Aco Petrpvić (©ABA League/Dragana Stjepanovic)
Aco Petrpvić (©ABA League/Dragana Stjepanovic)

Aco Petrović ponovo za kormilom Hrvatske, saopštio i spisak za novembarski prozor

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.10.22. | 14:49

Iskusni stručnjak po četvrti put za kormilom hrvatske reprezentacije

Kako je i zvanično obelodanjeno od strane Košarkaškog saveza Hrvatske, Aco Petrović je postavljen za selektora državnog tima. Doduše kao vršilac dužnosti u naredna dva FIBA prozora.

On je tako po četvrti put za kormilom državnog tima. Ističe da se nije nadao selektorskoj ulozi kada je pre četiri nedelje priskočio u pomoć Savezu.

Izabrane vesti

"Nisam očekivao da će to otići u ovom smeru, s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima i nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rešenje", rekao je Petrović.

Ističe da je su pred Hrvatskom dva veoma bitna duela u kvalifikacijama za Evrobasket 2025. Najpre protiv Austrije 10. novembra u Gracu, kao i tri dana kasnije protiv Poljske u Zagrebu.

"Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najbolje informisan po pitanju forme i praćenja igrača, ali za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svestan sam koliko je taj sledeći prozor bitan i za buduća leta jer ako se dobiju obe utakmice, već dobijamo kvalitetno radno leto 2023. te bi mogli da učestvujemo u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Ulog je veliki, prihvatio sam i tu ulogu kao vršilac dužnosti selektora dok do kraja sezone ne rešimo pitanje selektora. Spreman sam da odradim ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rešenja".

Objavio je i spisak za novembarski prozor. Na njemu je 25 imena, a pozive su dobili i košarkaši Mege Danko Branković i Matej Rudan, kao i povratnik Luka Božić koji dominira na startu sezone u ABA ligi kao član Zadra.

"Ima dosta igrača koji dosada nisu bili na spisku, ali to je jednostavno pokazivanje smera u kojem mislim da bi do Evropskog prvenstva 2025. godine trebalo ići. Tu je veliki broj mladih igrača, a s druge strane ima i onih koji su, uslovno rečeno, na granici, a na listi su. Recimo Gnjidić nije na spisku jer je njegov medicinski izveštaj takav da sasvim sigurno neće biti spreman za naredni prozor, kao ni Ivan Ramljak. Isto tako, tu je i Matković, ali on je zaista pod znakom pitanja jer će tek početkom novembra biti praćen iz dana u dan, kako bi se videlo da li će biti sposoban za igru. Naravno, ima i igrača koji su u veoma dobroj formi i nose i igru i rezultate svojih klubova, poput Ciboninih Kapuste i Bundovića, ili Zadrovog Luke Božića. Ovog je trenutka u najzanimljivijoj formi Dragan Bender koji briljira u Obradoiru i u svim utakmicama je najbolji strelac i skakač svoje ekipe", istakao je Petrović i dodao da su na spisku i Džejlen Smit i Mario Hezonja, kao i da Leo Menalo neće dobiti priliku jer nije uvršten u roster Virtusa.

SPISAK REPREZENTACIJE HRVATSKE

- Karlo Matković

- Roko Prkačin

- Danko Branković

- Matej Rudan

- Dario Drežnjak

- Tomislav Ivišić

- Dragan Bender

- Filip Bundović

- Tomislav Buljan

- Mario Hezonja

- Toni Nakić

- Mateo Drežnjak

- Marko Ramljak

- Leo Menalo

- Toni Perković

- Roko Badžim

- Luka Božić

- Lovre Runjić

- Antonio Jordano

- Džejlen Smit

- Dominik Mavra

- Goran Filipović

- Vito Kučić

- Borna Kapusta

- Andrija Jelavić


tagovi

Aco PetrovićKošarkaška reprezentacija HrvatskeKK MegaLuka Božić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara