Foto: MN Press
Foto: MN Press

Aca Petrović analizira ABA ligu: Da li postoji alternativa? Ne možemo da se zatvorimo u dnevne boravke

Vreme čitanja: 5min | čet. 21.09.23. | 08:26

Aco Petrović otvoreno pričao o svim aktuelnim temama regionalne košarke za Mozzart Sport

(Od izveštača MozzartSporta iz Podgorice)

Posle nekoliko godina pauze, ABA liga je ponovo vratila Superkup, osam timova je u Podgorici pokazalo u kakvoj je formi. Sve će ostati obeleženo senzacionalnim trijumfom SC Derbija nad Partizanom u finalu, a dvorana "Morača" je ugostila i nekoliko poznatih košarkaških ličnosti. Od legendarnog Žarka Paspalja, preko članova NBA organizacija na čelu sa Ostinom Ejndžom iz Boston Seltiksa, ali nekako najpomnije je dešavanja pratio doskorašnji selektor Hrvatske, Aco Petrović.

Izabrane vesti

"Nekako me je povuklo posle Mundobasketa gde sam odgledao sve utakmice da dođem i ovde u Podgoricu. Logičan sled događaja, da vidim kako trenutno izgledaju klubovi u regionu. Ovde ih ima osam, odgledao sam pripremni turnir Crvene zvezde u Minhenu, gledao sam i mečeve Cibone, tako da mogu da kažem da sam video veći deo lige u ovom momentu", počinje Petrović razgovor za Mozzart Sport.

Očekivano je bilo da pitamo šta mu se svidelo i šta očekuje od nove sezone u ABA ligi?

"Činjenica je da bismo mogli da vidimo jednu jako dobru i kvalitenu ABA lligu, ako se skloni ego po strani, i ako se povlače potezi koji bi bili takvi da liga nastavi da ide u pravom smeru, iako je garantovano mesto u Evroligi u nekakvoj sivoj zoni, mislim da možemo da gledamo vrlo kvalitetnu košarku".

Spomenuli smo Aci Petroviću izjavu legendarnog Žarka Paspalja koji je istakao da je ABA liga spas za regionalnu košarku.

"Evo ja ću da postavim jedno pitanje. Koja je alternativa ABA ligi? U redu, Srbija je viceprvak sveta u ovom momentu i normalno je da je u Srbiji lepo raspoloženje oko domaće košarke, ali pre samo godinu dana na Evrobasketu vladalo je nezadovoljstvo. Znači da sve zavisi od trenutnog rezultata. Možda će biti nezadovoljstva sledeće godine na Olimpijskim igrama, ali moramo svi u regionu da imamo stabilnost i damo mogućnost klubovima da biraju gde im je najbolje. Bilo bi pogubno da se zatvorimo. Zamislite sada svaka zemlja ode u svoj dnevni boravak, tu se zaključa i tako igramo lige. Mislite da bi klubovi u takvim uslovima bili bolji? Ja mislim da ne bi. Primera radi, Srbija je druga, Slovenija sedma, a Crna Gora 11. na Mundobasketu. To je znači 36 košarkaša. Koliko je od svih tih igrača prošlo kroz ABA ligu? Zapitajte se kroz tu prizmu šta onda donosi ABA liga".

Naravno postoje stvari koje treba da se poprave.

"Ne bi smela da se dogodi situacija od pre nekoliko sezona da Zlatibor koji osvoji ABA 2 ligu ne ode u ABA 1 zbog nekakvih pravila. Jedino pravilo treba da bude sportski uspeh, tu sve počinje i završava se. Moralo je to da se na kvalitetniji način reši. Nama je ovo sportsko jedinstvo potrebno. Ne govorim ja o nikakvoj politici niti imam nameru da stvaram ponovo nekakvu Jugoslaviju. Govorim o sportu i taj sport teba negovati. Ljudi koji vode klubove moraju malo i ego da ostave po strani kako bi liga bila još kvalitetnija".

Nije ništa novo ako kažemo da su Crvena zvezda i Partizan dva ubedljivo najjača kluba u regionu. Tako je već godinama.

"Ne treba biti previše pametan pa zaključiti ko je najbolji. Zvezda mi se čini da je u potpunosti kompletirala roster. Ima tu 16 igrača i to izgleda prilično jako sa svim profilima igrača. Partizan takođe izgleda dobro iako mi se čini da njihovi radovi još traju posebno zbog situacije sa plejmejkerima. Smatram da bi zaista bilo ogromno iznenađenje da ne vidimo ponovo finale između Partizana i Zvezde".

Nastavio je o ostalim klubovima u ligi.

"Moram da pohvalim Megu koja ponovo ima mladu ekipu koja će imati velike koristi od ABA lige. Tu su mali Jelavić, ali i Topić koji je pokazao kvalitet. Naravno moram da pohvalim ekipu SC Derbija koja očigledno radi sjajno i ide u pravom smeru. To je i ovaj Superkup pokazao".

Šta se dešava sa klubovima u Hrvatskoj?

"U Hrvatskoj jednostavno jedno pitanje je više nego dominantno, a to su finansije. Vi znate da Srbija drugačije funkcioniše po pitanju finansija nego Hrvatska, međutim ovog trenutka problem u Hrvatskoj su finansije. Neću preterivati ako kažem da su sva tri hrvatska kluba koja igraju ABA ligu u budžetu od milion i po evra neto, a neću biti bezobziran pa ću reći da je to kao jedan igrač nekog drugog kluba. Onog trenutka kada se stabilizuju finansije i kada u budućnosti bude bolja i kvalitetnija veza tih klubova sa gradovima iz kojih oni dolaze, da budžet svakog kluba bude oko dva miliona evra, e onda ćemo videti kvalitetniji doprinos kvalitetu ABA lige."

Ipak, postoje pozitivne stvari u hrvatskoj košarci. U letu za nama reprezentacija Hrvatske je napravila iskorak i nastavlja da se bori za plasman na Olimpijske igre.

"Što se tiče Hrvatske, puno je toga bilo negativno u proteklim godinama, pa prošlo leto jednostavno moramo da ocenimo kao uspešno. Prvi razlog je što smo kroz ona dva prozora i kroz ove pretkvalifikacije koje su se igrale sa Irskom, dobili čitavu jednu novu generaciju igrača koje godinu dana pre nisi imao niti smo računali na njih. Pregurali smo ovo psihološki teško leto i sada nastavljamo da gradimo"

Prešli smo na uspeh Srbije ovog leta na Mundobasketu.

"Odmah se videla hemija, još od prve utakmice se videlo da se pravi nešto lepo na čelu sa kapitenom Bogdanovićem. Onda se dogodila nažalost ta nesreća sa Borišom. Ekipa se još više skupila, odbrana je funkcionisala sjajno. Srbija je bila prava ekipa. Šteta što se u finalu desilo to što se desilo. Izgubljeno je pet poseda kada se pokušavalo da se Milutinov u napadu razigra".

Živimo u vremenu gde je Nemačka prvak sveta u košarci.

"To zvuči kao neka anegdota, ali oni su u izvanrednom sistemu koji već traje godinama. Možda nije uvek tu Šreder, ali imate Vagnere i još mnogo igrača koji su uvek tu. Sada to već ne može da bude iznenađenje sa sjajnim trenerom, a svi smo videli onu situaciju između trenera i Šredera. Oni su iz tog incidenti izašli još jači. Tu se videlo kakva su ekipa", završava Aco Petrović razgovor za naš portal.


tagovi

Aco PetrovićABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara