Košarkaši Južnog Sudana proslavljaju plasman na Mundobasket (Foto: fiba.basketball)
Košarkaši Južnog Sudana proslavljaju plasman na Mundobasket (Foto: fiba.basketball)

Bivši NBA as Luol Deng ispisao filmsku priču sa Južnim Sudanom, pa opleo po FIBA: Sram vas bilo, oduzeli ste nam pravo da slavimo

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 15:52

Reprezentacija države koja se osamostalila pre 12 godina izborila mesto na planetarnoj smotri u prvom pokušaju

Ostavio je Luol Deng trag u NBA ligi, gde je proveo čitavu profesionalnu karijeru braneći boje Čikago Bulsa, Klivlend Kavalirsa, Majami Hita, Los Anđeles Lejkersa i Minesota Timbervulvsa u razmaku od 2004. do 2019. godine. Poznat je po tome i da je igrao za reprezentaciju Velike Britanije, a sada je u žiži javnosti zbog bajkovite priče sa košarkaškom reprezentacijom Južnog Sudana.

On je od 2021. godine predsednik Saveza ove zemlje koja se osamostalila tek 2011. Kao i selektor. A sada je državu u kojoj je rođen (grad Vau na prostoru današnjeg Južnog Sudana), odveo na Svetsko prvenstvo - iz prvog pokušaja! Holivudski scenario se sam piše.

Izabrane vesti

"Ovo smo hteli da ostvarimo i znači mi sve na svetu što smo uspeli. Mnogo je još posla pred nama, ali svaki put kada ispišete istoriju, to se ne može obrisati. Od momaka koji su igrali sa nama u petoj zoni, do ovih ovde, svi će večno ostati upamćeni", rekao je Deng.

Zaista je neverovatan put prešao i napravio istinsko čudo. Uz brata Ađua kao asistenta, izborio je sa prilično anonimnom selekcijom mesto na planetarnoj smotri. Pobedom nad Senegalom 83:75, devetom u kvalifikacionom ciklusu, Južni Sudan je i zvanično ispisao istoriju kao prva afrička reprezentacija koja je iz premijernog pokušaja obezbedila učešće na samitu najboljih svetskih selekcija. Tek je druga overila vizu za Indoneziju, Japan i Filipine posle Obale Slonovače i pritom stala na put Senegalcima koji su bili favoriti da se i treći put uzastopno domognu Svetskog kupa.

Sve to bez pravog lidera u rosteru, bez velikih imena, iako ima poznatih igrača koji vuku poreklo iz ove afričke zemlje, poput bivšeg košarkaša Crvene zvezde Duopa Rita, Tona Mejkera iz NBA (trenutno u Razvojnoj ligi) i bivšeg centra Cedevite Olimpije Mangoka Matijanga - sva trojica su predstavljala Australiju na međunarodnom nivou.

Izdvojili su se Deng Akut iz Adelejd 36ersa, Kuani Kuani koji brani boje ekipe Vrijednosnice iz Osijeka i košarkaš portorikanskog Leones de Ponsa Nuni Omot, koji je baš protiv Senegala odigrao sjajan meč i sa osam poena u poslednjoj četvrtini bio najzaslužniji za overu plasmana na Mundobasket (ukupno 26).

Ostvarili su Dengovi izabranici ogroman uspeh za ovu afričku zemlju, koja je prošla mnogo toga u prethodnoj deceniji. Južni Sudan je 2011. praktično postao najnovija država na planeti, posle decenija građanskih ratova u koijma je prema procenama stradalo preko 2.000.000 ljudi.

"Dolazimo iz zemlje koja je prošla mnogo. Neki od ovih dečaka su prošlo kroz neke stvari koje ne možete da kontrolišete, a kako vreme odmiče sve je veći broj ljudi koji ne dobiju priliku da se vrate kući, a kamoli da nose dres i predstavljaju svoju državu. Za njih je ovo više od igre, veoma emotivno doživljavaju ovu priliku", pričao je Deng još 2020. godine kada je krenuo uspon njegovog košarkaškog projekta.

Posle velikog uspeha Sjajnih zvezda, kako se popularno naziva košarkaški tim Južnog Sudana, predsednik i selektor je na konferenciji za medije bio ogorčen što njegovi momci nisu imali priliku da proslave istoriju sa svojim sunarodnicima. Naime, organizatori završne faze kvalifikacija u Aleksandriji nisu dozvolili ulazak njihovih navijača.

"Imam poruku za FIBA, Savez Egipta. Nadam se da je sve što se dešavalo ove nedelje zapisivano, kako su se ophodili prema ovom timu, kako je sve nameštano. Moramo da budemo razočarani, jer brojni navijači sa svih krajeva sveta su došli da nas podrže u istorijskom pohodu. Niko u ovom trenutku nema više navijača, a onda nam nije saopšteno da im nije dozvoljeno da prisustvuju utakmici, već suprotno. Došli smo do dvorane, videli navijače kako stoje ispred i stajali su tokom čitave utakmice. FIBA treba da bude sramota, kao i Savez Egipta. Šta god da se dešava, sa tim mora odmah da se prestane. Ovo nije potrebno košarci. Imamo fantastičnu priču, a oduzeli su nam pravo da slavimo sa navijačima koji su prešli ovaj put. Moramo da im se iskupimo. Ispisali smo istoriju, a njima nije omogućeno da budu tu. FIBA time mora da se pozabavi", prekinuo je Deng svog pulena Nunija Omota kako bi rekao šta mu je na duši.

U svakom slučaju, sjajna, inspirativna priča košarkaša Južnog Sudana. Definitivno su skrenuli pažnju na sebe i napravili bitan korak ka ostvarivanju ozbiljnijih profesionalnih karijera. Što je još važnije, učinili čitavu naciju ponosnom. Gledaćemo ih u narednog leta rame uz rame sa najboljima na svetu, gde će, bez dileme, ostaviti srce na parketu kao i tokom čitavih kvalifikacija.


tagovi

Južni SudanKvalifikacije za Mundobasket 2023Luol Deng

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara