Davis Bertans (Foto: fiba.basketball)
Davis Bertans (Foto: fiba.basketball)

Bertans ne krije da bi voleo da se vrati u Partizan: Bio bi san da završim karijeru u Beogradskoj areni

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.08.23. | 02:30

"Partizan mi je uvek u mislima i srcu", rekao je letonski reprezentativac

Davis Bertans je sa Letonijom već napravio ozbiljan rezultat plasmanom među 16 najboljih na Svetskom prvenstvu. Ne mogu Letonci da računaju na povređenog Kristapsa Porzingisa, ali su uspešno izašli iz "grupe smrti" sa Francuskom i Kanadom. U direktnom okršaju ostavili su Trikolore bez druge faze i medalje, što je dosad najveće iznenađenje planetarne smotre u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Veliki broj svetskih medija sa lica mesta prati dešavanja sa Mundobasketa, a litvanski BasketNews je iskoristio priliku da tokom boravka u Džakarti proćaska sa bivšim košarkašem Partizana. Kako kaže, Evroligu prati samo zbog crno-belih.

Izabrane vesti

"Uglavnom gledam Partizanove utakmice. Definitivno nisam bio srećan zbog plej-ofa. Gledao sam čitavu seriju sa Real Madridom. Nije fer kako se završilo, Partizan nije mogao da računa na nekoliko važnih igrača za jednu od najvažnijih utakmica u sezoni. Nije njihova krivica što je izbila tuča. Bilo je teško gledati", rekao je Bertans i dodao da ne stiže da prati Baskoniju, za koju je svojevremeno takođe nastupa u Evroligi.

"Nema toliko vremena. Partizan je prvi veliki tim za koji sam igrao i u srcu mi je. Naravno, želim Baskoniji sve najboljie i andam se da će se dobro boriti u Evroligi i španskom prvenstvu, ali sa ograničenim vremenom koje imam, pratim Partizan više".

Prisetio se i početaka u Beogradu, saradnje sa Duškom Vujošević i tom prilikom ispričao zanimljivu anegdotu.

"Još sa 12-13 godina sam učio ruski i kada sam došao u Srbiju, za tri meseca sam razumeo svaku reč. A onda su za jedno 3-4 meseca i ostali to shvatili. Zanimljiva stvar se desila sa trenerom Vujoševićem. Plate su uvek kasnile, pa nam je jednom prilikom rekao da je spoznor prosledio neki novac i upitao ko nije dobio platu? A uvek je pričao na srpskom, bez prevoda, ja sam prvi digao ruku. Odmah je odgvorio: 'A sad razumeš srpski'. Od tog dana me je terao da pričam za srpske medije i tokom konferencija, pre i posle utakmica. To mi je mnogo pomoglo da napredujem i počnem da govorim na srpskom. Ne mogu da kažem da mi je srpski dobar kao engleski, ali je blizu".

Sa jednim bivšim saigračem iz Partizana je u stalnom kontaktu.

"Najviše se čujem sa Bogdanom Bogdanovićem. Tokom NBA sezona se često srećemo, a održavamo kontakt porukama".

Davis Bertans u dresu Partizana (Foto: Starsport)Davis Bertans u dresu Partizana (Foto: Starsport)

Da li bi mu Partizan bio prva opcija kada bi odlučio da se vrati u Evropu?

"Definitivno. Partizan mu je uvek u mislima i srcu, ali videćemo šta budućnosti nosi, koliko godina mi je ostalo i koliko vremena u NBA", istakao je Davis Bertans i otkrio šta mu je san.

"Naravno, voleo bih da završim karijeru u NBA, to je najbolja liga na svetu i uvek je bio san da igram u njoj, ali u isto vreme, na neki način, bio bi san da karijeru završim utakmicom u velikoj Beogradskoj areni".

Možda je još prerano, ali se čini da su dobre šanse da Bertans ponovo obuče crno-beli dres. Sa Partizanom je osvojio tri titule u Srbiji (2012-2014) i Kup Radivoja Koraća (2012), kao i titulu u ABA ligi (2013). Nakon toga je dve godine nastupao za Baskoniju pre odlaska u NBA, gde je dosad branio boje San Antonija, Vašingtona i Dalasa, a od ovog leta je član Oklahome. Sjajni šuter će u novembru proslaviti 31. rođendan, a iza sebe ima 432 nastupa u ligaškom delu NBA sezone, uz prosek od 7,8 poena i 2,5 skoka, kao i gotovo 40 odsto preciznosti pri šutu za tri. Odigrao je i 45 mečeva u plej-ofu, a kao član Olimpije, Partizana i Baskonije svojevremeno je ubeležio 61 nastup i u Evroligi (5,4 poena i 2,4 skoka, uz 39% odsto van linije 6,75).


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetDavis Bertans

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara