Denis Rodman (© AFP)
Denis Rodman (© AFP)

Amerikanci šalju Rodmana u Rusiju da izbavi zatvorenu košarkašicu

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.08.22. | 09:13

"Dobio sam dozvolu da odem u Rusiju da pomognem toj devojci", nekao je nekadašnji NBA šampion

Bivši NBA igrač Denis Rodman najavio je da namerava da poseti Rusiju kako bi tražio oslobađanje Britni Grajner, koja je osuđena na devet godina zatvora zbog posedovanja droge.

Izabrane vesti

Dobio sam dozvolu da odem u Rusiju da pomognem toj devojci“, rekao je Rodman za NBC u restoranu u Vašingtonu:

Pokušavam da idem ove nedelje“.

 Kancelarija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena veruje da će 61-godišnjak doneti više pomoći nego narušiti odnose između SAD i Rusije.

Javna je informacija da je administracija dala značajnu ponudu Rusima i bilo šta drugo osim daljeg pregovaranja kroz uspostavljeni kanal verovatno će zakomplikovati i ometati napore za oslobađanje“, rekao je zvaničnik.

Ne bi bilo prvi put da se Rodman bavi neformalnom diplomatijom, jer je NBA šampion uspostavio vezu sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

Rodman je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao „kul“ nakon putovanja u Moskvu 2014. godine. 2018. pojavio se na sastanku bivšeg predsednika Donalda Trampa sa Kimom u Singapuru.

Konačno, Rodman je sebi odao priznanje što je pomogao da se obezbedi oslobađanje Amerikanca Keneta Bea iz Severne Koreje.

Grajner je od februara zadržana u Moskvi pod optužbom da je prokrijumčarila gram ulja kanabisa u svom prtljagu kada je pokušavala da uđe u Rusiju. Grajner je u četvrtak stigla u sud u Himkiju, u Moskovskoj oblasti, na osmo ročište.

Britni Grajner (© AFP)Britni Grajner (© AFP)

Igračici je pretila kazna do 10 godina zatvora. Tužilac je samo smanjio konačnu presudu za godinu dana.

 Ova 31-godišnja, visoka 2,06 metara, iz svoje ćelije je podigla fotografiju svojih saigrača iz UMMC Jekaterinburga, ruske košarkaške ekipe za koju je igrala tokom vansezone VNBA. Brojni strani igrači koji su igrali za ruske timove, između mnogih drugih, uključujući Martu Ksargai i Anu Kruz, borili su se za podršku Amerikanki.

Iskusna Grajner se izvinila u svojoj završnoj reči na sudu.

"Napravila sam poštenu grešku i nadam se da vaša odluka neće okončati moj život. Želim da se izvinim svojim saigračima, svom klubu, navijačima i gradu [Jekaterinburgu] zbog svoje greške i sramote koju sam im nanela. Takođe želim da se izvinim svojim roditeljima, braći i sestrama, organizaciji Feniks Merkjuri kod kuće, neverovatnim ženama VNBA i mojoj neverovatnoj supružnici kod kuće“, rekla je Grajner.

Dvostruka osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama iz SAD izjasnila se krivom za optužbe za drogu prošlog meseca u, kako njeni advokati kažu, pokušaju da preuzme odgovornost i dobije pomilovanje ako na kraju bude proglašena krivom i osuđena.


 


tagovi

Denis RodmanBritni Grajner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara