je Milan u poslednjih 25 minuta meča ušao sa najjačim timom.

Milan je bio na "konopcima" samo minut kasnije, kada se Donaruma revanširao Borjanu za odbranjeni zicer iz prvog poluvremena. Fantastično je mladi čuvar mreže reagovao nakon udarca u letu Sekua Sanoga, a odbijenu loptu u mrežu nije uspeo da pošalje Marko Gobeljić. Taj nesrećni trenutak za goste sa sobom je povukao i drugi. Gobeljić je u 70. minutu na nedozvoljen način zaustavio Čalhanoglua na sredini terena i zaradio drugi žuti karton, pa je Stankovićev tim kao i u prvom meču poslednjih 20 minuta morao da igra sa desetoricom igrača na terenu.

Ibrahimović ©Star SportIbrahimović ©Star Sport

Rosoneri su brojčanu nadmoć na terenu mogli da iskoriste već četiri minuta kasnije, kada je Salemakers zatresao Borjanovu mrežu sa ivice kaznenogo prostora, ali je srećom po Beograđane Ibrahimović prethodno bio u nedozvoljenoj poziciji.

Stanković je bio svestan da se nema šta izgubiti. Pre crvenog kartona je na teren poslao Kataija i Falka, a nakon njega i Milana Pavkova, pa su se gosti upustili u borbu za pobedu. Iako su imali igrača manje izašli su visoko na protivničku polovinu, ne dozvolivši Milanu da se razmahne.

Šta je samo mogao da napravi na San Siru Aleksandar Katai u 82. minutu. Milan Pavkov je nebeskim skokom ostavio samog na levom boku Zvezdinog majstora. Kreno je Katai na Dalota, došao do prilike da ugrozi Donarumu, a onda je usledio udarac u bliži ugao, ali i u spoljni deo mreže.

Dramatično je bilo u finišu, domaćin je morao i da se brani, u čemu je na kraju i uspeo, iako je morao da strepi kod pokušaja udarca Radovana Pakova glavom posle kornera, kada je lopta u grudi pogodila Tomorija. Igrači Milana su konačno mogli da odahnu na isteku trećeg minuta nadoknade, kada je, do tada pefektni, sudija Hesus Hil Mansano odsvirao kraj meča i onemogućio crveno-bele da izvedu poslednji udarac iz ugla na meču.

MILAN - CRVENA ZVEZDA 1:1

/Kesi penal 9 - Ben 24/

San Siro

Igra se bez prisustva publike

Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija)

Žuti kartoni: Ibrahimović (Milan), Gobeljić, Srnić (Zvezda)

Crveni karton: Gobeljić (Zvezda) 70. minut

MILAN (4-2-3-1): Donaruma - Kalabrija, Romanjoli, Tomori, Dalot - Kesi, Meite - Kastiljeho, Krunić (od 46. Rebić), Čalhanoglu - Leao (od 46. Ibrahimović)

ZVEZDA (3-4-2-1): Borjan - Gobeljić, Pankov, Degenek - Gajić, Sanogo, Kanga (od 69. Falko), Srnić (od 46. Petrović) - Ben (od 69. Katai), Ivanić (od 83. Nikolić) - Falčineli (od 72. Pavkov)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara