Boston Seltiksi i Džejson Tejtum u prvom planu (Foto: AFP)
Boston Seltiksi i Džejson Tejtum u prvom planu (Foto: AFP)

Boston je trenutno najbolja ekipa u NBA ligi, ali da li je dovoljno dobra za titulu?

Vreme čitanja: 7min | čet. 07.03.24. | 16:41

Tim koji je samo jednom ove godine izgubio dve utakmice u nizu smatra da je spreman za prsten - videćemo samo šta o tome misle njihovi protivnici

Trebalo je to da bude veliki derbi u nedelju uveče. Golden Stejt Voriorsi, najuspešniji NBA klub u poslednjih deset godina, došao je u goste kod Boston Seltika, tima s najboljim odnosom pobeda i poraza ove sezone. Stef Kari i društvo zaigrali su bolje poslednjih nedelja i pobegli iznad crte koja vodi u plej-in, odnosno približili se onoj za plej-of, pa nešto slabiji ulazak u sezonu nije bio važan za ovaj meč. Uostalom, svaki put kada bilo koja ekipa igra protiv Golden Stejta ne može da bude mirna, koliko god bila dobra. Prva ovosezonska utakmica u decembru je odlučena tek posle produžetka pa je kulisa za veliki meč bila spremna.

Problem u celoj priči je bio samo taj što igrači Bostona nisu baš najozbiljnije shvatili da je reč o derbiju. Nakon uvodnih pet ili šest minuta, u kojima je rezultat bio u egalu, Džejlen Braun je iskoristio podcenjivačku odbranu Drejmonda Grina i počeo da ubacuje trojku za trojkom. Priključili su mu se i drugi saigrači u rafalnim ispucavanjima dalekometnih šuteva pa je, uz odličnu odbranu, sve vrlo brzo prestalo da liči na bilo kakav derbi. Prva četvrtina je završena rezultatom 44:22, a na poluvremenu je bilo pomalo nestvarnih 82:36, a konačnih 140:88 je treća najveća pobeda u slavnoj istoriji Bostona.

Izabrane vesti

Iako se u NBA ligi nikada ne procenjuje puno na osnovu jedne utakmice ligaškog dela sezone, ova neverovatna pobeda je odjeknula ligom. Boston ju je ostvario u delu sezone kada se jure što bolje pozicije za plej-of, jer vremena za to nema još puno. Prošle su tri četvrtine sezone, a Boston trenutno izgleda kao najbolji tim lige. Na učinku su 48-12, ubedljivo ispred ostalih timova u Istočnoj konferenciji, a ni ovi najbolji sa Zapada nisu puno bliži. Zdravi su, jezgro tima je mlado i poletno, a tim je odlično posložen tako da imaju odgovore na sve probleme.

Kada imaju svoje veče, teško da neko može da ih pobedi, a ni predstave poput ove protiv Golden Stejta nisu retkost. Naprotiv, Boston je s ovom pobedom ušao u istoriju NBA lige kao prvi tim koji je u jednoj sezoni imao tri bode s 50 ili više poena razlike. Pre Golden Stejta žrtve su bile Bruklin (136:86) i Indijana (155:104). U seriji od 11 pobeda koja je zatvorena slavljem protiv Voriorsa, prosečna koš-razlika je bila 21,1 poen. Imali su u tom nizu i neke slabije protivnike, ali i onih koji će da igraju u plej-ofu. Uostalom, kada pobeđuješ u nizu s više od 20 poena prosečno, onda i nije toliko važno protiv koga si igrao. Poraz koji je došao sinoć od Klivlenda ne znači mnogo. Uostalom, Kavalirsi su trenutno treća ekipa Istoka i poraz od jednog poena razlike ne menja utisak.

Pobeda protiv Voriorsa došla je na dan kada je Džejson Tejtum slavio 26. rođendan, a najbolji igrač tima se svih ovih godina dokazao kao prava velika zvezda. Zanimljivo je da su on i Braun, kao najbolji igrači ovog tima, od početka karijera naučili da igraju u plej-ofu. Braun je u ligu došao 2016. i odmah igrao u konferencijskom finalu s timom koji je predvodio Ajzeja Tomas. Tejtum je došao godinu dana kasnije, a i on je u svojoj prvoj sezoni odmah došao do finala konferencije. U oba je Boston izgubio od Klivlenda u kojem je tada igrao Lebron Džejms, a svake od sledećih godina sledili su novi bolni porazi. Milvoki ih je pobedio 2019. u drugom krugu, sledeće godine su izgubili u finalu Istoka od Majamija, zatim bolni poraz od Bruklina u prvoj rundi, da bi 2022. napokon došli u veliko finale samo da bi tamo izgubili od Golden Stejta. Prošle su sezone, pak, zaustavljeni od Majamija, opet u konferencijskom finalu.

Nije dobro taj poraz od Hita legao ljudima u Bostonu i odlučili su da nešto menjanju. Novinari su već neko vreme pričali kako bi možda trebalo razdvojiti Tejtuma i Brauna, posebno tražeći sve loše stvari u Džejlenovoj igri, ali Bred Stivens, koji je trenersku klupu 2021. zamenio onom generalnog menadžera, odlučio se za drugu stvar. Shvatio je da timu nedostaje visoki igrač koji je dobar u napadu pa se kockao i doveo Kristapsa Porzingisa iz Vašingtona. Znao je da Porzingis ima problema s povredama, ali isto tako mu je bilo jasno da bi zdrav mogao da pravi veliku razliku. Za drugi potez mu je pomogao Milvoki koji je odlučio da Džrua Holideja prosledi Portlandu u zamenu za Dejmijana Lilarda. Blejzersima Holidej nije bio potreban pa ga je Boston doveo i tim je složen.

Tejtum i Braun kao glavni igrači, Porzingis i Holidej kao pojačanja i Derik Vajt kao poslednji član petorke. Poslednji ovde kod nas, na papiru, odnosno na vašim kompjuterima i mobilnim telefonima, ali nikako i poslednji šta se igre tiče. Štaviše, možda ja Vajt i najzaslužniji za uspeh, jer je on lepak ovog tima. Igra odlično i s loptom i bez nje, ne traži puno akcija za sebe, a redovno ih dobro koristi, dok je u odbrani prava napast i s Holidejom čini najbolji bekovski tandem na toj strani parketa. Koliko je dobar pokazala je i priča oko ol-Star utakmice kada su mnogi analitičari smatrali da bi on trebalo da bude tamo. Nije otišao, ali nekako nam se čini da to njemu i nije toliko važno. On je iz San Antonija došao po prsten i odlično se uklopio u tim koji ide po njega.

A Boston po prsten ide dovodeći do savršenstva ono što je u NBA ligi veliki trend poslednjih godina – šutiranje trojki. Seltiksi ih ispaljuju najviše po utakmici – 42,4 dok su prvi sledeći Golden Stejt i Dalas s po 40 šuteva za tri po meču. Najviše ih i pogađaju – 16,4, a opet su Golden Stejt i Dalas na drugom mestu s po 15 ubačenih. Procenat trojki im je 38,6 odsto, a tu su na četvrtom mestu, iza Oklahome (39,5%), Minesote i Klipersa (oba tima po 38,9%).

Ovakve brojke sigurno neće da se svide svima onima koji ne vole veliki broj trojki po utakmici, ali za razliku od nekih drugih timova, Boston ima sijaset drugih oružja s kojima se otvaraju šutevi za trojke. Tejtum je pravi majstor kad treba da napadne obruč, a za njim ne zaostaje ni Braun. Oni prodorima stvaraju višak u napadu i otvaraju prostor saigračima za dalekometne šuteve. Dodajte njima i Porzingisa kojeg, kada je u formi, protivnici moraju da udvajaju pod košem, i dobijate tri igrača koji ne moraju da šutiraju trojke da bi bili efikasni.

Međutim, šutiraju ih i oni. Tejtum ih pogađa najviše u timu - 3,1 po meču s 36,9% preciznosti, Braun postiže dve u svakoj utakmici s procentom od 35,2%, a Porzingis je na 1,9 pogođenih s 37,5%. Ostatak tima je neumoljiv – Vajt pogađa 2,7 trojki po meču s 40,7% uspešnosti, a Holidej je neverovatan s dve pogođene i fantastičnih 44,8%. Prvi šuter s klupe je Sem Hauser koji pogađa 2,2 trojke po meču s 41,7%, a dobri su i Pejton Pričard (1,7 trojki s 38,3%) te Al Horford (1,5 trojki s 40,5%). Ovi procenti su elitni i pomalo je neverovatno da jedna ekipa ima u sastavu toliko dobrih šutera što samo potvrđuje da je Stivens odlično složio ekipu koju s klupe vodi Džo Mazula. On je neočekivano uskočio na to mesto nakon seks skandala Imea Udoke, a lani je pokazao neke početničke greške u vođenju tima, posebno u plej-ofu gde je tvrdoglavo insistirao na pojedinim šablonima umesto da je reagovao u skladu o trenutku u kome se nalazi. Ove sezone to dobro izgleda, a brzim tempom i raznovrsnim napadima Mazulin Boston trenutno izgleda kao najbolji tim NBA lige.

Hoće li to biti dovoljno za titulu? To ćemo tek da vidimo, ali Seltiksi imaju sve što im za to treba. Imaju zvezdu, imaju još jednog Ol-Star igrača, imaju odličan šut, imaju dobru igru pod košem, imaju raznovrstan napad, imaju odličnu odbranu, imaju klupu, imaju dobrog trenera, imaju tako reći sve da dođu do novog, 19. naslova za klub. Tim koji je samo jednom ove godine izgubio dve utakmice u nizu smatra da je spreman za prsten. Videćemo samo šta o tome misle njihovi protivnici.

Piše: Emir FULURIJA

NBA

Petak

01.00: (2,30) Detroit (12,5) Bruklin (1,75)

01.00: (1,80) Indijana (12,5) Minesota (2,25)

01.30: (1,60) Dalas (13,0) Majami (2,60)

03.00: (1,22) Finiks (16,0) Toronto (5,00)

04.00: (2,15) Denver (12,5) Boston (1,85)

04.00: (1,35) Golden Stejt (14,0) Čikago (3,70)

04.00: (1,17) Sakramento (20,0) San Antonio (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Boston SeltiksDžejson TejtumDžejlen BraunKristaps PorzingisDerik VajtDžru Holidej

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara