(AFP)
(AFP)

Ako Embidu daju nagradu, onda to baš i neće biti pravedno

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.01.24. | 09:30

Samo su trojica košarkaša imala status MVP-ja sa manje od 65 utakmica, ali su sezone bile skraćene

Ako Džoel Embid odbrani naslov najboljeg igrača NBA lige, to bi mogao da bude jedan od većih skandala u američkom sportu. Ne, nije pristrasan, već zaključak formiran na osnovu utiska u poslednje vreme, jer je asu Filadelfije ponestaje „dokaza“ da bi mogao da podnese kandidaturu za status MVP-ja.

Razlog je u u činjenici da je tokom gostovanja Golden Stejtu i poraza 107:119, Embid otišao na bolovanje. Opet. A samo što se vratio na parket. Zbog povrede kolena nije ga bilo na mečevima sa Denverom (hm, hm), kao i Portlandom, da bi četiri minuta pre kraja susreta u San Fracisku izašao iz igre i više se nije vraćao.

Izabrane vesti

Prethodno je postigao 14 poena, mada ni to nije pomoglo Filadelfiji da izbegne četvrti vezani neuuspeh na gostovanjima. I da je ostao na raspolaganju ekipi pitanje je kako bi se susret završio, ali je jasno da povreda levog kolena, izgleda, nije naivna. Tako kaže trener Nik Nurs, pojašnjavajući kako je u pitanju drugačiji problem u poređenju sa onim koji je pratio kamerunskog centra ranije tokom sezone.

Zbog raznih povreda dešavalo se da Džoel Embid propusti toliko utakimica da je sad dovedena u pitanje odbrana naslova MVP igrača. Ostalo mu je još pet mečeva koje ima pravo da ne igra kako bi se smatrao kandidatom za pomenuti stutus. Prema pravilima takmičenja, kandidat za MVP priznanje mora da odigra najmanje 65 utakmica u osnovnom delu sezone.

Čak i u Sjedinjenim Američkim Državama pominju da bi eventualna dodela nagrade Džoelu Embidu bila sramota, jer se nikad ranije nije desilo da u „normalnoj“ sezoni neko odigra manje od 65 utakmica i postane MVP. Izuzeci su samo Lebron Džejms 2013. i Karl Meloun 1999, ali je oba puta na snazi bio lok-aut, dok je 2020. pandemija virusa korona zaustavila takmičenje u kome je za najboljeg proglašen Janis Adetukumbo. Dakle, svaki put je sezona bila skraćena.

Pre Embida, dvostruki uzastopni dobitnik MVP priznanja bio je Nikola Jokić, koji je i ove godine među glavnim kandidatima, uz baš Embida i Šeja Gildžes Aleksandera.


tagovi

NBA ligaMVP NBA ligeDžoel EmbidFiladelfijaFiladelfija Seventisiksers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara