Dušan Alimpijević (©Starsport)
Dušan Alimpijević (©Starsport)

Alimpijevićeva Bursa - savršena odskočna daska za Evroligu

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.07.22. | 10:21

Iz turskog tima u protekle tri godine osam igrača otišlo u elitno takmičenje

Napravila je Bursa minule sezone senzaciju plasmanom u finale Evrokupa. Nije uspela da preskoči i poslednju prepreku, ali je ostvarila rezultat za anale. Ispunila je zacrtani cilj i u turskoj ligi, domogla se plej-ofa, gde se dobro potukla sa Fenerbahčeom koji je potom i osvojio titulu. Da se u timu Dušana Alimpijevića dobro radi pokazuje i podatak da je Bursa u poslednje tri godine poslala čak osam igrača u Evroligu.

Litvanski BasketNews je podvukao crtu i došao do zaključka da se u kasu kluba slilo 600.000 dolara za odlaske Krisa Džonsa, Alerika Frimena, Lamara Pitersa, Marijala Šajoka, Egemena Guvena, Džona Holanda, Kevarijusa Hejsa i Endrua Endrusa.

Izabrane vesti

Najviše je Bursa zaradila od prodaje Frimena. Amerikanac je usred minule sezone otišao u moskovski CSKA za 100.000 evra. Nije imao sreće pošto je ubrzo izbio rat u Ukrajini, pa nije uspeo da ostavi ozbiljniji trag u glavnom gradu Rusije.

Njega, kao i Hejsa, Endrusa, Guvena i Holanda je na put ka Evroligi poslao upravo Alimpijević. Frimen je sezonu pre Burse nastupao za Asvel, ali nije ostavio najbolji utisak. Odlučio je da napravi korak unazad i to je bio pun pogodak. U ekipi srpskog stručnjaka je briljirao i skrenuo pažnju Armejaca.

U sličnom sosu našao se Hejs. Takođe je posle ne tako sjajne epizode u Vilermanu leta prošle godine stigao kod bivšeg trenera Crvene zvezde i ubrzo postao jedan od ključnih igrača turskog kluba. Prema informacijama litvanskog portala on već ima postignut dogovor sa Žalgirisom.

Endru Endrus je juče i zvanično predstavljen kao novo pojačanje Panatinaikosa. Dugo je već u Evropi, ali dosad nije imao prilike da igra Evroligu. Posle druge turske lige, Hapoel Afule, Bujukčekmedžea, Makabi Haife i Darušafake, tek Bursa mu je otvorila vrata elitnog takmičenja. Parafirao je dvogodišnju saradnju sa ekipom Dejana Radonjića.

Egemen Guven je takođe posle saradnje sa bivšim trenerom Zvezde obezbedio evroligaški angažman. Preselio se ni manje ni više nego u redove prvaka Evrope Anadolu Efesa.

Iz Alimpijevićevih ruku do Evrolige je stigao i Holand. Bivši reprezentativac Portorika rodom iz Bronksa je pojačao redove Crvene zvezde. Na Stari kontinent je prvi put kročio još pre 11 godina, igrao za Roan, Sevilju (Betis), Gravlen, Bešiktaš, pa je nakratko uspeo da se vrati u NBA i branio boje Bostona i Klivlenda. Posle kratkih izlega po Portoriku i Filipinima, ponovo se obreo u evropskoj košarci 2019. godine kada je potpisao za Hapoel Jerusalim. U dva navrata je potom branio boje Uniksa, pre nego što je stigao u Bursu. Posle polusezone pod vođsvom srpskog stručnjaka, konačno se domogao šanse da zaigra u društvu najboljih.

Iako je ostala bez ključnih igrača još jednom, Bursa je poslednjih godina pokazala da ume da pronađe prave zamene. Već je angažovala nekoliko pojačanja, pa nema sumnje da će Alimpijević još jednom imati konkurentnu ekipu na raspolaganju. Ugovore sa klubom potpisali su bivši igrač Igokee Entoni Klemons, kao i doskorašnji centar Cedevita Olimpije Zek Ogast. Iz Fenerbahčea je stigao centar Ahmet Duverioglu, iz Efesa talentovani krilni košarkaš Jigitdžan Sajbir.

Tu su još odlični šuter Dejvid Dudžinski, sve bolji turski reprezentativac Onuralp Bitim, kao i bivši košarkaš Mornar Derek Nidam. Ko će sledeći u Evroligu? Možda svi zajedno sa Bursom?


tagovi

BursaDušan AlimpijevićEndru EndrusKevarijus HejsDžon HolandAlerik FrimenKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara