Mateuš Ponitka i Denis Šreder (Foto: fiba.basketball)
Mateuš Ponitka i Denis Šreder (Foto: fiba.basketball)

Bitka za bronzu: Ponitka mora da sastavi Poljake posle debakla, Šreder da dokaže da je spreman za Lejkerse

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.09.22. | 09:13

Poljaci i Nemci su prijatno iznenadili, ali samo jedna selekcija će uzeti medalju na Evropskom prvenstvu

Došao je dan da se podele medalje na Evrobasketu. Nažalost, Srbija je svoju šansu da okači odličje oko vrata ispustila u osmini finala. Pre nego što Španci i Francuzi kroče na parket Mercedes Benc Arene i otpočnu borbu za zlato (20.30), Nemačka i Poljska će ukrstiti koplja u meču za bronzu (17.15).

Poljaci su samim plasmanom u polufinale napravili istorijski uspeh. Domogli se mesta među četiri najbolje ekipe prvi put od 1971. godine. Nemačka je sa druge strane prekinula post bez polufinala od 2005. godine, kada je osvojila srebro u Beograd.

Izabrane vesti

Malo ko ih je očekivao u samoj završnici turnira. Poljaci su na Evrobasket došli bez ijednog igrača sa angažmanom u NBA i Evroligi. Nemačka je okupila dobar tim, ali kontinentalnu smotru dočekala bez bitnih karika poput Morica Vagnera, Maksija Klebera i Isaka Bonge. Ipak, jedna od ove dve selekcije danas će osvojiti medalju.

Ekipu Igora Miličića ovog leta pratila je i porodična drama glavnog igrača Mateuša Ponitke. Njegov brat Marcel je tvrdio da zbog Mateuša nije dobio poziv državnog tima. Od ovog leta košarkaš Ređo Emilije (verovatno ne još dugo) je potom i otkrio da će mu rado ustupiti mesto u timu ukoliko je za reprezentaciju korisniji, ali da zbog ozbiljnih porodičnih problema ne može sa rođenim bratom da deli svlačionicu.

Teško je iko mogao da poveruje da će posle debakla od Finske u grupnoj fazi (59:89), pa i teškog poraza od Srbije (69:96), Poljaci dogurati ovako daleko. Ali selektor Miličić i njegovi izabranici su verovali, pa su u četvrtfinalu napravili čudo i porazili jednog od glavnih favorita Sloveniju (90:87).

"Radimo svoj posao, nemamo šta da glumimo. Kada radimo 110 odsto, onda to mora da se nagradi. Moj stručni štab je sve vreme za kompjuterom, sprema utakmice, a kada igrači naprave to što naprave, treba ih pohvaliti", prokomentarisao je hrvatski stručnjak svoju izjavu nakon istorijskog trijumfa da njegovi igrači imaju "ja*a kao lubenice i srce kao mesec".

Luku Dončića je u meču za pamćenje zasenio upravo Ponitka. Daleko najbolji igrač poljskog tima ukrasio je neverovatan uspeh na kontinentalnoj smotri istorijskim tripl-dablom protiv branioca trona - 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija. Tek trećim u istoriji Evrobasketa.

Ipak, u polufinalu je Ponitku i drugove sačekala atletska sila. Ušli su Poljaci u trku s brzim vozom, a od uvodnih trenutaka je bilo jasno da im se smeši bolan poraz od Francuza. Na kraju je bio i najteži u istoriji polufinala Evropskih prvenstava - 54:95.

"Ubili su nas, uništili fizički. Bili su jako dobro spremni za utakmicu, svakako mnogo bolji tim od nas, što se videlo na parketu. Nismo imali apsolutno nikakav odgovor na njihovu agresivnost, na njihovu defanzivnu postavku. Jednostavno, bili su mnogo bolji od nas i to je istina", rekao je 30-godišnji krilni košarkaš posle eliminacije u borbi za finale.

Iako su ih Francuzi pregazili, Poljaci se sigurno neće predati u borbi za bronzu. Dosad su osvojili samo tri, poslednji put 1967. godine u Finskoj.

"Posle Slovenije smo rekli da imamo dve utakmice i da bi bilo dobro ako bismo mogli da dobijemo jednu od njih. To bi bila ekstaza za nas. Zato želimo da izađemo na parket i pokušamo još jednom da odigramo najbolju utakmicu, da našim navijačima damo razlog za slavlje i radost", zaključio je Ponitka.

Nemci su s druge strane oduševili svojom igrom. Podizali su broj obrataja iz utakmice u utakmicu. Pružili publici u Kelnu i Berlinu zaista sjajnu košarkašku predstavu svaki put kada su kročili na parket. Iz "grupe smrti" izašli su kao drugoplasirani, sa istim učinkom kao Slovenija (4-1), ali ih je poraz od Dončića i drugova umesto na Belgijance poslao na Crnogorce u osmini finala.

Blistali su na prvom susretu u Mercedes Benc Areni, pred očima najvećeg igrača u istoriji zemlje Dirka Novickog, čiji dres sa brojem 14 je od ovog leta pod svodovima dvorane u glavnom gradu. Opustili su se u poslednjoj četvrtini, dozvolili četi Boška Radovića da svede minus sa 27 na samo pet poena, ali pokazali karakter, sačuvali prednost i otišli na megdan Grčkoj u četvrtfinalu.

Bio je to veliki ispit za četu Gordona Herberta. Položila ga je sa najvišom mogućom ocenom. Leteli su Nemci po areni, odigrali neverovatan meč i rivalu koji je predvodio Janis Adetokunbo ubacili 107 poena. Vratili se u polufinale, gde ih je sačekala Španija. Bilo je jasno da nas čeka neizvestan duel, ali je na kraju pobedu odnela košarkaška sila. Crvena furija je odigrala najbolje kada je bilo najpotrebnije, istopila dvocifren minus i u poslednjoj četvrtini slomila srca većem delu publike na tribinama.

Ipak, bili su jasni Herbert i njegovi izabranici posle susreta sa Špancima da zacrtani cilj još mogu da ispune. Pred početak turnira su najavili da će napasti medalju, a večeras imaju priliku da to i ostvare.

"Težak dan je za nama, ali desilo se šta se desilo. To ne možemo da promenimo. Moramo da vratimo fokus. Cilj nam je bio da osvojimo medalju i upravo to je pred nama", rekao je nemački selektor u najavi susreta.

Dobro se Nemci i Poljaci poznaju. Sastajali su se i u prvoj fazi kvalifikacija za Mundobasket u prethodnih godinu dana. Panceri su oba puta slavili.

"Oba tima sada imaju drugačije igrače. Teško je reći nešto na osnovu tih susreta. Imali smo dve dobre utakmice sa Poljskom, obe rešene u poslednjih par minuta. U pitanju je odličan tim. Jasno je da obe selekcije žele bronzu".

Kapiten Denis Šreder je u julu imao šuterski trening protiv Poljaka (7/18 za tri i 38 poena).

"Dali su mu prostora u Bremenu da šutira. Ne znam da li će to ponoviti".

Dugogodišnji NBA igrač ima sjajan turnir iza sebe. Na listi najkorisnijih igrača je 11. sa prosečnim indeksom 19,1. Šesti je strelac takmičenja sa 21,6 poena po nastupu. Uoči današnjeg duela obelodanjeno je i da se vraća u Los Anđeles Lejkerse - što bi mogao da mu bude dodatan podstrek.

"Nisam primetio da se išta kod njega promenilo. To sam saznao jutros u novinama", zaključio je Herbert.

EVROBASKET

Meč za treće mesto

17.15: (1,17) Nemačka (20,0) Poljska (6,75)

Finale

20.30: (2,30) Španija (14,5) Francuska (1,80)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija PoljskeMateuš PonitkaDenis ŠrederGordon HerbertIgor Miličić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara