Jan Veseli (©Reuters)
Jan Veseli (©Reuters)

BiH s novim selektorom u Češkoj, domaćin juri +14

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 11:16

Bećiragić: Moramo ih “istući” ako želimo pobedu

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Kada je Vedran Bosnić preuzeo kormilo košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i krenuo sa sjajnim rezultatima, činilo se da će saradnja potrajati dugo. Međutim, zbog neslaganja sa Savezom, temperamentni stručnjak je šokirao javnost odlukom da više ne želi biti selektor. Trajala je ta saga deset dana, ali se došlo do rešenja da se krene u izbor novog selektora.

Izabrane vesti

Na koncu, izbor je pao na Adisa Bećiragića, iskusnog 52-godišnjeg stručnjaka koji je nekada sa dosta uspeha kao igrač nastupao za nacionalni tim. Posle završetka igračke karijere 2000. godine, počeo je raditi u omladinskim selekcijama Ulkera. Većinu trenerske karijere je gradio u Turskoj, a vodio je i kosovske klubove te reprezentaciju Iraka. Pored rada u brojnim turskim klubovima (Ulker, Galatasaraj, Kepez, Darušafaka, Gaziantep, Konya, Petkim..), poseban period u njegovom životu je saradnja sa Bogdanom Tanjevićem kojem je šest godina bio asistent u reprezentaciji Turske.

Bećiragić se nije puno dvoumio, pa je brže bolje zasukao rukave i krenuo u proces nastavka kvalifikacija. Imao je sreću da mu je prethodnik ostavio dobru podlogu, pa selekciji BiH u preostala dva susreta treba jedna pobeda za nastavak kvalifikacija.

20.00: (1,30) Češka (16,0) BiH (3,90)

Zmajevi će večeras u okviru 5. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, gostovati u Pardubicama reprezentaciji Češke (20.00), koju su u prvom susretu u Sarajevu savladali (97:90).

BiH se trenutno nalazi na drugom mestu tabele sa polovičnim omjerom. Osim Češke, savladana je i Bugarska, dok su upisana dva poraza od Litvanije. Sve u svemu, situacija i više nego povoljna za Bećiragića i njegove izabranike, jer će u svakom slučaju za tri dana imati priliku da pobede Bugarsku na svom parketu i tako dođu do željenog cilja.

Kada je seo na klupu nacionalnog tima, Bećiragić je rekao da neće puno menjati u odnosu na Bosnića jer nema vremena ni prostora za improvizaciju. Ono što je najavio jeste borbena igra, jer se samo tako može doći do pozitivnog rezultata protiv selekcije koja u timu ima imena poput Satoranskog i Jana Veselog.

Menjati nešto preterano u timu, u odnosu na prethodni period, bilo bi ravno samoubistvu. Znam da su ovi momci radili jako dobro sa Bosnićem i neka nastavi u tom smeru. Naravno, nešto ćemo malo izmeniti, ali moramo da budemo borbeni. Jednostavno ih moramo 'istući' ako mislimo da ostvarimo pozitivan rezultat“, istakao je Adis Bećiragić uoči susreta sa Česima.

19.00: (5,50) Crna Gora (20,0) Francuska (1,17)

Češka je trenutno na poslednjem mestu grupe, ali sa istim skorom kao trećeplasirana Bugarska, pa je jasno da će u preostala dva kola sitnice odlučivati ko će nastaviti kvalifikacije, a ko će se oprostiti u ovoj fazi. Litvanija je već osigurala prvo mesto.

19.30: (1,85) Španija (hendikep -36,5) Makedonija (1,85)

Svesni toga su i taboru Češke pa će večeras svim silama jurišati na pobedu kako bi se revanširali Zmajevima za poraz u Sarajevu.

Priključili su nam se igrači koji su nam nedostajali u prvoj utakmici, i verujem da će nam mnogo pomoći. Biće jako teško pobediti BiH sa više od 14 poena. Međutim, ako budemo mogli igrati dobru odbranu i da kontrolišemo napad, mislim da možemo ostvariti ubedljivu pobedu. U Pardubicama igramo u velikoj dvorani, i ako bude popunjena to će nam biti izuzetna podrška da damo sve od sebe u ovoj mnogo bitnoj utakmici za nas“, istakao je u najavi utakmice David Jelinek, koji je u prvoj utakmici u Sarajevu bio najefikasniji igrač sa 31 poenom za 26 minuta na terenu.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Petak

18.00: (6,00) Bugarska (20,0) Litvanija (1,15)

18.00: (1,10) Mađarska (23,0) Portugalija (7,50)

18.00: (2,70) Ukrajina (14,5) Gruzija (1,55)

19.00: (5,50) Crna Gora (20,0) Francuska (1,17)

19.30: (1,85) Španija (hendikep -36,5) Makedonija (1,85)

20.00: (1,30) Češka (16,0) BiH (3,90)

22.00: (1,55) Island (14,5) Holandija (2,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija BiHKošarkaška reprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara