Žakelj (© Star sport)
Žakelj (© Star sport)

Andrej Žakelj: Duško Vujošević je enciklopedija košarke! Za tri godine Studentski centar nije promašio pojačanje

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.09.23. | 11:40

Trener ekipe iz Podgorice posle osvajanja Superkupa

Učio je od pšoznatih i naučio da pobeđuje. Trenersku karijeru Andreja Žakelja oblikovali su, između ostalih, Jure Zdovc, Aleš Pipan, Sašo Filipovski, kao i Jurica Golemac. Svako od njih se probijao na poseban način u regionalnim okvirima, ali tek kad je upoznao Duška Vujoševića, 44-godišnji Slovenac je mogao da konstatuje kako napreduje.

I to je očigledno, jer je prošle sezone bio nadomak senzacije u polufinalu ABA lige, a pred početak nove uzeo meru upravo Partizan Mozzart Betu i osvajanjem Superkupa nadoknadio propušteno od pre nekoliko meseci.

Izabrane vesti

Taj rad sa Vujoševićem, od prošle sezone u ulozi saveznika podgorčke ekipe, oplemenio je Žakelja.

Baš sam pričao sa Duškom proteklih dana, analizirali smo zajedno utakmice u Superkupu i razgovarali o prvoj sledećoj. Duško je košarkaška enciklopedija, šta god da ga pitaš ima odgovor, neverovatno iskustva i može da predvidi sve moguće situacije“, pohvalno o mentoru govori Žakelj tokom intervjua za portal Basketballsphere. „Vujošević je na raspolaganju meni i svim ostalim trenerima u klubu. Naravno, zna Partizan, Željka Obradovića i ostale trenere i stalno smo na vezi, savetuje me onoliko koliko misli da može, a na kraju normalno, ja odlučujem“.

Očigledno da je saradnja plodonosna, jer je Studentski centar mimo očekivanja savladao crno-bele u utakmici u kojoj je prvak ABA lige imao deset poena viška u završnici.

Što se tiče Superkupa, normalno da to niko nije očekivao. Ni mi nismo očekivali da ćemo odigrati tri utakmice zaredom u tri dana na onakvom nivou. To nije lako, naročito u pripremnom periodu. Ekipu spremam na isti način pred svaku utakmicu. Da li je rival Partizan ili neko drugi, spremam ih da budu maksimalno fokusirani i sa dosta energije. Na papir su bila tri jača protivnika (FMP, Budućnost, Partizan) i to je ekstra motivacija za naše igrače da pokažu da mogu da igraju. Nema potrebe da ja kao trener da protiv Budućnosti i Partizana motivišem igrače, ako su profesionalci, ako žele da uspeju, moraju sami to da osete“.

Prema njegovoj oceni, trofej jeste podstrek i potvrda kvalitetnog rada, naročito u odabiru pojačanja.

Nismo izmislili ništa novo, daleko od toga, to je sve posledica dobrog, planiranog rada i kvalitetne selekcije. Možemo da selektiramo prema budžetu kojim raspolažemo, ali valja gledati i karakter igrača. Moramo da gledamo da je neko timski igrač, da ima ambiciju da napreduje i da se pokaže. Naravno, mora da poseduje i kvalitete koji se uklapaju u naš sistem, takve igrače tražimo. Evo, za tri sezone nijednog igrača nismo promašili i to je jedna od glavnih stvari. Želim da mi je hemija u timu, među stručnim štabom, igračima i upravi dobra, mislim da to imamo i na kraju kad se sklope ti detalji, dobijete ovakav rezultat“, dodao je Andrej Žakelj za Basketballsphere.


tagovi

Studentski centarkošarkaABA ligaAndrej ŽakeljDuško Vujošević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara