Hasan Martin (Foto: MN Press)
Hasan Martin (Foto: MN Press)

Čelična odbrana Zvezde i mirna ruka Hasana Martina: Nema šale sa Duškom Ivanovićem

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.11.22. | 16:19

"Imamo bolji fokus nego ranije. Trener je ozbiljan, ali poznaje košarku. Pomogao nam je da preokrenemo situaciju i nastavimo da rastemo", rekao je američki centar posle pobede nad Makabijem

Od kako je Duško Ivanović preuzeo Crvenu zvezdu, navijači srpskog i regionalnog šampiona pevaju samo pobedničke pesme. Četiri utakmice, četiri trijumfa. Posle samo jednog u prvih sedam utakmica Evrolige, crveno-beli su sa novim trenerom nanizali tri. Kada se podvuče crta, Zvezda je od tima koji je padao u ključnim momentima, postala prava kaznena ekspedicija u završnici.

Padali su pred Ivanovićevom četom Asvel (71:67), Alba (88:84 posle produžetka) i Makabi (69:68). Pobeda istorijskih razmera ubeležena je i protiv Cibone u ABA ligi (92:53). Odbrana je bila ključ u svim uspesima pod palicom crnogorskog stručnjaka. Timu iz Berlina je za 45 minuta dozvolila 84 poena, ali je u ključnim momentima crveno-beli zid bio nepremostiv za ekipu Izraela Gonzalesa.

Izabrane vesti

U vreloj atmosferi dvorane Pionir, sinoć je defanziva posebno došla do izražaja. Osim što je lider Evrolige po broju ubačenih šuteva za dva poena (22,3 u proseku) i ofanzivnim skokovima (12,3 u proseku) zaustavljen na 68 poena, Crvena zvezda je fanatičnom odbranom u poslednjim sekundama sačuvala pobedu.

Gostima je ostao pun napad pri rezultatu 69:68. Crveno-beli su uspeli da ga preseku, ali uprkos velikoj požrtvovanosti Hasan Martin nije sačuvao posed, pa je Makabi dobio još jednu priliku na devet sekundi do isteka vremena. Bilo je jasno da lopta ide u ruke najboljem košarkašu tima iz Tel Aviva Lorenzu Braunu. Kapiten Zvezde Branko Lazić se odmah zalepio uz bivšeg saigrača, fantastično ga ispratio i fenomenalno mu isparirao bez kontakta. Amerikanac je bio prinuđen da uzme težak šut iz trka i nije bio ni blizu da pogodi. Tribine su eksplodirale, Crvena zvezda je upisala još jednu pobedu i sa skorom 4-6 prišla i plej-of pozicijama.

Ponovo je u tesnoj završnici koncentracija Zvezdinih košarkaša bila na najvišem nivou. Ivanović je mudro prepoznao na koje igrača najbolje može da se osloni u odlučujućim trenucima, a ovoga puta je "iks faktor" bio Hasan Martin.

Nije Amerikanac blistao od dolaska na Mali Kalemegdan. Pamti se dobro izdanje u porazu od Panatinaikosa (12 poena), ali je sinoć odigrao najbolje kada je bilo najpotrebnije. Više od polovine poena postigao je kada se utakmica lomila u poslednjoj četvrtini. Susret je okončao sa 11 poena, šest skokova i dve asistencije, za indeks 13, pa je poneo i zvanje igrača utakmice.

Kada je Makabi prišao na dva poena zaostatka sredinom kvartala, uleteo je u klinč sa snažnim centrima Ponosa Izraela i iznudio dva prekršaja. Nije mu ruka zadrhtala, pa je sa četiri penala omogućio crveno-belima da prodišu (skupa šutirao 7/8 sa crte). Potom je dobro ispratio razvoj situacije u odbrani, pokupio ničiju loptu nakon što je Nemanja Nedović presekao jedan pas i odmah proigrao Dobrića u kontri koji je laganim polaganjem doneo Zvezdi osam poena viška na tri minuta do kraja. Malo je nedostajalo da bude apsolutni heroj, kada se bacio za loptu posle krađe Ivanovića na desetak sekundi do kraja, ali mu se izmigoljila i otišla u aut.

Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Ohrabrujuće izdanje američkog centra, koji se nije najbolje snašao na početku manadata na Malom Kalemegdanu (5,7 poena i 3,2 skoka u Evroligi, 4,8 poena i tri skoka u ABA ligi u proseku).

"Makabi je veoma dobar tim, sa odličnim fizikalijama i brzinom. Na pravom smo kursu, igrali smo sa dosta intenziteta, vrlo dobro se fizički nosili sa njima. Uzbuđen sam i zadovoljan zbog pobede.Srećan sam zbog načina na koji smo dobili. Velika pobeda, uz ogroman napor koji smo uložili. Potrebna nam je za samopouzdanje. Sada znamo da možemo da dobijamo neizvesne utakmice u završnici i to nam je veoma važno", rekao je Hasan Martin posle utakmice.

Kako kaže, Zvezda može samo bolje.

"Moramo da ostanemo skoncentrisani 40 minuta. Greške se dešavaju u košarci i tome služe treninzi. Popravićemo se".

Početkom sezone se pad u odlučujućim momentima uporno ponavljao, a u poslednje četiri utakmice crveno-beli igraju najbolje kada se rezultat lomi.

"Imamo bolji fokus nego ranije. To se pokazalo na prethodnih par utakmica, u završnicama. Trener insistira na koncentraciji svih 40 minuta - tako je i bilo".

Jasan je potpis Duška Ivanovića.

"Ozbiljan je, nema šale sa njim, ali poznaje košarku i odličan je trener. Pomogao nam je da preokrenemo situaciju i nastavimo da rastemo".

Crveno-beli su za nedelju dana odigrali četiri utakmice, a Martin otkriva šta je ključ u periodima kada zbog zgusnutog rasporeda nama vremena za treninge.

"Morate da posvetite posebnu pažnju video pripremi, jer to je sve što imate. Ne možete mnogo da trenirate kada su dupla kola. Uz sve to trener insistira na fokusu tokom čitavog susreta. Pred Makabi smo napravili plan, ostali mu verni i upisali trijumf".

Iz utakmice u utakmicu srpski i regionalni šampion napreduje, a za to je zaslužna i sve bolja atmosfera u svlačionici.

"Duga je sezona. Privikavamo se jedni na druge. Kada pobeđujete, sve je lakše i bolje. Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu".

Navijači su još jednom došli da podrže svoje ljubimce u velikom broju. Iako je razmak između utakmice sa Makabijem i premijernog nastupa fudbalera Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru bio samo dva i po sata. Brojni su i ostali u dvorani Aleksandar Nikolić i u sjajnoj atmosferi preko video bima ispratili susret Orlova sa Brazilom.

"Pokazuju nam ljubav čitave sezone, nadam se da će nastaviti da nas podržavaju u ovom broju. Potrebni su nam za ovakve utakmice, posebno u završnici, pomažu nam da prevalimo tu poslednju prepreku i zaista cenim njihovo prisustvo".

Već u ponedeljak Martina i drugove očekuje još jedan veliki izazov - prvi večiti derbi u sezoni. Crvena zvezda će od 20.00 ugostiti Partizan Mozzart Bet.

"Obožavam derbije. Čeka nas duel sa još jednim veoma dobrim timom, ali znam da će navijači biti ludi i uveren sam da ćemo pobediti", zaključio je centar Crvene zvezde Hasan Martin.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićHasan Martin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara