Zek Lavin (©AFP)
Zek Lavin (©AFP)

Bulsi dali Lavinu 215.000.000 dolara, Boston jači za Galinarija i Brogdona, Herter u Sakramentu

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 21:18

Gori NBA pijaca

Sinoć je otvorena NBA pijaca i krenula je lavina. Nižu se potpisi, ali i trejdovi. Čikago Bulsi su dali maksimalan ugovor Zeku Lavinu, dok je Boston na pragu da potpiše Danila Galinarija. Seltiksi su napravili i veliki trejd sa Indijanom i u svoje redove preselili Malkolma Brogdona. Razmenu su napravili i Atlanta i Sakramento, pa je Kevin Herter završio u Kaliforniji.

Čikago je tako postao sedmi klub koji je izdvojio preko 200.000.000 dolara za jednog igrača od kako je otvoren "free agency". Nikola Jokić je dobio najveći ugovor u istoriji NBA od Denvera, a njemu, Bredliju Bilu, Dža Morantu, Devinu Bukeru, Karlu Entoniju Taunsu i Zajonu Vilijamsonu pridružio se i Lavin. Bulsi će za sjajnog beka izdvojiti 215.000.000 dolara.

Izabrane vesti

Lavin je u Čikago stigao pre pet godina u sklopu trejda za Džimija Batlera. Sada će produžiti vernost timu iz Vetrovitog grada na još toliko.

Eksplozivni košarkaš je u maju imao atroskopsku operaciju kolena. Očekuje se da bude spreman za predstojeću sezonu. Zbog problema sa kolenom propustio je 15 utakmica u ligaškom delu minule takmičarske godine.

Pre osam godina Minesota ga je odabrala kao 13. pika na NBA draftu, a tri godine kasnije preselio se u Čikago. Na 276 nastupa u dresu Bulsa beležio je 24,4 poena po meču.

Ugovore u Vetrovitom gradu imaju i Demar Derozan, Nikola Vučević, Lonzo Bol i Aleks Karuzo. Od njih će samo crnogorski centar narednog leta postati slobodan igrač.

Bulsi su minule sezne bili šesti na tabeli Istoka, ali su u prvoj rundi plej-ofa ispali od Milvokija posle samo pet utakmica.

Boston je minule sezone napravio veliko iznenađenje osvajanjem istočne konferencije. U velikom finalu ga je ipak zaustavio Golden Stejt. Kako stvari stoje, Seltiksi će i naredne takmičarske godine napasti prsten, s ozbirom da su završili dva bitna posla.

Danilo Galinari je nedavno u trejdu za Dežontea Marija završio u San Antoniju koji ga je očekivano otpustio. Njegova želja je da se kao slobodan igrač preseli u TD Garden, prenosi Andrijan Vojnarovski. Očekuje se da potpiše dvogodišnji ugovor.

Još važniji posao završen je u trejdu sa Indijanom, kako Kelti konačno dobijaju kvalitetnog organizatora igre. Opremu kluba iz Masačusetsa zadužiće Malkolm Brogdon. Put Pejsersa odlazi čak pet igrača: Danijel Tajs, Eron Nejsmit, Nik Stauskas, Malik Fits i Džuvan Morgan. Poneće sa sobom u Indijanapolis i pika prve runde za naredni Draft.

Brogdon bi mogao savršeno da se uklopi uz Džejsona Tejtuma, Džejlena Brauna i Markusa Smarta u spoljnoj liniji Bostona. Košarkaš koji je kao član Milvokija (36. pik) bio i Ruki godine beležio je minule sezone 19,1 poen, 5,9 asistencija i 5,1 skok na 33 nastupa u ekipi Rika Karlajla. U pitanju je pouzdan igrač, kojem je primarni zadatak da organizuje napade i razigrava saigrače, ali se pokazao i kao dobar defanzivac, ali i više nego solidan poenter.

Atlanta za koju nastupa Bogdan Bogdanović doživljava velike promene. Ojačala je spoljnu liniju angažovanjem Dežontea Marija iz San Antonija, ali i na Draftu izabrala Ej Džej Grifina sa Djuka (16. pik), kao i Tajrisa Martina sa Jukona (51. pik). Sada ju je napustio odlični šuter Kevin Herter.

On karijeru nastavlja u Sakramentu, koji je za njegove usluge put Džordžije poslao Džastina Holideja, Moa Harklesa i pika prve runde za Draft 2024. godine (može da postane zaštićeni Top 12 za 2025. ili Top 10 za 2026. godinu).

Erter je prosečno beležio 11,4 poena tokom četiri provedene sezone u dresu Hoksa koji su ga odabrali kao 19. pika na Draftu. Uglavnom je bio starter u Stejt Farm areni.

S ozbirom da su Jastrebovi put San Antonija za Marija poslali nekoliko pikova, ovako su popravili situaciju u "draft slamarici".

Kingsi imaju velike ambicije ovog leta, veliku želju da se vrate u plej-of. Draftovali su krilnog centra Kigana Marija (4. pik) i angažovali Malika Monka. Prave dobar tim oko Domantasa Sabonisa i Derona Foksa, sa nadom da bi Majk Braun mogao da preokrene situaciju u timu iz glavnog grada Kalifornije.


tagovi

Zek LavinMalkolm BrogdonČikago BulsIndijana PejsersBoston SeltiksDanilo GalinariKevin HerterAtlanta HoksKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara