Tomane (©Star Sport)
Tomane (©Star Sport)

Zvezdino mučenje kroz Albaniju: Tomane okajao grehe i doneo miris Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.08.20. | 21:50

Srpski šampion ostvario važno slavlje na Er Albanija stadionu i domogao se trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona - 1:0

Nije bilo tečno, niti previše prijatno za oko, ali je ono najvanije u ovom trenutku - učinjeno. Srpski šampion je prošao u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, posle teške bitke sa vrlo neugodnom Tiranom na Er Albanija stadionu, pa se može reći da je svima u Ljutice Bogdana pao kamen sa srca pred žreb za narednu rundu takmičenja. Tamo će Crvena zvezda ponovo biti nosilac i korak bliža grupnoj fazi jednog od dva evropska takmičenja, ali je za ekipu Dejana Stankovića od samog imena protivnika mnogo značajnije da unapredi svoju igru do narednog okršaja na međunarodnoj sceni - 1:0 (0:0).

Portugalac Tomane je konačno iskoristio ukazani trenutak u dresu Crvene zvezde, izbrisao neke propuste i greške iz prošlosti i pokazao se kao jedno od mogućih rešenja srpskog šampiona u špicu napada na evrosceni. Snažni napadač se dobro kretao čitavu utakmicu i borio sa štoperima albanskog šampiona. Nije često ulazio u šanse, ali je konstantno pravio probleme domaćoj odbrani, otvarao prostor i u nekoliko navrata iznudio prekide svom timu u opasnoj zoni. To mu se vratilo kroz prvenac u Evropi, koji je ekipi Dejana Stankovića doneo važno slavlje. Naistureniji igrač Crvene zvezde nadvisio je svoje čuvare kod kornera Aleksandra Kataija u 62. minutu i potom preciznim udarcem glavom poslao neodbranjiv udarac u mrežu vremešnog Iliona Like. Tomane je odradio i vredan posao kada je trebalo da se sačuva lopta i "ukrade" neki minut u finišu utakmice.

Izabrane vesti

©Star Sport©Star Sport

Srpski šampion je dosta oscilirao tokom meča. Otvorio je utakmicu apsolutnom kontrolom lopte, ali je sebi potom dozvolio da često bude u podređenom položaju na terenu. Loša organizacija igre i neodlučnost u ofanzivi ostavili su crveno-bele bez gol šanse u prvih 45 minuta, a domaćinu pokazali da može ravnopravno da se nosi sa kvalitetnijim protivnikom. Domaćin nije blistao, ali je koristio ono što najbolje ume, da napadne iz drugog plani i pokuša ekspresno da kazni greške protivničke odbrane. Tako je Muči opasno šutirao 19. minutu, a Hočalari u 31. umalo uhvatio Milana Borjana na spavanju.

S obzirom da je Srđan Spiridonović bio gotovo neprimetan tokom čitavog prvog poluvremena, Dejan Stanković ga je već na poluvremenu ostavio na klupi za rezervne igrače. Zvezda se tako odrekla jednog klasičnog krila, ali je dobila na kreaciji u manevru, što joj je ponovo vratilo loptu u posed i omogućilo da pritiska protivnika. Na tome je dodatno uticao i ulazak Milana Rodića, koji je ušao umesto Degeneka i omogućio crveno-belima da budu još opasniji po strani gde glavnu reč vodi Aleksandar Katai.

Zvezda je mnogo komplikovala u defanzivi, direktnim greškama omogućila domaćinu da stvori nekoliko opasnih prilika, ali joj se to nije osvetilo po pitanju rezultata. Opasno je bilo u 59. minutu kada je Muči pogodio stativu, a sreća je bila na strani gostiju i devet minuta kasnije kada je Kobina nadmudrio Pankova i tukao preko prečke. Oscilacije su bile prisutne i u samoj završnici meča, kada je trebalo zatvoriti utakmicu. Stanković to nije uspeo da učini ni uvođenjem Njegoša Petrovića, umesto neubedljivog Gelora Kange. Gabonac tokom meča nije uspeo da uradi ono u čemu je najjači, a to je završan pas za napdače i neki udarac sa distance, a ni u defanzivi nije bio previše aktivan.

Mogla je Zvezda sve da završi u 85. minutu, kada je Rodić glavom gađao preko gola, a onda se ponovo ušlo u seriju greška. Sve to je rezultiralo opasnom šansom pred Borjanovim golom o poslednjem napadu Tirane na meču. Posle gužve u petercu gostiju lopta je srećom po Beograđane završila u rukama iskusnog čuvara mreže, čime je i definitivno razrešena svaka neizvesnost u glavnom gradu Albanije.

Protivnik u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona saznaće se u ponedeljak u Nionu.


TIRANA – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)

/Tomane 62/

Tirana

Sudija: Kasper Sjoberg (Švedska)

Stadion: Er Albanija

Igra se bez prisustva publike.

TIRANA (4-2-3-1): Lika - Toševski, Najdovski, Vanđeli, Hočalari (od 76. Toli) - Bata, Čelaka - Kobina (od 73. Vrapi), Torasa, Kale (od 86. Avdijaj) - Muči.

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Gobeljić, Pankov, Milunović, Degenek (od 60. Rodić) – Sanogo – Spiridonović (od 46. Ivanić), Nikolić, Kanga (od 83. Petrović), Katai – Tomane. 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara