"Aksel Ervel"
"Aksel Ervel"

Belgijskih dvanaest za Evrobasket: Ervel, Lodžeski, Tabu, Van Rosom...

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.08.15. | 21:15

Selektor Edi Kastels skratio je spisak na 12 putnika za Letoniju

Aksel Ervel

Selektor košarkaške reprezentacije Belgije Edi Kastels objavio je konačni spisak od 12 igrača koji će igrati na Evropskom prvenstvu narednog meseca, u jednoj od lakših grupa.

Dosta se spekulisalo koji će igrači ovoga leta učešće u reprezentativnim izazovima Belgije završiti u trening kampu u Briselu. Četvorica koja neće putovati u Letoniju gde će se igrati mečevi grupe A su talentovani Emanuel Lekomt, Loik Švarc, Maksim Gaudoks i Kalid Bukičou koji su projektovani kao igrači koji će u budućim okupljanjima reprezentativaca biti važni šrafovi.

Najveće zvezde koje će se u belgijskom dresu nadmetati na prvenstvu Starog kontinenta svakako su Aksel Ervel i Sem Van Rosom, igrač kalibra Endesa lige. Ervel je od 2009. godine u Bilbao Basketu dok je prvi rganizator igre belgijskog nacionalnog tima već pet godina u Španiji, tri u dresu Saragose i dve u Valensiji gde je i sada.

Rezerva Van Rosomu biće poznati veteran evropske košarke Džonatan Tabu, koji će nakon sezone u Milanu praviti društvo srpskom dvojcu Oliver Stević – Branko Cvetković u redovima španskog prvoligaša Fuenlabrade. Zvučna imena se nalaze i na pozicijama krilnih centara Edija Kastelsa, Maksim de Zeuv i Pjer Anton Žile. De Zeuv će kao iskusniji verovatno biti prvi izbor selektora, dok će u rotaciji biti i krilni centar Ostendea.

Igrač poreklom iz Obale Slonovače, Ven Mukubu, je jedan od tajnih aduta u rosteru belgijskog nacionalnog tima. Mukubu je bio faktor iznenaženja u više navrata, najbolji pokazatelj je eliminacija Letonije kada su se ove dve selekcije takođe srele u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Još jedan košarkaš koji je rođen van prostora Kraljevine Belgije jeste dobro poznati Met Lodžeski, jedan od najneugodnijih igrača iz ove selekcije. Lodžeski je bek Olimpijakosa od 2013. godine kada je iz Ostendea prešao u grčkog velikana.

Na spisku se još nalaze uzdanica iz domaćeg prvenstva Kevin Tumba, Kventin Seron i Žan Salumu iz Ostendea, Žan Mark Mvema koji je podjednako dobar na obe centarske pozicije, kao i iskusni Lionel Bosko. Belgija će se na septembarskom Evrobasketu naći u grupi A gde će se nadmetati sa Letonijom, Estonijom, Litvanijom, Češkom i Ukrajinom.

Izabrane vesti

PIŠE: Petar Lazić

(FOTO: MN Press)


tagovi

Sem Van RosomMet Lodžeskikošarkaška reprezentacija BelgijeEvrobasket 2015Džonatan TabuAksel Ervel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara